Cele mai citite
 


Concentraţiile de praf din Bucureşti au fost de trei ori mari decât limita admisă, în 2010 (studiu)
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureştenii au respirat, în 2010, un aer cu concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decât limita admisă, în timp ce depăşirile zilnice maxime înregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, relevă studiul 'Calitatea aerului în Bucureşti - efecte asupra sănătăţii', dat publicităţii, miercuri, de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Potrivit cercetării, anul trecut, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10). De asemenea, unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante.
Studiul relevă, totodată, că valorile de pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 depăşesc limita pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate. Mai mult, la şapte din cele opt staţii unde sunt măsurate concentraţiile de poluare din Capitală, au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene.
Dintre substanţele poluante din aerul respirat în Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5.
În aceste cazuri, au fost înregistrate depăşiri maxime de peste cinci ori decât limita zilnică pentru PM10, şi de peste şase ori mai mari decât limita zilnică pentru PM2,5.
Mediile anuale, atât pentru PM10, cât şi pentru PM2,5, sunt mai mari decât limita anuală la toate staţiile la care sunt măsurate, se precizează în studiul Ecopolis.
O serie de estimări bazate pe studii de specialitate, citate de către realizatorii studiului, demonstrează că, dintre adulţii şi copiii sub un an care mor în fiecare an în Bucureşti, câteva zeci ar putea fi salvaţi dacă aerul ar fi mai curat.
La nivelul perioadei de şase ani urmărită în cercetarea Ecopolis, cifra se ridica la peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi al căror deces poate fi pus pe seama poluării cu PM10.
'Din cauza poluării, statul cheltuieşte sume considerabile de bani în plus în fiecare an prin sistemul de sănătate. Numai prin reducerea spitalizărilor în Bucureşti în 2009, statul ar fi putut să economisească aproximativ 400.000 de lei. Cifra s-ar multiplica semnificativ dacă am include în estimare reducerea potenţială a tuturor spitalizărilor din cauze respiratorii din Bucureşti şi România, consumul de medicamente compensate şi cheltuielile aferente consultaţiilor din cabinetele medicilor de familie', menţionează realizatorii studiului.
La rândul său, preşedintele organizaţiei, Costel Popa, a solicitat 'demiterea urgentă a celor vinovaţi', iar Primarului General "o poziţie oficială şi un plan urgent de remediere a situaţiei actuale'.
Cercetarea publicată miercuri face parte din seria Sondajelor Ecopolis, care reprezintă o premieră în România, şi nu doreşte să se substituie muncii derulate în instituţiile de specialitate de către specialiştii în domeniu, ci doar să tragă un semnal de alarmă faţă de poluarea şi efectele acesteia supra sănătăţii locuitorilor Bucureştiului.
Ecopolis a monitorizat calitatea aerului din Bucureşti pe întreg anul 2010, pe baza datelor colectate de la toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din Capitală. Au fost analizate datele la nivel de medii orare, medii glisante pentru opt ore sau medii zilnice, în funcţie de modul de măsurare şi clasificare a concentraţiilor pentru fiecare substanţă în parte.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2009 cu scopul promovării principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România.AGERPRES/(AS-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
România pe penultimul loc la consumul de medicamente în UE Sistemul de sănătate al României a regresat pe penultima poziţie dintr-un grup de 33 de ţări europene studiate, relevă raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), luni, într-o conferinţă de presă...
Polonia, România şi Germania au cele mai poluante centrale pe cărbune din Europa (Raport HEAL) Centralele pe cărbune din Polonia, România şi Germania sunt cele mai poluante din ţările Uniunii Europene, în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe nocive eliberate în atmosferă, arată un studiu, publicat de Health and Environment Alliance (HEAL), remis, joi, AGERPRES de Fundaţia TERRA Mileniul III...
Studiu OMS cu privire la poluarea aerului din oraşele austriece Viena, 28 sep - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Nivelul poluării aerului din oraşele austriece este în medie peste nivelul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu realizat de OMS şi publicat luni de cotidianul Der Standard.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...