Cele mai citite
 


PER începe miercuri campania de strângere de semnături pentru scăderea TVA la produsele de bază
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Ecologist Român începe miercuri campania de strângere de semnături pentru susţinerea proiectului de lege care vizează reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de bază.
Acţiunea se va desfăşura în colegiile reprezentate de deputaţi din arcul puterii.
Campania face parte dintr-un proiect mai amplu al PER ce vizează reducerea semnificativă a TVA-ului la produsele alimentare de bază, medicamente, rechizite şi manuale şcolare, se arată într-un comunicat transmis marţi presei.
În prezent, potrivit sursei citate, un grup de specialişti ai Clubului Ecologist Român, condus de dr. ec. Daniel Ionescu, efectuează un studiu cu privire la impactul asupra economiei naţionale şi a oportunităţii introducerii acestui demers legislativ în viitoarea sesiune parlamentară.
"PER propune o abordare organică a fiscalizării prin TVA a produselor menţionate, în fapt a acumulărilor de TVA pe întreg lanţul de producţie începând de la achiziţionarea materiilor prime, până la consumul final al populaţiei", precizează comunicatul.
Liderii ecologiştilor au transmis în acest sens şi o scrisoare deschisă către deputaţii puterii pentru a exprima motivele acestei solicitări.
"În România, prin Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, este stabilită o taxă pe valoarea adăugată de 19% pentru alimente, inclusiv pentru alimentele de bază. Această taxă a fost majorată în 2010 la 24%. În acelaşi timp, în baza Directivei CE nr. 112/2006, în unele ţări membre ale UE se aplică o taxă pe valoarea adăugată redusă între 0 şi 5% pentru alimente: Italia - 4%, Irlanda - 4,8%, Spania - 4%, Luxemburg - 3%, Polonia - 3%, în timp ce în Cehia, Cipru şi Lituania TVA este de 5%. De asemenea, în unele ţări membre ale UE, cum ar fi Cipru, Malta, Irlanda şi Marea Britanie, se aplică TVA zero pentru anumite alimente şi băuturi nealcoolice", se spune în scrisoarea deschisă.
PER aminteşte că proiectul de lege nr. 243/3.05.2010 a fost adoptat în Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, cu principala prevedere a legii de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de bază.
"Deputaţii PDL au invocat atunci o eroare de comunicare ce a condus la votul lor favorabil, însă legea a fost adoptată în forma iniţiatorului. Prin urmare, legea votată în Parlament a fost transmisă preşedintelui Băsescu în vederea promulgării. Preşedintele Traian Băsescu a retrimis legea spre reexaminare, cererea de reexaminare fiind, însă, respinsă şi de Comisia de buget a Senatului, care a recomandat menţinerea în vigoare a legii. În urma acestui raport negativ, miercuri, 23 martie, proiectul de lege a trecut de plenul Senatului, unde 53 de senatori au votat "pentru" şi 46 "împotrivă", iar în perioada următoare legea va fi dezbătută în comisiile şi, mai apoi, în plenul Camerei Deputaţilor", se precizează în comunicatul de presă.
În opinia PER, prin aprobarea acestei legi se va putea contribui la combaterea sărăciei, creşterea calităţii vieţii, creşterea consumului, combaterea evaziunii fiscale şi "la eliminarea manifestărilor politicianiste, a demagogiei şi a constrângerilor impuse de partid". AGERPRES/ (AS - Mihaela Tudorache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Sesiune consacrată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România, în această săptămână la Camera Deputaţilor (sinteză) Prezentarea de către premierul Victor Ponta a Acordului de Parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020 şi o sesiune consacrată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România au constituit principalele momente desfăşurate în plenul Camerei Deputaţilor în...
Camera Deputaţilor: Proiect de lege depus de parlamentarii liberali privind activitatea de prevenţie în sănătate Parlamentarii liberali au depus miercuri la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care activitatea de prevenţie în sănătate să devină obligatorie prin programe cu finanţare bugetară aprobată de Parlament, bazată pe o strategie naţională pe termen lung.
România are cea mai mare rată a şomajului în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din Europa(studiu) Rata şomajului în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din Europa este cea mai mare în România (90%) şi cea mai scăzută în Suedia (sub 60%), indică un proiect de cercetare în curs de desfăşurare, preluat de site-ul Euractiv.