Cele mai citite
 


Inspectori de resurse umane, avocaţi şi consilieri juridici, necesari pentru aplicarea corectă a prevederilor Codului Muncii
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Modificările aduse Codului Muncii legate de flexibilizarea pieţei muncii şi creşterea responsabilităţii angajatorilor fac necesară apelarea nu doar la inspectori de resurse umane, ci şi la avocaţi şi consilieri juridici specializaţi în domeniul relaţiilor de muncă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, avocat Maria-Daniela Cismaru, Principal Associate în cadrul Nemoianu Attorney at Law, firma de avocatură corespondentă a KPMG în România.
'Modificările Codului Muncii vor contribui la flexibilizarea pieţei muncii, contractele pe durată determinată putând fi folosite mai uşor, iar înăsprirea sancţiunilor va duce la creşterea responsabilităţii angajatorilor. Aceştia vor trebui să angajeze sau să colaboreze cu inspectori de resurse umane, avocaţi şi consilieri juridici specializaţi care să-i asiste la prevenirea sancţiunilor în cazul controalelor Inspecţiei Muncii (IM) şi, eventual, în cazul unor eventuale litigii în faţa instanţei de judecată', a spus Maria-Daniela Cismaru.
O altă modificare adusă de noul Cod al Muncii, cu impact atât asupra angajatorului cât şi a angajatului, este introducerea criteriilor de evaluare a activităţii salariatului în contractul individual de muncă. În practică, pentru contractele individuale de muncă în curs, introducerea acestor criterii se va face prin act adiţional.
'Înseamnă că angajatul va şti cum va fi evaluat şi care vor fi criteriile de evaluare a performanţei. Dar pentru firmele cu sute sau mii de angajaţi, aplicarea acestei noi prevederi va fi ceva mai dificilă, deoarece fiecare compartiment ar trebui să aibă redactate politici de evaluare specifice', a subliniat reprezentanta KPMG in România.
În continuare, Maria-Daniela Cismaru a arătat că, prin desfiinţarea obligativităţii înregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a contractelor de muncă, sarcina respectării legalităţii documentelor de resurse umane revine integral angajatorului, fără o verificare prealabilă din partea ITM.
Întrebată care sunt 'barierele' în calea posibilelor abuzuri ale angajatorilor, Maria-Daniela Cismaru a menţionat riscul 'controalelor inopinate ale inspectorilor de muncă'.
'Desigur, angajaţii se pot adresa şi instanţei de judecată, dar preferabil este ca, înainte de toate, să se adreseze angajatorului şi să existe o discuţie privind eventualele probleme legate de raportul de muncă', a adăugat reprezentanta KPMG România.
Cea de-a treia modificare cu impact la care s-a referit Maria-Daniela Cismaru este introducerea sancţiunilor şi pentru persoanele care prestează muncă nedeclarată, nu doar pentru cei care folosesc această muncă la negru. În plus, pentru angajatori au fost introduse noi sancţiuni contravenţionale, precum şi răspunderea penală în anumite cazuri. De exemplu, încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute de Codul Muncii referitoare la angajarea salariatului pe baza certificatului medical şi obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 lei. Cu aceeaşi amendă este sancţionabilă şi nerespectarea prevederilor privind înregistrarea de către angajator a demisiei.
În încheiere, aceasta a arătat că Legea de modificare a Codului Muncii, declarată constituţională şi trimisă spre promulgare, va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, probabil, până la sfârşitul lunii mai angajatorii trebuie să să pregătească pentru implementare.
Marţi, Avocatnet.ro - liderul de piaţă al cotidianelor juridice din România - a organizat un seminar interactiv de prezentare a modificărilor aduse Codului Muncii.
Potrivit redactorului şef al publicaţiei, Anca Dumitrescu, următoarele două seminarii au ca temă Regulamentul intern al firmelor (12 aprilie) şi Evaluarea competenţelor şi performanţelor angajaţilor (20 aprilie). În 13 aprilie, la 10 ani de activitate pe piaţă, Avocatnet va organiza o gală de premiere a excelenţei în consultanţă fiscală şi juridică.
În ianuarie 2011, conform statisticilor SATI, site-ul Avocatnet.ro a înregistrat circa un milion de vizitatori unici.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Alba: O angajată a spitalului din Tîrnăveni şi un casier de la C.A.R., trimişi în judecată O angajată a Spitalului Municipal Tîrnăveni, de la Serviciul Resurse Umane, şi casierul de la C.A.R. - C.F.R. Cluj - Sucursala Teiuş au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
IGSU: Aproximativ 3.000 de sancţiuni aplicate în această săptămână, în urma a 1.180 de controale Personalul specializat din componenţa serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat, în această săptămână, 1.180 de controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 2.905 sancţiuni contravenţionale - 2.344 avertismente şi 561 amenzi -, în cuantum de 2.227.904 lei, informează...
INCDPM: În România există mai mulţi medici şi asistente care s-au îmbolnăvit în spitale, decât se raportează În România există în realitate mai mulţi medici, dar mai ales asistente medicale care se îmbolnăvesc în spitale, decât se raportează în statistici, fie din cauză că bolile profesionale nu sunt raportate periodic, fie de teamă să nu îşi piardă serviciul, conform unui document al Institutului Naţional...