Cele mai citite
 


Cortizolul, o armă imbatabilă împotriva fricii
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Oamenii de ştiinţă sunt gata să scape omenirea de numeroasele fobii existente. De exemplu, oamenii care suferă de acrofobie /teamă de înălţime/ vor putea să ia o pastilă şi să urce apoi liniştiţi în vârful turnului Eiffel, pentru a admira Parisul, notează cotidianul rus Utro.

Nu este primul an când oamenii de ştiinţă lucrează la elaborarea unui medicament contra fobiilor. După toate probabilităţile, principalul element din compoziţia viitorului medicament îl va constitui cortizolul.

Un recent studiu desfăşurat pe 40 de pacienţi suferinzi de acrofobie a relevat că utilizarea de cortizol, alături de terapia zilnică obişnuită, dă rezultate uimitoare. Jumătate dintre participanţii la experiment luau cortizol, iar cealaltă jumătate - placebo. După aceasta, cei testaţi erau aşezaţi în faţa unui simulator virtual, care mima mişcarea rapidă într-un lift deschis de mare viteză. În acelaşi timp, numeroase transmiţătoare fixate de pielea persoanelor testate înregistrau oscilaţiile de tensiune, ale ritmului cardiac şi ale secreţiilor glandelor sudoripare.

Pacienţii care luau cortiozol au încetat în numai o lună de zile să se teamă de călătoriile cu liftul virtual. 'Ei au demonstrat o diminuare semnificativă a îngrijorării acute în timpul în care situaţia generatoare de fobie acţiona virtual asupra lor', subliniază unul dintre autorii studiului, neurologul Dominique de Quervain de la Universitatea Basel, Elveţia.

Acesta nu este primul studiu pe marginea efectelor cortizolului, subliniază Utro. Recent, psihiatri din SUA au desfăşurat teste pe soldaţi. Ei au creat pentru persoanele testate situaţii stresante şi au studiat apoi comportamentul lor. Persoanele tinere cărora le fusese injectat cortizol nu se temeau de nimic şi se comportau în mod extrem de curajos.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că datorită respectivului hormon SUA vor putea avea o armată cu soldaţi neînfricaţi.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În ce mod acţionează placebo? Medicii din SUA prescriu ca practică de rutină înlocuitori de medicamente, susţine un studiu, ceea ce este surprinzător, având în vedere că pseudo-tabletele nu sunt atât de populare în cercurile de specialitate pe cât par de eficiente în practica medicală, scrie HVG Online din Ungaria. (sursa: AgerPres...
O pastilă pe zi care previne îmbolnăvirea de SIDA Testat doar pe bărbaţi, medicamentul a redus la jumătate contagierile. În lipsa unui vaccin eficient, a lua zilnic o pastilă folosită în tratamentul împotriva SIDA, ar putea fi cea mai bună formulă pentru a preveni infecţia. Un studiu realizat asupra a 2.500 de homosexuali sănătoşi din şase ţări a demonstrat...
SUA: Unu din şase americani preferă să moară înainte de vârsta de 80 de ani (studiu) Teama privind îmbătrânirea ar putea fi mai puternică decât teama privind moartea pentru mulţi dintre americani, potrivit unei cercetări recente, citate de UPI.com.
Anorexia ar fi mai degrabă o dependenţă decât teama de îngrăşare (studiu) Anorexia mentală, care afectează îndeosebi tinerele, nu s-ar explica prin teama de îngrăşare, ci prin plăcerea de a slăbi, şi ar face parte din categoria dependenţelor - se arată într-un studiu publicat marţi şi preluat de AFP.
Realitatea virtuală ar putea ajuta la tratarea fobiilor (studiu) Un studiu derulat la Universitatea din Melbourne a demonstrat că sistemele de realitate virtuală, în vogă în acest moment, ar putea contribui la depăşirea fobiilor de zi cu zi, informează Xinhua News.
Armata americană, acuzată că a distrus probe privind atacul asupra spitalului MSF din Afganistan Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online.