Cele mai citite
 


Argeş: CJ ia în calcul înfiinţarea unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale închise
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Judeţean (CJ) Argeş va analiza posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale a căror închidere a fost decisă de Guvern, o hotărâre în acest sens urmând să fie luată în următoarele zile.
Vicepreşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, a anunţat marţi că o decizie privind posibila înfiinţare a unor centre de permanenţă în localităţile Rucăr, Domneşti, Călineşti şi Mozăceni va fi luată în funcţie de concluziile grupului de lucru desemnat să analizeze măsurile şi acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru restructurarea reţelei de sănătate din judeţ.
"Ministerul Sănătăţii desfiinţează spitalele, dar ce pune în loc? Noi încercăm să găsim soluţii pentru a pune ceva în loc. Concluzia la care am ajuns este că putem face eforturi să înfiinţăm în cele patru localităţi centre de permanenţă. Este o soluţie pentru a rămâne o asistenţă medicală minimă în localităţile respective. Deci, pe lângă acele cămine de bătrâni, să înfiinţăm şi aceste centre de permanenţă, care intră tot într-un program al Ministerului Sănătăţii, sunt coordonate de Direcţia de Sănătate Publică şi asigură asistenţă medicală 24 de ore din 24 prin medicii de familie, servicii de ambulanţă, câteva paturi pentru o internare de 24 de ore, apoi transport la celelalte spitale", a declarat Tecău.
Grupul de lucru desemnat de Comisia de Sănătate din cadrul CJ Argeş analizează, totodată, costurile pe care le-ar implica pentru bugetul judeţului transformarea spitalelor desfiinţate în cămine pentru persoanele vârstnice.
"Am decis să facem o analiză tehnică pe spitalul de la Mozăceni, să vedem ce înseamnă transformarea lui în azil de bătrâni. Cât ne costă reamenajarea, personalul necesar, dotările, deoarece pentru a fi acreditat un cămin de bătrâni trebuie să îndeplinească anumite condiţii. (...) Lucrurile acestea nu se fac peste noapte. (...) Programul durează 33 de luni, după aceea nimeni nu ne mai spune ce se întâmplă", a afirmat vicepreşedintele CJ Argeş.
În funcţie de concluziile analizei efectuate de grupul de lucru, consilierii judeţeni urmează să decidă şi în privinţa posibilităţii de a ataca în instanţă hotărârea de închidere a celor patru spitale.
"Dacă vom lua hotărârea să înfiinţăm centrele de permanenţă şi vedem sursele de finanţare pentru azilele de bătrâni, având în vedere şi faptul că personalul medical nu trebuie să rămână pe drumuri, vom alege răul cel mai mic. Pentru că dacă îi vom da în judecată, nu mai putem înfiinţa centrele de permanenţă. Sunt două variante care se analizează. Până la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc o şedinţă extraordinară în care vom hotărî ce facem", a explicat Florin Tecău.
În opinia vicepreşedintelui CJ Argeş, decizia de închidere a celor patru spitale din Argeş nu ţine cont de interesele cetăţenilor din zonele pe care le deserveau.
"Pentru mine a fost surprinzător că au fost tăiate toate spitalele din mediul rural, fără a se ţine cont de populaţia care a fost arondată fiecărui spital, de starea drumurilor, de mijloacele de transport şi de faptul că majoritatea populaţiei din aceste zone este îmbătrânită, nu se poate deplasa şi nu are resurse financiare pentru a-şi asigura asistenţa medicală. (...) Cred că în timp vor ieşi la suprafaţă foarte multe interese şi scopuri pentru care se face această restructurare", a mai spus Florin Tecău.
Guvernul a decis închiderea a patru spitale din judeţul Argeş, toate situate în mediul rural. Este vorba Spitalul 'Dr.Teja Papahagi" din Domneşti, Spitalul 'Dr. Ion Crăciun" din Călineşti, Spitalul de Boli Cronice Mozăceni şi Spitalul de Boli Cronice Rucăr, care, începând cu 1 aprilie, nu mai beneficiază de finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Autorităţile judeţene şi-au dat acordul pentru închidere şi transformarea în azil de bătrâni doar pentru spitalul din Mozăceni, în celelalte cazuri fiind întocmite memorii prin care se solicitata ca unităţile sanitare să fie menţinute în continuare, în forma actuală. AGERPRES/(AS - George Onea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Argeş: Spitalul de Boli Cronice Mozăceni va fi transformat în centru de asistenţă socială Spitalul de Boli Cronice Mozăceni este prima unitate sanitară cu paturi din judeţul Argeş care a fost desfiinţată din punct de vedere juridic şi va fi transformată în centru de asistenţă socială pentru persoanele vârstnice.
Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Teleorman: Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut pentru asistenţa medicală primară Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman pentru asistenţa medicală primară în judeţul din sudul ţării, se arată într-un raport dat publicităţii marţi de această instituţie.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii: 39 de centre de permanenţă au fost înfiinţate de la 1 iunie Ministerul Sănătăţii informează că un număr de 39 centre de permanenţă în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce la 1 iunie au intrat în vigoare noile norme ale ministerului, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.