Cele mai citite
 


Sondaj CURS: România va ieşi din criză peste trei ani, susţin 67% dintre români
luni, 4 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste două treimi dintre români (67%) susţin că România va ieşi din criză peste trei ani sau chiar mai mult, relevă un sondaj CURS dat luni publicităţii.
Procentul celor care cred că ţara noastră va ieşi din criză în acest an este de doar 3%, iar cei ce susţin că acest lucru se va întâmpla în 2012 este de 8%.
Potrivit aceluiaşi sondaj, 77% dintre intervievaţi se îndoiesc de capacitatea actualului guvern de a scoate ţara din criză şi doar 13% susţin contrariul.
În opinia respondenţilor măsurile care trebuie luate de Guvern vizează crearea de locuri de muncă (24%), ajutor pentru agricultori (20%), combaterea corupţiei (10%), creşterea pensiilor (8%) şi salariilor (7%), scăderea preţului la alimente (6%), îmbunătăţirea serviciilor medicale (5%), reducerea taxelor şi impozitelor (4%), accesarea fondurilor europene (3%), îmbunătăţirea sistemului de învăţământ (2%) şi câte 1% ajutor pentru săraci, sprijinirea familiilor tinere, construcţia de locuinţe la preţuri accesibile, ajutor pentru mediul de afaceri, construirea de autostrăzi şi încurajarea investiţiilor străine.
Afirmaţia "Interesele României sunt cel mai bine susţinute prin promovarea intereselor angajaţilor, chiar dacă mediul de afaceri va suferi" se apropie cel mai mult de opinia a 54% dintre respondenţi, iar 38% sunt de părere că "Interesele României sunt cel mai bine susţinute prin promovarea interesului mediului de afaceri, chiar dacă unii angajaţi vor suferi".
De asemenea, peste jumătate dintre români (57%) susţin că guvernul ar trebui să se axeze pe crearea de condiţii astfel încât oamenii să se ajute singuri, în timp ce 39% susţin că prima prioritate a guvernului trebuie să fie ajutorarea celor aflaţi la nevoie.
În privinţa impozitării veniturilor, 71% dintre intervievaţi susţin un venit progresiv şi 25% nu sunt de acord ca cei care câştigă mai mult să plătească un impozit mai mare.
În topul credibilităţii instituţiilor pe primul loc se află primarul localităţii fiecărui intervievat (46% cu încredere multă şi foarte multă), urmat de mass-media (42%), Poliţie (33%), companiile multinaţionale din România (16%), băncile comerciale (14%), sindicate (12%), Preşedinţie (11%), parlamentari (9%), partide politice (7%), Guvern (6%), Parlament (5%).
Potrivit aceluiaşi sondaj, majoritatea românilor susţine că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită, iar două treimi dintre români susţin că viaţa lor este mai proastă sau mult mai proastă în prezent comparativ cu anul trecut.
Conform acestui sondaj, 88% dintre persoanele intervievate cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. Procentul celor care au această opinie este în creştere cu 11% faţă de anul 2010, susţine CURS.
Totodată, 49% dintre respondenţi au afirmat că viaţa lor este mai proastă în 2011 faţă de 2010, iar 19% au spus că viaţa lor este mult mai proastă faţă de anul trecut. Un sfert dintre subiecţii sondajului - 26% - consideră că viaţa lor este la fel în 2011 ca în 2010 şi numai 4% susţin că viaţa lor este mai bună.
Potrivit sondajului CURS, situaţia veniturilor din gospodărie pare că s-a înrăutăţit semnificativ comparativ cu anul trecut, în condiţiile în care 37% dintre cei chestionaţi au declarat că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Pentru 39% dintre respondenţi veniturile din gospodărie ajung doar pentru strictul necesar, în timp ce 19% susţin că le ajung veniturile pentru un trai decent, dar nu-şi permit să cumpere bunuri mai scumpe.
Doar un procent (1%) dintre cei chestionaţi au spus că au tot ce le trebuie în gospodărie fără să se restrângă de la ceva, iar 4% reuşesc să cumpere şi unele bunuri mai scumpe, însă cu restrângeri în alte domenii.
În perioada 10-28 martie 2011, CURS a realizat un sondaj de opinie de tip omnibus, pe un eşantion de 1.104 respondenţi adulţi, reprezentativ la nivel naţional. Interviurile au fost de tipul faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja teoretică de eroare a întregului eşantion este de +/-2,95% la un nivel de încredere de 95%. Principalele teme ale sondajului au vizat evaluări privind actuala criză economică, percepţii cu privire la ieşirea din recesiune şi opţiuni politice.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj IRES: România nu va depăşi criza economică în 2012; lucrurile merg într-o direcţie greşită Majoritatea persoanelor intervievate într-un sondaj IRES publicat joi consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită - 79%, iar 67% nu cred că România va depăşi actuala criză economică în 2012.
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.