Cele mai citite
 


Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice ar putea fi înfiinţat
miercuri, 1 iulie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Guvernul ar putea aproba, miercuri, în şedinţă, la propunerea ministrului Sănătăţii, dr. Ion Bazac, hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi va fi finanţat de la bugetul de stat, din donaţii, sponsorizări şi din alte surse, conform legii.

Activitatea acestuia se va realiza, la nivel teritorial, prin trei Centre de Transplant de Celule Stem în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Vor mai exista şi opt Centre de Recrutare şi Testare Primară, care se vor înfiinţa în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara. Registrul va funcţiona cu un număr total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va urmări: coordonarea activităţii de donare de celule stem hematopoetice periferice şi centrale; crearea şi gestionarea unei baze de date pe teritoriul României privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem; interconectarea obligatorie cu organismele similare internaţionale.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va avea în principal următoarele atribuţii: înfiinţarea şi gestionarea bazei de date securizată cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice şi centrale; promovarea activităţii de donare de celule stem hematopoetice periferice şi central, conform standardelor europene; colectarea şi analizarea celor mai noi date în domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenţa directă asupra calităţii activităţii de donare de celule stem hematopoetice periferice şi centrale, dar şi interconectarea cu instituţiile similare internaţionale, în vederea găsirii unor donatori compatibili pentru pacienţii care nu şi-au găsit donator în România.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute.

Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, se impunea, susţine Ministerul Sănătăţii, înfiinţarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu homepatii maligne.

Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţă a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate.

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota, a declarat pentru AGERPRES că Registrul reprezintă o instituţie nouă care va permite unui număr mare de voluntari să doneze celule stem pentru a ajuta pe cei suferinzi şi care nu au altă soluţie terapeutică.

Dr. Zota a explicat că 80% dintre cei care necesită transplant pentru leucemii, limfoame fac autotransplant, 20% nu pot face transplant, 25% din aceşti 20% au rude compatibile, iar un procent de 17% -18% nu au nicio speranţă. Prin acest Registru al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice li se oferă o şansă şi acestora, iar pe de altă parte pot fi ajutaţi şi pacienţi din alte ţări din UE. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de marian vladescu
ar fi bine pentru cei de linga noi si nu numai , daca in romania ar exista 22.000.000. de donatori de celule stem !

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul Clinic Fundeni a realizat 300 de transplanturi medulare Centrul de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri realizarea a 300 de proceduri - transplanturi de celule stem hematopoietice auto şi allogrefe, la copii şi adulţi.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV, iniţiatorul campaniei ''Avem viaţă în sânge''.
Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România va fi realizat în ţara noastră.
Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic' Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.