Cele mai citite
 


Efectele radiaţiilor ultraviolete la nivel cutanat
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Radiaţia ultravioletă este o formă de energie electromagnetică invizibilă, cu lungimea de undă cuprinsă între 100-400 nanometri, cea mai importantă sursă de ultraviolete fiind soarele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Dintre ultravioletele emise în lumina solară, un procent de până la 99% este absorbit de atmosfera terestră, astfel încât, din punct de vedere al interacţiunii cu pielea, sunt importante doar radiaţiile ultraviolete de tip A (lungime de undă cuprinsă între 315-400 nanometri) şi ultravioletele de tip B (lungime de undă cuprinsă între 280-315 nanometri).
Efectele cutanate ale ultravioletelor pot fi acute sau cronice şi depind de natura radiaţiei, de timpul de expunere, şi nu în ultimul rând de particularităţile individuale ale persoanelor expuse.
Cele mai cunoscute reacţii acute sunt reprezentate de arsura solară (eritem, edem, usturime) şi de bronzare (pigmentarea progresivă a pielii), însă expunerea la ultraviolete are o multitudine de alte consecinţe la nivelul tegumentului, a explicat medicul.
"Printre acestea se numără efectul antiinflamator, imunosupresor, sinteza vitaminei D, iar pe termen lung, fotoîmbătrânirea şi geneza cancerelor cutanate. Efectul antiinflamator şi imunosupresor este valorificat în scopul tratamentului unor afecţiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, lichenul plan şi altele, în cadrul cărora expunerea la lămpi speciale sau la lumina solară naturală determină reducerea inflamaţiei, calmarea pruritului etc'', a explicat specialistul dermatolog.
În ceea ce priveşte fotosinteza de vitamină D, aceasta se produce în straturile profunde ale pielii, sub acţiunea ultravioletelor cu lungimea de undă cuprinsă între 270-300 nanometri (UVB).
Potrivit profesorului Giurcănenu, cantitatea de vitamină sintetizată sub acţiunea luminii ultraviolete depinde de timpul de expunere, de momentul zilei, de anotimp, de poluare etc. Sunt suficiente, în medie, 10-15 minute de expunere la nivelul feţei, al braţelor sau al spatelui, de două ori pe săptămână, pentru o sinteză adecvată de vitamina D. Pentru copii, se preferă suplimentarea orală cu vitamina D şi evitarea expunerii la soare în scopul sintezei acestei vitamine.
Fotoîmbătrînirea reprezintă una dintre consecinţele nedorite ale luminii solare la nivelul pielii, care are ca rezultat xeroza (uscăciunea), pierderea elasticităţii, apariţia ridurilor, a telangiectaziilor (vase dilatate) şi a pigmentărilor neregulate (pete solare, lentigine, pistrui) etc.
Substratul acestor modificări este reprezentat de degradarea şi dezorganizarea fibrelor de colagen şi elastină, afectarea vascularizaţiei şi îngroşarea epidermei.
''Cea mai temută consecinţă a expunerii necorespunzătoare la radiaţiile ultraviolete naturale sau artificiale o reprezintă însă cancerul de piele. Studiile epidemiologice au dovedit o legătură clară între toate tipurile de cancer de piele şi radiaţia ultravioletă. Atât expunerea intempestivă, care provoacă arsuri solare ocazionale, cât şi expunerea cronică, de lungă durată, care nu determină arsura, sunt responsabile de creşterea riscului de a dezvolta cancer de piele'', a atras atenţia medicul.
Pentru reducerea acestui risc, este deosebit de importantă respectarea regulilor de expunere controlată, evitând expunerea în intervalele orare necorespunzătoare (10-16), în care intensitatea radiaţiilor UV este foarte mare şi utilizând corect creme cu factor de protecţie adaptat tipului de piele, dar şi metode de barieră mecanică (îmbrăcăminte, pălărie, ochelari de soare etc.). Îmbrăcămintea nu protejează total împotriva radiaţiei UV, gradul de protecţie depinzând în principal de textura ţesăturii - aproximativ 15 pentru îmbrăcăminte transparentă şi peste 50 pentru ţesături dense, care nu lasă să treacă lumina; de asemenea, hainele ude protejează mai puţin decât cele uscate.
Potrivit specialistului dermatolog, trebuie luaţi în considerare factorii care influenţează efectul radiaţiilor solare într-un anumit moment, în aceeaşi regiune geografică - altitudinea (intensitatea radiaţiilor UV creşte cu 4% pentru fiecare 300 metri altitudine), compoziţia suprafeţelor înconjurătoare (zăpadă, gheaţă - dublează intensitatea ultravioletelor deoarece reflectă lumina până la 100%, în timp ce apa este penetrată de radiaţia UV până la 60 centimetri adâncime) sau indexul UV al fiecărei zile (scala numerică ce estimează intensitatea radiaţiilor UV la ora prânzului, ce poate avea valori sub 4 - indice scăzut, între 5 şi 6 - indice moderat, peste 7 - intensitate mare şi foarte mare).
''Există o serie de condiţii care impun măsuri deosebite de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete - persoanele cu nevi numeroşi, cu antecedente de cancer de piele, cu afecţiuni asociate cu fotosensibilitate (lupus eritematos, porfirie cutanată etc) sau în tratament cu medicamente fotosensibilizante", a detaliat prof. dr. Giurcăneanu.
Acesta a subliniat că pentru a beneficia de efectele pozitive ale radiaţiei solare, limitând pe cât posibil riscul consecinţelor nedorite, este utilă consilierea medicală de specialitate în vederea expunerii/protecţiei corecte, adaptate tipului de piele şi afecţiunilor asociate fiecărui individ. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.
Supraexpunerea la soare - recomandări şi riscuri Fara soare viata pe pamant nu ar fi posibila, soarele fiind cel mai bun prieten al nostru. El are numeroase efecte benefice, printre acestea numarandu-se producerea de vitamina D cu rol in fixarea calciului in oase, reducerea stresului, diminuarea depresiei si protejarea fata de aparitia unor...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
O metoda puternica de a imbunatati vederea: privitul la soare! Cei mai multi dintre noi cred ca razele soarelui sunt daunatoare pentru corp, ca privind direct spre soare ne poate afecta ochii. Acest lucru este adevarat pentru cei care locuiesc in oras, care lucreaza inauntru toata ziua, la lumina artificiala si care se expun la soare doar in vacanta si...
Specialiştii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete solare Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare.
Puteţi preveni cancerul de piele protejându-vă de soare în primii 20 de ani de viaţă Chiar dacă soarele şi transferul genetic favorizează tot mai des apariţia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afecţiunii ajută la creşterea şanselor de vindecare.