Cele mai citite
 


UPDATE Premierul Emil Boc: Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, nu creşterea lor populistă
miercuri, 30 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, adică plata acestora la timp, iar creşterea acestora nu se va face pe criterii populiste, ca "pomană electorală", ci numai când măririle vor fi acoperite de creşterea economică, a declarat miercuri premierul Emil Boc, la începutul şedinţei Executivului.
El a adăugat că îi înţelege pe pensionari, deoarece ştie cât de greu o duc "în această perioadă de sfârşit al recesiunii".
"Cu privire la mitingurile organizate de către pensionari, pe care le-am văzut şi eu astăzi în Bucureşti, vreau să-i asigur pe toţi pensionarii din România că, împreună cu colegii mei, ştim cât de greu o duc în această perioadă de final al recesiunii economice. Tocmai de aceea, datoria mea ca premier şi a noastră ca şi Guvern este să ne asigurăm că pensiile vor putea şi vor fi plătite la timp. Ar fi mult mai uşor pentru noi să anunţăm creşteri de pensii iresponsabile pentru voturi aşa cum au făcut cei de dinaintea noastră. Important este să le spunem pensionarilor ce trebuie spus, argumentat pe bază de date şi situaţie economică şi mai puţin să ne uităm după politica aducătoare de voturi", a afirmat premierul.
Şeful Executivului a arătat că, până în acest moment, Guvernul a reuşit să plata la timp a pensiilor şi, mai mult, în acest an s-a reuşit o uşoară creştere pentru pensionarii din grupele I şi II de muncă. "Ştiu că aceste creşteri sunt mici, dar atât poate să ofere statul în acest moment. Pe primul loc, din punctul nostru de vedere, trebuie să fie securitatea pensiilor şi orice creştere a lor trebuie să fie făcută doar dacă suntem siguri că există bani şi economia îşi poate permite", a menţionat primul-ministru.
De asemenea, acesta a precizat că el şi Guvernul susţin "o politică socială responsabilă, care înseamnă susţinerea pensiilor pe termen mediu şi lung, fără a cădea în păcatele pomenilor electorale, în păcatele populismului".
"Cheia pentru a creşte pensiile este să obţinem creşterea economică şi, de aceea, prioritatea majoră a Guvernului este şi rămâne aceea de a crea locuri de muncă, de a dezvolta investiţiile în România, de a stimula performanţa, de a stimula piaţa muncii pentru un nou cod al muncii şi de a asigura că prin programele pe care le promovăm asigurăm creşterea economică. În concluzie, cheia viitoare a majorărilor salariale sau pensiilor stă în creştere economică şi nu în pomeni electorale sau în propuneri care nu au acoperire economică. Grija noastră este să fie plătită pensia la timp, atât cât poate statul român astăzi şi, prin creştere economică, să putem asigura în viitor un cuantum mai mare al acestora, repet, condiţionat de ceea ce înseamnă economie", a mai spus şeful Guvernului.
Reprezentaţi ai pensionarilor din Galaţi, Braşov şi Bucureşti au pichetat miercuri sediile Partidului Democrat Liberal, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Ministerului Sănătăţii.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari din Sectorul Public, Traian Dragomir, se cere creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariu minim brut pe economie, eliminarea coplăţii asistenţei medicale, eliminarea contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate aplicate pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei şi continuarea asigurării medicamentelor pe reţetele compensate.
Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, le-a promis protestatarilor că se întâlni săptămâna viitoare cu ei pentru a găsi soluţii la revendicările acestora. "Noi nu promitem de obicei decât în limita posibilităţilor şi a ceea ce poate oferi economia României. Va fi o întâlnire săptămâna viitoare, joi, la ora 11.00, la sediul MMFPS, cu cei care protestează la minister şi vom discuta toate revendicările susţinute de participanţi", a declarat Botiş după ce a discutat în stradă cu pensionarii. AGERPRES/(A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Boc: Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a afirmat, joi seară, că viitorul Cod al muncii va descuraja 'sărăcia şi mâna întinsă', prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Priorităţi ale guvernului prezentate de premierul Emil Boc la întâlnirea cu prefecţii de la Băile Felix Premierul Emil Boc a prezentat sâmbătă,la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung.
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
Guvern: Economii de 300 de milioane de euro pe an în sănătate Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că România va face economii anuale de circa 300 de milioane de euro în domeniul sănătăţii, prin implementarea sistemului informatic unitar integrat, a cardului naţional de sănătate şi prin introducerea fişei şi a reţetei electronice.
Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece...