Cele mai citite
 


Europa: OMS denunţă bolile provocate de zgomotul produs de trafic
miercuri, 30 martie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Poluarea acustică produsă de traficul din Europa este la originea unor boli, disfuncţii şi morţi premature, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Primul raport la nivel mondial pe această temă semnalează că zgomotul produs de maşini, trenuri şi avioane poate provoca diverse tulburări, de la insomnie la infarct, probleme de învăţare şi acufene (ţiuituri în urechi), adaugă agenţia spaniolă de presă EFE, care preia ştirea.

'Poluarea acustică nu este numai o problemă de mediu, ci şi o ameninţare pentru sănătatea publică', a afirmat, cu prilejul prezentării studiului, Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS în Europa.

Potrivit studiului, zgomotul provocat de traficul rutier este 'al doilea factor de mediu favorizant al îmbolnăvirilor', după poluarea atmosferică.

O persoană din trei interogate în Occident a asigurat că a suferit în timpul zilei diverse probleme de sănătate legate de zgomot, iar una din cinci a avut tulburări de somn din cauza zgomotului produs de trafic, ceea ce accentuează riscul de a suferi boli cardiovasculare şi hipertensiune.

'Sperăm ca această nouă evidenţă să determine guvernele şi autorităţile locale să introducă politici de control privind zgomotul la nivel naţional şi local, pentru a proteja sănătatea europenilor în faţa acestui pericol tot mai mare', a adăugat Zsuzsanna Jakab.

Concret, raportul OMS pledează pentru 'implementarea în formă sinergică a Declaraţiei de la Parma din 2010 şi a directivelor europene despre zgomot' pentru a 'proteja sănătatea publică faţă de zgomotul din mediul înconjurător', adaugă sursa citată.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
de Gabriela Radu
Zgomotul ca mijloc de agresiune asupra organismelor nu numai umane este extrem de nociv . Se publica putine rezultate ale cercetarii din varii domenii , accesibile populatiei ,sau victimelor zgomotului . Si mai putine sunt masurile de preventie ,tratament si lagislatie .Zgomotul provocat de lucrarile in constructii , nu numai in mediul exterior locuintelor dar ,mult mai accentuat in interiorul blocurilor de locuinte , care se datoreaza lucrarilor de diferite tipuri, din interiorul apartamentelor depaseste cu mult limitele de suportabilitate .Publicati valorile normelor EU a dB-lor admise si deci nenocive.Publicati legislatia actuala privitoare la Poluarea Sonora , Poluarea produsa de undele electromagnetice , Radiatiilor Radioactive ,etc....Este necesara o colaborare multidisciplinara intre medici , constructori ,arhitecti ,juristi. Consecintele zgomotului ,a celorlalte surse de imbolnaviri sunt grave ,dar ,bagatelizate.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 100.000 de morţi pe an în Europa din cauza locuinţelor neadecvate Peste 100.000 de persoane mor într-un an în Europa din cauza locuinţelor lor necorespunzătoare, arată un raport difuzat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit agenţiei spaniole de presă Efe.
Studiu OMS cu privire la poluarea aerului din oraşele austriece Viena, 28 sep - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Nivelul poluării aerului din oraşele austriece este în medie peste nivelul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu realizat de OMS şi publicat luni de cotidianul Der Standard.
OMS le cere ţărilor din Europa să investească în sănătatea publică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut miercuri ţărilor europene să investească în sănătatea publică în scopul reducerii efectelor pe termen lung ale măsurilor de austeritate aplicate pentru a combate criza economică, transmite EFE.
OMS a salutat introducerea la Beijing a codului roşu de poluare atmosferică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a salutat miercuri instituirea de luni a unui cod roşu de alertă din cauza nivelurilor de smog din Beijing, o premieră pentru capitala Chinei în ceea ce priveşte utilizarea sistemului de alertă codificat pe culori, implementat încă din anul 2013, informează agenţia...
Cancer: OMS nu a facut apel la oprirea consumului de carne (comunicat) Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat joi în legătură cu faptul că a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roşie şi mezeluri şi creşterea riscului de cancer.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...