Cele mai citite
 


Finanţare europeană de 4,5 milioane lei pentru informare şi asistenţă în domeniul mobilităţii forţei de muncă
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu peste 4,5 milioane de lei proiectul internaţional 'SAFE' de asistenţă în domeniul mobilităţii forţei de muncă, prin care vor fi înfiinţate în România cinci centre de tip help desk, zece agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă beneficiind de acest instrument inovativ.
"Valoarea totală a proiectului este de circa 5,973 milioane de lei, bugetul naţional contribuind cu 1,4 milioane lei, iar parteneri sunt serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din Germania, Marea Britanie, Irlanda, Cipru şi provincia italiană Perugia", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Camelia Mihalcea, director la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Aceasta a precizat că help desk-urile vor fi amplasate în cinci agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi vor oferi informaţii specifice pieţei muncii din cele cinci ţări partenere. Astfel, pentru Marea Britanie este propus centrul din judeţul Bihor, pentru Cipru - cel din Suceava, pentru Germania - în Braşov, pentru Italia - Gorj, iar pentru Irlanda - Prahova.
"Practic este vorba despre ţările de destinaţie preferate de lucrătorii români, iar judeţele respective sunt de fapt cele din care pleacă cei mai mulţi oameni către o anumită zonă sau ţară europeană", a precizat managerul proiectului.
Fiecare help desk va avea şi o "oglindă" în una dintre cele 42 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. De exemplu, pentru informaţii privind piaţa muncii din Cipru, persoana interesată se poate adresa centrului din Suceava sau celui din Ilfov.
Ca exemple de servicii oferite de aceste help desk-uri, Camelia Mihalcea a dat asistenţa acordată celor care caută un loc de muncă în cele cinci state europene (informaţii privind accesul deplin şi legal pe piaţa muncii sau condiţii de muncă), consiliere specializată pentru probleme individuale, oferită în timp real. Totodată, va fi acordată asistenţă şi persoanelor care revin în România pentru a munci - "revenirea pe piaţa naţională a muncii după o perioadă de mobilitate poate ridica acelaşi gen de probleme de reinserţie şi adaptabilitate ca şi în cazul plecări pentru munca în străinătate", a arătat managerul proiectului.
Fiecare help desk va avea specificul său, întrebările cetăţenilor fiind în funcţie de ţara unde intenţionează să plece pentru a munci. Dacă în Marea Britanie, Irlanda şi Germania este obligatorie obţinerea în prealabil a unui permis de muncă, în Cipru nu este nevoie de un asemenea document, iar în Italia - doar pentru anumite sectoare de activitate.
La solicitarea AGERPRES, reprezentanţii serviciilor de ocupare publică partenere în proiect au oferit câteva informaţii privind actuala conjunctură a pieţei muncii din ţările respective. În Marea Britanie, rata şomajului este de 8%, iar în rândul tinerilor cu vârsta între 16 şi 24 ani atinge 20%. Circa 500.000 de locuri de muncă sunt vacante pentru joburi care nu necesită calificare înaltă, dar şi în sănătate (medicină de urgenţă) sau învăţământ gimnazial (profesori de matematică).
În Irlanda de Nord, rata şomajului era de 14,5% în martie 2011, oportunităţi de muncă existând doar pentru persoanele cu înaltă calificare în inginerie sau IT. Mai sunt căutate persoane care vorbesc fluent flamanda, germana sau limbile nordice, pe lângă perfecta stăpânire a limbii engleze.
În Germania, rata şomajului era în februarie la cel mai scăzut nivel din 1992, respectiv 7,4%. Sunt circa 400.000 de locuri de muncă disponibile, dar aproape în exclusivitate pentru calificări înalte, angajatorii solicitând specializări extrem de precise.
În Cipru, unde acum rata şomajului este de 6,9%, iar rata ocupării forţei de muncă este de 75,3%, lucrează deja peste 20.000 de români. În condiţiile crizei economice, acum ar fi vacante cam 2.000 de locuri de muncă, un sfert fiind însă pentru menajere şi ajutoare în gospodărie, deci prost plătite. Posturile pentru care se cere înaltă calificare şi specializare sunt în inginerie, mecanică şi sudură. În industria hotelieră şi turism, deşi apar posturi libere, angajatorii îi preferă pe europenii aflaţi deja pe insulă. În prezent, circa 8.000 de cetăţeni europeni sunt şomeri în Cipru şi caută un loc de muncă.
În provincia italiană Perugia, după o recentă estimare a autorităţilor locale, aproximativ 1.500 de locuri de muncă ar fi vacante. Sunt căutaţi lucrători pentru agricultură, construcţii, metalurgie, asistenţa familiilor şi persoanelor în vârstă, dar şi medici.
Recomandarea pe care reprezentanţii serviciilor de ocupare publică din ţările menţionate o fac românilor, dar nu numai lor, este să se informeze cât mai bine înainte de a-şi părăsi ţara pentru a nu ateriza pe un aeroport şi a afla acolo că nu au dreptul de a munci, aşa cum sperau.
Miercuri, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 'SAFE - Servicii de abordare flexibilă a mobilităţii la nivel european'. Beneficiar este ANOFM din România, iar parteneri sunt: Jobcentre Plus (Marea Britanie), FAS Training and Employment Services (Irlanda de Nord), Ministerul Muncii şi Asigurării Sociale - Departamentul de Muncă (Cipru), Provincia di Perugia (Italia) şi Agenţia Federală Germană de Ocupare (BA) - Serviciile de Plasare Internaţională (ZAV) din Germania. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
Finanţare europeană de circa 4 milioane euro pentru integrarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 4 milioane euro proiectul strategic 'ExcelNet' de înfiinţare a unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.