Cele mai citite
 


Terapiile celulare, folosite cu succes în transplantul de măduvă
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Terapiile celulare se folosesc cu succes în anumite domenii cum este cazul transplantului de măduvă, dar există speranţe foarte mari de aplicare şi în alte domenii cum ar fi în infarctul de miocard sau pentru refacerea zonei afectate în hepatopatiile cronice, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

''Dacă în terapia celulară se include şi o anume tehnologie cum ar fi tehnologia tisulară, se poate utiliza pentru ţesuturile osoase sau conjuctivale, dar nu s-a ajuns la o substituţie de organe, pentru aceste domenii cercetările sunt abia la început şi au fost înregistrate şi efecte secundare'', a detaliat prof. dr. Irinel Popescu, în conferinţa de presă desfăşurată cu ocazia deschiderii celei de-a şasea ediţii a Simpozionului "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal".


Potrivit medicului Irinel Popescu, tipul celulelor utilizate este foarte important, astfel că celulele stem au o mai mare eficienţă decât celulele adulte - hepatocitele, în cazul ficatului.


În România, programul de transplant medular care utilizează terapiile celulare funcţionează foarte bine. Sunt preocupări de utilizare a acestor terapii în cazul ficatului - la Fundeni, în cazul inimii - la Timişoara, Cluj-Napoca, în diabet - domeniu în care prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte face cercetări, în neurologie - de care este preocupat prof. dr. Vlad Ciurea de la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" .


''În pancreatita cronică, o boală mai puţin întâlnită în România, unde se utilizează transplant de insule, succesul este limitat, limitare care este dată de numărul de insule care ar trebui să fie cât mai mare şi de viaţa limitată a acestora'', a explicat prof. dr. Irinel Popescu.


Potrivit specialistului, cercetările pentru astfel de terapii sunt abia la început, au fost descrise şi efecte adverse, de aceea sunt abordate cu maximă prudenţă.
O altă temă care va fi abordată la a şasea ediţie a Simpozionului "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal" este medicina personalizată.


Prof. dr. Costin Cernescu de la Institutul de virusologie "Ştefan Nicolau" a subliniat că pentru a avea o predicţie asupra succesului sau eşecului unui tratament se impun investigaţiile genomice, care sunt din ce în ce mai ieftine, având în vedere oferta din ce în ce mai mare. El a precizat că beneficiile sunt atât pentru pacient, cât şi pentru medic şi a subliniat că tratamentul pentru hepatite virale, pentru HIV/SIDA ar trebui aplicat nu înainte de a face investigaţii genomice.


"În cazul hepatitei cu virus C, de multe ori se aplică un tratament care costă 20.000 de euro pe an fără succes. Făcând aceste investigaţii se poate aplica tratamentul cel mai bun şi cu eficienţă, fără supradozări sau subdozări. La Fundeni şi în general în centrele universitare se fac aceste determinări", a subliniat medicul.


Prof. dr. Irinel Popescu a amintit că la noi se aplică investigaţiile genomice în cancerul de sân, în cancerul colorectal şi în carcinomul hepatic, dar în cazul acestuia din urmă nu se aplică frecvent.
Prof. dr. Dan Duda, din Boston, a reliefat că la centrul la care lucrează se fac 42 de investigaţii genomice care ajută la evidenţierea diferitelor mutaţii şi la stabilirea tratamentului.


În perioada 30 martie - 1 aprilie, se desfăşoară la Bucureşti cea de-a şasea ediţie a Simpozionului ''Acad. prof. dr. Nicolae Cajal'', reuniune organizată sub auspiciile Academiei Române, de Fundaţia ''Acad. Nicolae Cajal'', în colaborare cu Institutul Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ''Dan Setlacec'' şi cu Institutul de Virusologie ''Ştefan S. Nicolau''.


Programul simpozionului cuprinde două secţiuni principale - Medicină şi cercetare translaţională (genomică şi biologie moleculară) şi Virusologie şi medicină moleculară.
AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
Copreşedintele SIMCR, Alt Eckhardt: În zece ani peste 20% din medicină va fi regenerativă Peste 20% din medicină va fi în zece ani medicină regenerativă, a declarat joi copreşedintele Consiliului Ştiinţific al Societăţii Internaţionale de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR), prof. dr. Alt Eckhardt.