Cele mai citite
 


CE AR TREBUI SĂ ŞTIM DESPRE GUTĂ
vineri, 5 aprilie 2013   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Corp sanatos, Reumatologie
 

 

Guta face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrită cu substrat metabolic.

 

 

Cauza artritei gutoase este creşterea în sânge a acidului uric, un deşeu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentraţie serică obişnuită, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentraţiei serice exagerate, începe să se depună în ţesuturi, în special în sinoviala articulara. Sunt preferate articulaţiile suprasolicitate circulator şi gravitaţional, cum ar fi articulatia metatarso-falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de gută are factori precipitanţi clari, cel mai frecvent, el datorându-se excesului alimentar (masă bogată în alimente care conţin purine, potenţată, când este cazul, de consumul concomitent de alcool, chiar în cantităţi moderate).
 
Se poate ca factorii precipitanţi să fie şi alţii, cum ar fi: excesul alcoolic singular, chiar fără abuz alimentar purinic, traumatismele, in special cele la nivel local, efortul fizic care depaseste gradul de antrenament al persoanei, efectuarea de interventii chirurgicale, terapia antimetabolica purinica gresit condusa sau boli medicale serioase si severe, cum ar fi infarctul acut de miocard sau accidentul vascular cerebral.
 
Guta se asociază adesea cu obezitatea, cresterea lipidelor in sange, hipertensiunea arteriala (complexul metabolic).
 
În evoluţia spontană, fără regim alimentar hipopurinic şi tratament medicamentos, guta devine poliarticulara, atingând din ce în ce mai mulrte articulaţii, acidul uric se depune în ţesuturi sub forma de tofi gutosi (gasiti, de exemplu dupa ureche, in jurul genunchiului sau al cotului etc) sau se aglomereaza in rinichi, formand calculi uratici.
 
Guta (sau podagra) era considerata, in trecut, boala celor bogati, a celor care care abuzau in dieta de alimentele incriminate a suprasolicita defectul metabolic congenital din metabolismul purinelor (vanat, moluste, pateuri, carne de animal tanar, maruntaie, vin rosu, bere). Este o boala care apare adesea dupa varsta de 35 ani si care este mult mai frecventa la barbati (femeile reprezinta numai 5 sau 10% dintre pacientii cu guta).
 
Pacientul gutos trebuie neaparat sa se adreseze medicului, in scopul de a i se recomanda un regim de viata corect si a i se prescrie medicamentele indicate (atat pentru tratarea atacului acut articular, cat si pentru un tratament medicamentos cronic).   
 
 BAZA TERAPIEI IN GUTA O REPREZINTA REGIMUL ALIMENTAR.
 
CA PRINCIPII GENERALE DE DIETA, se solicita un regim hipocaloric, hiposodat (cat mai putina sare alimentara), sarac in alimente care contin purine, hipolipidic (grasimile inhiba excretia uratilor), hipoproteic, normoglugidic sau chiar discret hiperglucidic la cei care nu asociaza diabet zaharat (glucidele favorizeaza excretia uratilor), bogat in lactate (care au avantajul de alcaliniza urina si a impiedica, astfel, formarea de calculi de acid uric), cu o hidratare corecta (minim trei litri de lichide per 24 ore). 
 
Aportul de purine este adus din alimentele care contin peste 100 g purine la 100 grame aliment, cum ar fi: vanatul, viscerele animale-inima, ficat, rinchi, momite, creier-, anumiti pesti-hamsii, scrumbie, sardine, hering, macrou si produse din peste-icre,  drojdia-bere, panificatie, carnea de animal tanar-pui, vitel, carnea de gasca, potarniche, concentratele de carne. Acestea trebuie excluse COMPLET din dieta in atacul acut de guta si evitate intre atacuri. In aceeasi categorie intra si bauturile alcoolice, in special vinul, si, mai ales, vinul rosu. Alte alimente contin purine, dar la un nivel mai rezonabil (sub 100 grame purine la 100 grame aliment):carne si peste, exceptand cele enumerate in prima categorie, moluste, fructe de mare, anumite legume-ciuperci, spanac , mazare uscata, fasole uscata, linte, sparanghel, conopida, paducel, ovaz, germeni de grau, tarate. Consumul lor ocazional nu creste acidul uric in sange-uricemia, dar ele trebuie evitate in atacul de guta si consumate cu moderatie intre atacuri.
 
Din cauza continutui crescut, totusi, de purine al taratelor, se prefera painea alba sau se limiteaza consumul de paine integrala. Alte alimente au un continut neglijabil de purine si este permis consumul lor, fara restrictii: majoritatea legumelor, fructe si sucuri din fructe, inghetata,unt, margarina, prajituri, cereale si produse din cereale-orez, porumb, paine de porum, malai, faina alba, paine alba, macaroane, taitei, budica, lapte, iaurt, branzeturi, ulei, masline, muraturi, otet, condimente, zahar, sare, oua. In ceea ce priveste alimentele bogate in colesterol (oua, carne grasa, cascaval, smantana etc), regimul alimentar din guta le permite, dar in limitele nutritiei corecte. Acest lucru este valabil si pentru cantitatea de sare, zahar, produse zaharoase, alte dulciuri, cafea din dieta!
                      
Respectând aceste principii, un pacient cu gută poate trăi la fel de bine ca şi un om fără alterarea metabolismului purinic.
 
Dr. Grama Mihaela
Medic primar medicină internă
Cadru universitar
 
 

 

Notare
Comentarii
de adrian
am o durere care se tot muta a inceput la geunchi ,apoi la degetul mare de la piciorul sting iar acum s-a mutat la al doilea deget de la piciorul drept este un pic rosu si inflamat,ar putea fi vorba de guta?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Cum sa scapi de pietrele la rinichi Deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectiile urinare sunt doar citeva dintre cauzele care pot duce la aparitia „pietrelor“ la rinichi (calculi renali sau litiaza renala). Rinichii filtreaza produsele...
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Sa ne detoxifiem organismul dupa sarbatori sau oricand simtim nevoia Ce este detoxifierea? Specialistii in diete de detoxifiere spun ca organismul nostru este in permanenta supraincarcat cu toxine datorate poluarii, fumatului, pesticidelor, aditivilor alimentari, alcoolului sau cafeinei.