Cele mai citite
 


OMS: Ar putea veni o zi când împotriva unor bacterii nu vor exista remedii
luni, 4 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ar putea veni în curând o zi când împotriva unor bacterii nu vor exista pur şi simplu remedii, a avertizat luni Zsuzsanna Jakab, director al Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), organism de pe lângă ONU, transmite agenţia de presă ITAR-TASS.
Declaraţia sa intervine înainte de vizita sa la Moscova, unde va participa la o reuniune internaţională pe tema 'Contracararea rezistenţei la tratament: lipsa de măsuri astăzi, un mâine fără medicamente' prevăzută să se desfăşoare în data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii. Această reuniune este organizată de Ministerul rus al Sănătăţii, sub egida OMS, precizează agenţia de presă amintită.

Cu această ocazie, reprezentanta OMS va detalia pericolele pe care le reprezintă rezistenţa microbiană la tratamentul cu antibiotice.

'Însuşi Alexander Fleming, care a descoperit penicilina în 1928, avertiza că utilizarea excesivă a antibioticelor poate conduce la creşterea imunităţii bacteriilor la acest tip de preparate. Rezistenţa bacteriilor la antibiotice relevă o serie de aspecte precum slaba conştientizare a publicului larg faţă de tratamentul cu antibiotice, o atitudine de complacere profesională a cadrelor medicale şi lipsa de responsabilitate a unităţilor comerciale de distribuire a medicamentelor. Toate acestea împreună formează un cocktail otrăvitor', constată experta OMS, avertizând că, dacă nu se va acţiona de urgenţă astăzi, în curând ar putea veni o zi când pur şi simplu nu vor exista remedii împotriva bacteriilor.

În acest sens, OMS sugerează fiecărei ţări în parte un plan de contracarare a acestei probleme, dar subliniază că peste tot ar trebui limitată comercializarea antibioticelor, în special, ar trebui interzisă utilizarea acestora în zootehnie, unde astfel de preparate sunt folosite pentru accelerarea creşterii animalelor sănătoase din raţiuni comerciale. În plus, se impune instituirea unui control mai riguros al calităţii medicamentelor, consideră şefa Oficiului European al OMS.

În ţările sărace unde accesul la medicamente este adeseori îngreuiat de lipsa resurselor financiare, atunci când oamenii încep să prospere, medicii le prescriu mai multe antibiotice, aceasta în timp ce calitatea preparatelor este îndoielnică, iar vânzarea lor se face fără prescripţie medicală, mai atenţionează responsabila OMS.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
Mobilizare redusă, la nivel mondial, împotriva folosirii neadecvate a antibioticelor (OMS) Serviciile de sănătate nu acţionează suficient împotriva folosirii inadecvate a antibioticelor, obicei care măreşte rezistenţa faţă de aceste medicamente şi din cauza căruia unele boli de lungă durată duc la decese, avertizează miercuri un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bazat pe datele...
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an (raport) Bacterii rezistente la antibiotice care provoacă boli precum E.coli, salmonela, malaria sau tuberculoza ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se face nimic pentru oprirea proliferării lor galopante, arată un raport realizat la cererea guvernului britanic, după ce premierul David...
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.