Cele mai citite
 


Mai mulţi pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90%
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar beneficiază de miercuri de medicamente compensate în proporţie de 90%.

Astfel, peste 550.000 de persoane aflate la vârsta pensiei se vor adăuga pensionarilor care beneficiază de medicamente compensate cu 90%, numărul acestora ajungând la 3,5 milioane.

Numărul pensionarilor care au accesat, în primele două luni de funcţionare, programul de compensare cu 90% pentru cei cu venituri de până la 600 de lei a fost mai mic faţă de cel prognozat. Acest fapt, împreună cu ieftinirea preţului la medicamente şi costul mediu pe reţetă prescrisă mai mic faţă de cel estimat, a condus la realizarea unei economii de aproximativ 30 de milioane de lei în bugetul Ministerul Sănătăţii (MS).

Pensionarii vor achiziţiona în continuare oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe Sublista B la un nivel de compensare de 90%.

Înainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse în Sublista B erau compensate în procent de 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii. Potrivit hotărârii de guvern, compensarea de 90% va fi suportată în proporţie de 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul MS.

Sublista B cuprinde 650 de medicamente (216 denumiri comune internaţionale - DCI), necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.

O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din Sublista B arată că pe primul loc se situează Bilobilul, urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Nebilet, Preductal, Betaserc, Alpha D3, Miofilin, Crestor, Sortis, Prestarium, Oxibral, Omnic Tocas.

Pensionarii cu venituri din pensii de peste 700 de lei vor putea beneficia în continuare de compensarea de 50% pentru medicamentele din Sublista B. AGERPRES/(Cornelia Stanciu) 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii de familie afirmă că verificarea veniturilor pacienţilor nu intră în atribuţiile lor Medicii de familie au transmis vineri Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că ei nu pot verifica veniturile pacienţilor, după ce organele de control au depistat că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deşi veniturile lor depăşeau plafonul stabilit prin lege.
Alba: Peste 41.000 de pensionari plătesc contribuţie de asigurări sociale de sănătate Peste 43% din pensionarii din Alba, care au o pensie de peste 740 de lei, primesc o pensie mai mică din luna ianuarie, în condiţiile în care li se reţine 5,5% pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Sălaj: Medicii pensionari optează pentru salariu Personalul medical din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău ce primea, pe lângă veniturile salariale, o pensie mai mare de 1.680 de lei, a ales să lucreze în continuare în cadrul unităţii spitaliceşti, renunţând momentan la pensie.
Suceava: Circa 7.000 de lei imputaţi medicilor după ce au prescris reţete compensate 90% unor pacienţi Un număr de 26 de medici de familie au fost penalizaţi, în urma acţiunilor de control ale CJAS Suceava, fiindu-le imputată suma totală de 6.886,12 lei, după ce au eliberat mai multe reţete în regim de compensare 90% unor pacienţi pensionari săraci.
MS: 2,067 milioane de noi contribuabili pensionari şi revoluţionari la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate Numărul noilor contribuabili la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) prin noile reglementări adoptate luni seara de Guvern cu privire la revoluţionari şi pensionari va fi de 2.067.764 de persoane, dintre care 2.055.545 sunt pensionari cu venituri peste 740 lei, informează marţi, printr-un...
Galaţi: Peste 140.000 de persoane din judeţ vor primi pensii majorate Un număr de 142.250 de pensionari din judeţul Galaţi vor primi începând cu luna ianuarie bani mai mulţi, în urma majorării aplicate punctului de pensie, de la 790,7 la 830,2 lei, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Nicolae Zburlea.