Cele mai citite
 


Sanitas Mureş solicită MS să intre în legalitate în privinţa desfiinţării Spitalului din Sărmaşu
luni, 4 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Judeţeană Sanitas Mureş susţine că se va adresa instanţelor de judecată şi organismelor internaţionale dacă Guvernul şi Ministerul Sănătăţii nu vor intra în legalitate în ceea ce priveşte desfiinţarea Spitalului din oraşul Sărmaşu.
Conducerea Sanitas Mureş a afirmat, luni, într-un comunicat de presă, că la desfiinţarea spitalelor nu s-a ţinut cont de reglementările legale în vigoare, cum ar fi Legea 95/1996 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea 53/2003 (Codul muncii), "emiţându-se hotărâre de Guvern şi ordin al ministrului Sănătăţii care încalcă flagrant aceste prevederi legale şi nici nu ţin cont de interesele pacienţilor sau ale personalului sanitar".
Sindicatul Sanitas arată că art. 174 din Lgea 95/2006 prevede că spitalele publice se înfiinţează sau se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, cu avizul Consiliului Local, respectiv judeţean, după caz, şi că în cazul spitalului din Sărmaşu nu există o astfel de hotărâre.
"Hotărârea de Guvern 212 din 9 martie 2011 pentru aprobarea Programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice" este emisă în aplicarea legii nr. 515/2003 şi nu a legii 95/2006, deci nu poate fi folosită ca justificare pentru desfiinţarea spitalului. În ceea ce priveşte retribuirea personalului, ordinul ministrului Sănătăţii 232/2011 inventează o legislaţie a muncii inexistentă în România, arătând clar că ministerului îi sunt străine prevederile legale privind relaţiile de muncă", se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, redistribuirile despre care se vorbeşte în ordin nu au niciun temei legal, întrucât transferul personalului între unităţi nu mai este prevăzut din anul 2003 de când Legea 53/2003 a intrat în vigoare.
"Este clar că angajaţilor din Spitalul Sărmaşu va trebui să li se desfacă contractele individuale de muncă şi să li se încheie contracte individuale de muncă cu altă unitate, neexistând altă formă legală, ori în acest caz legislaţia muncii este foarte clară având termene şi proceduri obligatorii de respectat fiind vorba de concedieri colective (notificarea sindicatului, depunerea proiectului la ITM, decizii care să conţină termenul de preaviz cu oferta de locuri de muncă, etc)", precizează comunicatul Sanitas.
În comunicat se susţine că ordinul ministrului nu respectă nimic din aceste prevederi şi că în situaţia de faţă angajaţii spitalului din Sărmaşu sunt angajaţi cu contract individual de muncă la spital, nu au primit niciun fel de notificare privind încetarea relaţiilor de muncă, astfel încât nu au nicio obligaţie legală de a se înscrie pe vreo listă şi trebuie în continuare plătiţi.
"În consecinţă, solicităm Ministerului Sănătăţii, de urgenţă, să intre în legalitate, în caz contrar, pe lângă acţionarea în instanţă, vom demara acţiuni sindicale", se mai arată în comunicatul de presă al Sanitas Mureş. AGERPRES/(AS - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sindicaliştii de la Sanitas continuă, marţi, acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii Membrii Federaţiei Sanitas din România vor continua marţi, între orele 10,00 şi 12,00, acţiunea de pichetare a sediului Ministerul Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate...
Leonard Bărăscu (SANITAS): Vom continua discuţiile cu Ministerul Sănătăţii pe celelalte revendicări Reprezentanţii Federaţiei Sanitas vor continua discuţiile cu cei ai Ministerului Sănătăţii pe celelalte revendicări, iar greva generală va fi amânată până când contractul colectiv de muncă va fi înregistrat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul 'Sf. Pantelimon'' Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă se probează informaţiile apărute în presă despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI a Spitalului "Sf. Pantelimon" din Bucureşti...
Sindicaliştii de la Sanitas continuă, miercuri, acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii Membrii Federaţiei Sanitas din România vor continua miercuri, între orele 10,00 şi 12,00, acţiunea de pichetare a sediului Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate...
Mureş: Sindicatele contestă ordinul MS de reducere a numărului de paturi din spitale Liderul SANITAS Mureş, Ermil Giurconiu, şi secretarul general al CNSLR Frăţia, Maria Dăndărău, au contestat marţi, într-o conferinţă de presă, decizia Ministerului Sănătăţii de reducere a 400 de paturi din spitalele din judeţ, sindicaliştii susţinând că măsura respectivă nu ţine cont de realitate.