Cele mai citite
 


'Bunăvoinţa' medicilor, cumpărată cu 300 de milioane anual - Banca Mondială
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Sănătatea costă în orice ţară din lume, iar în România este chiar mai scumpă, a remarcat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, arătând că, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, românii dau anual aproximativ 300 de milioane de euro pentru a cumpăra "bunăvoinţa" medicilor, reprezentând "plăţi informale".

El a făcut aceste afirmaţii prezentând "Pachetul general de servicii medicale şi tichete pentru sănătate", prin care Ministerul Sănătăţii Publice îşi propune să corecteze anumite nereguli din sistem.

"În România, sănătatea este chiar mai scumpă, în primul rând pentru că sistemul pierde bani prin scurtcircuitarea traseului pacienţilor. Foarte mulţi pacienţi merg direct la urgenţă sau la spital pentru probleme care pot fi rezolvate din timp şi în ambulator, la medicul de familie sau la specialist", a arătat Ion Bazac.

Pe de altă parte, el a admis că spitalele au o parte din vină, fiindcă acceptă această "obişnuinţă", care le permite să raporteze mai mulţi pacienţi, deci să ceară de la Casa de Asigurări de Sănătate mai mulţi bani pentru servicii.

"Iar asistenţa medicală în urgenţă şi în spital costă sistemul mai mult decât asistenţa medicală primară", a adăugat Bazac.

În plus, a arătat ministrul, sănătatea îi costă scump pe români pentru că plătesc suplimentar cadrele medicale, "pentru a le cumpăra bunăvoinţa". Astfel, ei scot din buzunar aproximativ 300 de de milioane de euro anual, reprezentând plăţi informale, a precizat Bazac, citând date ale Băncii Mondiale.

"Este o realitate - cadrele medicale sunt demotivate de salarii şi acceptă banii de la pacienţi, uneori condiţionând actul medical. Sumele din aceste plăţi informale nu rămân şi nu sunt utilizate în sistemul de sănătate", a reliefat Ion Bazac.

El şi-a exprimat speranţa că, după adoptarea măsurilor propuse, condiţionarea actului medical va înceta, "chiar dacă se afirmă că plăţile informale sunt deja obişnuinţă şi un dat cultural în România".

El a mai justificat pachetul de măsuri prin faptul că "sănătatea este un domeniu care are permanent nevoie de resurse financiare din ce în ce mai mari, pentru a trata corespunzător, cu tratamente moderne, din ce în ce mai mulţi pacienţi".

Prin introducerea tichetelor pentru sănătate, Ministerul estimează că se vor genera în sistem aproximativ 700 milioane de lei anual, fonduri care vor rămâne la furnizor - cabinete medicale individuale, spitale sau alte unităţi de sănătate - şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an. AGERPRES/ (Victoria Vioară)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Apel al CJ către Ministerul Sănătăţii pentru urgentarea lucrărilor de reabilitare a Maternităţii Preşedinta Comisiei de Sănătate a Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, Mariana Câju, a făcut, miercuri, în şedinţa de plen a acestui for, apel către Ministerul Sănătăţii, care finanţează prin Banca Mondială lucrările de reabilitare a corpului vechi al Spitalului de Obstretică şi Ginecologie, să discute cu...
Ministerul Sănătăţii doreşte continuarea colaborării cu Banca Mondială Ministerul Sănătăţii intenţionează continuarea colaborării cu Banca Mondială (BM) şi după data de 15 martie, atunci când proiectul actual se va finaliza, în acest sens ministrul Eugen Nicolăescu şi secretarul de stat Raed Arafat având joi o întâlnire cu reprezentanţii băncii.
Dragnea: Ministerul Sănătăţii nu a fost în stare să prezinte studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Bacău, că "Ministerul Sănătăţii nu a fost în stare să prezinte studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova, ale căror proiecte fuseseră avizate pentru realizare în timpul mandatului guvernului anterior".
Attila Cseke: Ministerul Sănătăţii nu a propus desfiinţarea vreunui număr de spitale Ministerul Sănătăţii nu a propus un număr de spitale pentru a fi desfiinţate, însă o serie de astfel de unităţi vor fi transformate în alt fel de instituţii de îngrijire socială, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, după o rundă de discuţii în cadrul grupului de analiză privind măsurile...
Cseke Attila: Banca Mondială, mulţumită de managementul spitalelor din Oradea Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat sâmbătă, la Oradea, că managementul unitar al spitalelor orădene de către Consiliul Local Municipal a fost apreciat, în cursul săptămânii, de o echipă de evaluare a Băncii Mondiale, căreia i-a fost prezentat ca un exemplu de strategie locală.
Fonduri de 13 milioane de lei de la Banca Mondială investite în Maternitatea din Botoşani Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani a fost modernizată în baza unui proiect realizat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat de Banca Mondială, investiţia de 13 milioane de lei fiind recepţionată miercuri.