Cele mai citite
 


Peste 50% dintre copiii cu malformaţii cardiace nu ajung la operaţie
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Mai mult de jumătate dintre copiii născuţi cu malformaţii cardiace nu au şansa de a fi operaţi şi salvaţi

În România se nasc anual aproximativ 1.000-1.200 de copii cu malformaţii cardiace. ”La nivel internaţional, circa 8-10 la mie dintre nou-născuţii vii vin pe lume cu malformaţii congenitale cardiace. Estimăm că avem o incidenţă comparabilă şi în România. Aceasta e o cifră mare. Însă şi mai îngrijorător este numărul redus al celor care ajung să fie operaţi în timpul optim" - afirmă conf. dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţiei de Neonatologie din România, şefa Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului.

Potrivit acesteia, majoritatea copiilor pot duce o viaţă aproape normală după aceste intervenţii, atunci când sunt realizate la timp.

"Dacă se întârzie cu intervenţia chirurgicală, prognosticul nu e deloc îmbucurător: 3%-5% din decesele în prima săptămână de viaţă şi până la 33% din decesele survenite în decursul perioadei neonatale (0-28 zile) sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp”, a precizat conf. dr. Silvia Stoicescu.

Prof. dr. Ion Socoteanu, de la Institutul de Cardiologie din Timişoara, a declarat, pentru AGERPRES, că cele mai frecvente malformaţii congenitale sunt defectul septal intraatrial, defectul septal intraventricular, tetralogia Fallow, care este şi mai gravă. El a menţionat că un sfert dintre operaţiile efectuate la Timişoara sunt pentru malformaţii congenitale la copii. Prof. dr. Socoteanu apreciază că numărul operaţiilor este foarte mic comparativ cu necesarul de 1.200-1.500 pe an.

Specialistul a spus că după naştere aproximativ 60% dintre cei cu malformaţii cardiace mor.

Anul trecut, conform datelor Institutului de Statistică Medicală, s-au înregistrat 1.848 de internări de copii cu malformaţii cardice.

În jur de 900 dintre copiii cu malformaţii necesită intervenţie chirurgicală în primul an de viaţă. Comparativ, numărul operaţiilor efectuate în 2008 a fost de aproximativ 300.

Malformaţiile cardiace la nou-născuţi au cea mai mare incidenţă faţă de alte tipuri de malformaţii. Fiind determinate de anomalii structurale, în cea mai mare parte a cazurilor, malformaţiile cardiace se pot trata numai prin intervenţii chirurgicale. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bazac doreşte noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că ar dori să înfiinţeze noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, similare celui din Târgu Mureş, în centre universitare precum Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.
Olt: Secţiile de Pediatrie şi Neonatologie ale spitalului din Slatina, modernizate cu fonduri de la CJ Secţiile de Pediatrie şi Neonatologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina vor intra în următorii doi ani în ample lucrări de reabilitare, modernizare şi recompatrimentare, cu fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Olt, după ce joi consilierii judeţeni au aprobat această investiţie în valoare...
Olt: Investiţie de peste 2,2 milioane lei pentru secţiile Pediatrie şi Neonatologie de la spitalul din Slatina Secţiile Neonatologie şi Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina vor fi reabilitate începând de săptămâna viitoare, printr-un proiect complex, ce prevede recompartimentări, refacerea circuitelor, reabilitări complete ale pereţilor, instalaţiilor termice, sanitare, electrice.
Spitalul ''Marie Curie'' va avea o secţie de cardio-chirurgie pediatrică Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Marie Curie' din Bucureşti va avea o secţie de cardio-chirurgie pediatrică operaţională, până la sfârşitul anului.
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Profesorii, elevii şi părinţi, informaţi prentru prevenirea gripei Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, luni, în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, o adresă cu privire la Planul de măsuri privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripa A/H1N1, conţinut în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1094/10.09.2009, informează...