Cele mai citite
 


Primăriile din Franţa luptă împotriva penuriei de medici
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Penuria de cadre medicale anunţată anul trecut de un sondaj al Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSEE), care prevedea scăderea cu 10 % a numărului de practicieni până în anul 2019 (faţă de 214.000 în 2009), a devenit o obsesie pentru mulţi primari din teritoriile vulnerabile, atât rurale cât şi urbane, scrie ziarul Les Echos în ediţia de miercuri.
Aleşii au diverse mecanisme la dispoziţie pentru a contracara situaţia existentă în medicina de proximitate, dar eficienţa acţiunii lor depinde în mare măsură de gradul de implicare a profesiniştilor din domeniul medical.
Conferinţa organizată pe această temă, la 29 martie, de Asociaţia primarilor din Franţa /AMF/ a scos în evidenţă lipsa de eficienţă a unor dispozitive, care au avut mare succes la mijlocul deceniului trecut. Astfel, 'importul' de medici străini, mai ales din Europa Centrală, este un eşec, în pofida facilităţilor oferite de municipalităţi. Medicii români, care sperau la o îmbunătăţire a nivelului lor de trai, nu au rămas, iar confraţii lor instalaţi în zonele rurale nu au încercat să-i reţină.
Nici centrele de sănătate nu au avut mai mult succes. Aceste structuri nu au reuşit să se adapteze, în unele dintre ele desfăşurându-se numai activităţi paramedicale. 'Nu se poate reuşi, dacă la proiect nu participă şi profesionişti din domeniul medical', a afirmat Xavier Bertrand, ministrul sănătăţii, care a menţionat o serie de măsuri de simplificare. În afară de un sprijin unic de instalare, care va fi aplicat în curând, s-a creat şi un statut juridic specific centrelor de sănătate.
Anul trecut au fost create agenţii regionale de sănătate /ARS/. Aceste structuri, care acoperă şi medicina ambulatorie, vor primi şi stagiari şi studenţi pentru a-i familiariza cu asistenţa medicală în zona rurală.
Este foarte greu pentru muncipalităţi să-i atragă pe tineri, deşi le oferă tot felul de avantaje: plata chiriei, cofinanţarea echipamentelor necesare, acordarea de burse viitorilor practicieni care se angajează să-şi exercite profesia într-o zonă deficitară pe o durată minimă. Şi statul acordă tot felul de facilităţi: studenţii semnatari ai unui contract de angajament de serviciu public vor primi 1.200 de euro pe lună până la terminarea studiilor.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Ebola: Asistenta medicală franceză repatriată din Liberia, supusă unui 'tratament experimental' Tânăra asistentă medicală franceză, voluntar al organizaţiei Medecins sans Frontieres (MSF), care a contractat virusul Ebola în Liberia, a fost internată într-un spital militar din Franţa, unde este supusă unui 'tratament experimental', a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine, citată de...
(Corespondenţă) Un proiect transfrontalier româno-sârb de utilizare a telemedicinei, prezentat ca exemplu de bune practici la Bruxelles Bruxelles, 16 mai - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Proiectul româno-sârb "Telediag", care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină ce le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă, va fi prezentat luni, la Bruxelles, ca exemplu de cooperare...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Franţa:'Vânătorii de medici' recrutează cadre medicale în străinătate, mai ales în România Afacerile companiilor private din Franţa care recrutează medici străini înfloresc, fiind vizaţi în general specialiştii din Est şi, mai ales, cei din România, comentează publicaţia Lunion presse, în ediţia sa de sâmbătă.
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).