Cele mai citite
 


Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii
vineri, 1 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Din cele 67 de spitale care nu vor mai primi finanţare specifică de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), 41 au o singură linie de gardă, 15 nu au linie de gardă şi doar o singură unitate are două linii de gardă - spitalul Comăneşti, a declarat ministrul Attila Cseke.
El a arătat că astfel nu se respectă criteriul de asigurare a continuităţii asistenţei medicale permanente pentru bolnavi şi cel de clasificare a spitalelor.
Alte 10 spitale asigură asistenta medicală pentru bolnavii cronici, iar acestea nu necesită linie de gardă şi, în consecinţă, nu au o astfel de facilitate.
De asemenea, există unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient, de exemplu spitale cu un singur medic angajat - precum Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBC Gorneşti, Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului - sau spitale cu doi medici - Spitalul de Boli Cronice de la Rucăr, a enumerat ministrul.
"Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de 45-50 kilometri de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, ca urmare nici criteriul de distanţă nu este respectat", a mai justificat Cseke decizia de desfiinţare a spitalelor.
În localităţile Ocna Mures - judeţul Alba, Sântana - Arad, Mozăceni - Argeş, Truşeşti - Botoşani, Mociu - Cluj, Solca - Suceava, vor fi redistribuite pentru cel putin 3 luni, 24 de ore din 24, 6 echipaje de urgenţă pentru a asigura intervenţiile de urgenţă, a precizat ministrul Cseke.
"În aceste zone nu există staţii de de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă", a meţionat el
De asemenea, sunt şase centre de primiri urgenţe în spitalele din localităţile Târgu Frumos - Iaşi, Sântana - Arad, Titu - Dâmboviţa, Sărmaşu - Mureş, Bicaz - Neamţ, Buziaş - Timiş unde Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea preluării finanţării, astfel încât să fie continuată activitatea medicală în aceste centre.
Printr-o altă hotărâre de Guvern, şapte spitale, din totalul de 67 desfiinţate, intră, la solicitarea autorităţilor locale, în programul de transformare în cămine de bătrâni, cu finanţare parţială de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Cele şapte unităţi sunt fostul spital comunal Vintilă Vodă - judeţul Buzău, spitalul de boli cronice Boşca - Caraş-Severin, Spitalul orăşenesc Roznov - Neamţ, Spitalul de boli cronice Ceul Silvaniei - Sălaj, Centrul de Sănătate Cervenia - Teleorman, Centrul de Sănătate Furculeşti - Teleorman, şi Spitalul de boli cronice Tutova - Vaslui.
În acest context, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către autorităţile locale şi managerii de spitale să oprească internările în unităţile care se desfiinţează, deşi s-au constatat creşteri ale numărului de internări în unele dintre aceste spitale.
"Aş vrea să transmit un mesaj autorităţilor locale şi anume să stopeze internările în unităţile sanitare în care mai este astăzi activitate medicală, pentru că de mâine aceste unităţi sanitare nu vor putea furniza servicii medicale, neavând contracte încheiate. Situaţiile variază de la Ialomiţa, Vâlcea, Prahova, Alba, Bacău, şi Vaslui, unde în ultimele zile s-a constatat, din informaţiile noastre, o creştere a numărului de internări în aceste spitale", a declarat Cseke Attila.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, bugetele anulate ale celor 67 de spitale supuse desfiinţării sau transformării totalizează 174,2 milioane de lei, inclusiv fondurile de salarii ale personalului, care va fi redistribuit în sistem. AGERPRES/(A - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Ministerul Sănătăţii va organiza concursul de rezidenţiat în 23 noiembrie Ministerul Sănătăţii va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...