Cele mai citite
 


Coloranţii alimentari, posibilă cauză a hiperactivităţii copiilor
vineri, 1 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Ce mancam?, Mancam sanatos, Mama si copilul
 

Utilizarea anumitor coloranţi artificiali în industria alimentară ar putea fi legată de apariţia cazurilor de hiperactivitate la copii, afirmă - joi - experţi independenţi, care fac recomandări Agenţiei americane a medicamentelor /FDA/ cu privire la acest subiect controversat, potrivit AFP.

După ce a apărat ani numeroşi inocuitatea acestor coloranţi artificiali, FDA a decis să revadă această problemă în urma unei petiţii depuse în 2008 de Centrul pentru Ştiinţă în Interesul Public /CSPI/, un puternic grup de apărare a consumatorilor.

Un purtător de cuvânt al FDA a declarat presei că Agenţia a examinat studiile referitoare la această problemă şi "nu a constatat vreo legătură directă solidă" între coloranţii alimentari şi hiperactivitate, deşi "unii copii hiperactivi care suferă de un deficit de atenţie ar putea să aibă o sensibilitate la unele din aceste substanţe chimice". Dar FDA va lua notă de recomandările comitetului consultativ de experţi şi le va integra în deliberările sale pentru a afla dacă o schimbare în reglementările referitoare la aceşti coloranţi se impune.

"Mulţi dintre aceşti coloranţi nu au nicio valoare nutriţională şi nu sunt nici mai conservatori, motivul pentru care au fost creaţi fiind doar cosmetic De aceea, ei sunt utilizaţi adesea în alimente de proastă calitate pentru a atrage copii sau pentru a simula prezenţa produselor naturale benefice sănătăţii, precum fructele", a replicat Michael Jacobson, directorul general al CSPI.

Subliniind faptul că în Europa, legislaţia în vigoare cere ca majoritatea alimentelor care conţin coloranţi să deţină şi un avertisment despre riscurile potenţiale, Jacobson şi-a exprimat speranţa că experţii vor recomanda FDA să ceară "etichete de avertizare şi încurajări ca industria agro-alimentară să renunţe de bună voie la aceste substanţe sintetice pentru a utiliza coloranţi naturali".

Susţinătorii interzicerii coloranţilor sintetici citează exemplul Dr Benjamin Feingold, pediatru în California, care în anii '70 trata cu succes unii copii hiperactivi prescriindu-le între altele un regim alimentar fără aceste substanţe artificiale.

Numeroşi coloranţi artificiali utilizaţi în prezent în alimente precum cereale, dulciuri şi numeroase alte produse alimentare şi băuturi au fost autorizaţi de FDA în 1931. În schimb, agenţia a interzis alţi coloranţi pentru toxicitatea lor. Astfel, în 1976, ea a dispus retragerea de pe piaţă a aşa-numitului "Roşu numărul 2", suspectat că ar fi cancerigen.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de sindromul de hiperactivitate (ADHD) Washington, 9 ian /Agerpres/- O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder), în cazul în care tratamentul medicamentos şi alte terapii nu dau...
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Studiu despre simptomul ADHD Iaşi, 13 mai /Agerpres/ - Părinţii din România care au copii cu simptom ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupaţi de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iaşi, de specialiştii în domeniu.
Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii Tel Aviv, 20 aug /Agerpres/- Cercetătorii israelieni au descoperit că copiii alăptaţi la sân prezintă un risc mai redus de a dezvolta tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) decât cei care au fost hrăniţi cu lapte...
Pesticidele din legume şi fructe, responsabile de sindromul de hiperactivitate (ADHD) la copii Oameni de ştiinţă de la universităţile Harvard /SUA/ şi Montreal /Canada/ au ajuns la concluzia, în urma unor studii coordonate, că pesticidele din legume şi fructe sunt în cele mai multe dintre cazuri factorul major responsabil de apariţia sindromului ADHD (Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate) la...