Cele mai citite
 


Au fost descoperite cinci noi gene care predispun la apariţia bolii Alzheimer
luni, 4 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Cinci noi gene implicate în apariţia bolii Alzheimer au fost identificate de cercetători europeni şi americani, dublând astfel numărul genelor care erau cunoscute până acum ca favorizând această formă de demenţă la persoane în vârstă, informează AFP.

Rezultatele studiului, publicat duminică de revista britanică de specialitate Nature Genetics, permit extinderea pistelor de căutare a cauzelor care duc la această maladie complexă şi deocamdată incurabilă, identificând persoanele cele mai vulnerabile.

La originea acestor rezultatele stau lucrările desfăşurate de două consorţii de cercetare: unul european, condus de o echipă franceză şi de una britanică, care a identificat cinci noi factori de predispoziţie genetică implicaţi în dezvoltarea bolii, pe un eşantion de 59.176 de persoane, dintre care 19.870 bolnave de Alzheimer, şi unul american, care a identificat noile gene pe un eşantion de 11.000 de persoane bolnave, comparate cu un număr echivalent de persoane sănătoase. Indentificarea de noi gene asociate bolii este esenţială pentru a avansa spre tratamente curative sau preventive.

Cercetătorii americani şi europeni s-au reunit la Paris în noiembrie anul trecut, pentru a înfiinţa consorţiul mondial International Genomics Alzheimer Project.

Numărul de persoane bolnave de Alzheimer şi de forme înrudite de demenţă ar urma să crească în 2030 de la 35,6 milioane cât se înregistrează în prezent, la 65,7 milioane, potrivit Asociaţiei Alzheimer Disease International /ADI/. În prezent, nu există niciun tratament capabil să vindece maladia, care afectează memoria şi comportamentul persoanei bolnave.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: o nouă pistă terapeutică Paris, 26 ian /Agerpres/ - O nouă pistă de cercetare în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei a fost conturată de o echipă de cercetători francezi, coordonaţi de profesorul Etienne-Emile Baulieu, de la Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare medicală. Această nouă abordare...
Cercetători canadieni au descoperit o variantă genetică ce ar întârzia apariţia bolii Alzheimer O anumită genă ar putea întârzia cu cel puţin patru ani declanşarea bolii Alzheimer, afirmă o echipă de cercetători canadieni într-un studiu preluat de AFP.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Schimbările de personalitate ar putea fi un semnal prevestitor al demenţei, susţin experţii În cazul în care o persoană suferă modificări de personalitate sau de comportament care durează ani de zile, acest fapt ar putea indica un stadiu foarte timpuriu de demenţă, potrivit unui grup de neuropsihiatri şi experţi în maladia Alzheimer, relatează cotidianul New York Times.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.