Cele mai citite
 


Inimile dezvoltate în laborator dau speranţe de transplant milioanelor de cardiaci
luni, 4 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Oamenii de ştiinţă dezvoltă inimi umane în laborator, dând astfel speranţă milioanelor de pacienţi cardiaci. Cercetători americani sunt de părere că organele artificiale ar putea începe să bată peste câteva săptămâni, scrie Daily Mail de luni.

Experimentul constituie un pas important spre crearea primei inimi dezvoltate din celule stem. Se încearcă folosirea celulelor stem ale unui pacient care are nevoie de un nou organ pentru a creşte efectiv în condiţii de laborator un organ care să-l înlocuiască pe cel bolnav. Cercetătorii se mai gândesc sa creeze organe precum rinichi, ficat, pancreas, care să salveze viaţa unor pacienţi bolnavi.

Dr Doris Taylor, expert în medicina regenerativă la Universitatea Minessota din Minneapolis, spune că 'inimile se dezvoltă şi sperăm să înceapă să bată peste câteva săptămâni'. 'Mai sunt multe piedici de depăşit până la crearea unei inimi pe deplin funcţionale. Eu cred că într-o bună zi va fi posibil să creăm organe întregi pentru transplant', adaugă ea.

Pacienţii supuşi unei grefe normale de inimă trebuie să ia medicamente toată viaţa, ei prezentând risc crescut de presiune ridicată a sângelui, deficienţă renală şi diabet. Dacă se vor putea crea inimi noi recurgând la propriile celule stem ale pacientului, riscul respingerii va fi mult diminuat. Laboratoarele de dezvoltare a astfel de organe au fost înfiinţate pentru a folosi acest tip de celule - celule stem care se pot transforma în diferite tipuri de ţesuturi.

În 2007, doctori din Marea Britanie au dezvoltat o valvă de inimă umană folosind celule stem prelevate din măduva osoasă a unui pacient.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
In premiera, cercetatorii au reusit sa dezvolte structuri de rinichi tridimensionale, folosind celule stem Rinichii rareori isi recupereaza functiile dupa ce sunt afectati de boli; Mai devreme anul acesta s-a reusit crearea de precursori ai celulelor renale; Structurile create sunt o premiera in Medicina Regenerativa; Uzul cu succes al celulelor stem recoltate din cordon ombilical este posibil...
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Rezultate revoluționare în medicina regenerativă, prezentate la Congresul SIMCR Peste 300 de cercetători, medici clinicieni și studenți mediciniști au participat la lucrările primului Congres al Societății de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR), desfășurat la București, în perioada 12, 15-16 mai 2015.