Cele mai citite
 


Bacău: Marş şi miting la Comăneşti pentru menţinerea în activitate a spitalului orăşenesc
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai bine de 2.000 de locuitori ai oraşului Comăneşti au luat parte, marţi, la un marş pe artera principală a localităţii şi la un miting desfăşurat în parcul Palatului Ghica pentru a-şi manifesta 'în mod public' nemulţumirea faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma Spitalul 'Ioan Lascăr' în azil de bătrâni.
La protest au fost prezenţi şi primarii din localităţile de pe Valea Trotuşului situate la vest de oraşul Târgu Ocna, alături de toţi consilierii locali din Comăneşti. De altfel, edilii şefi din oraşul Dărmăneşti, comunele Asău, Dofteana şi Agăş au luat cuvântul, alături de preoţi, consilieri locali, cadre didactice, reprezentanţi ai unor firme din oraş, casnice, veterani de război, incriminând decizia de închidere a spitalului şi reliefând necesitatea continuării activităţii spitalului din Comăneşti.
'La Comăneşti, nu a venit nicio comisie să evalueze activitatea spitalului. Au făcut o evaluare din birou, pentru că la noi nu au venit niciodată. Mai mult, pe 24 ianuarie 2011, Consiliul Local Comăneşti a hotărât clar, în unanimitate, să susţină funcţionarea pe aceeaşi structura a spitalului şi să se opună transformării lui în azil', le-a spus participanţilor primarul din Comăneşti, Viorel Miron.
Acesta a adăugat că, iniţial, primise 'promisiunea verbală' că unitatea medicală din Comăneşti va funcţiona în continuare 'din partea secretarului de stat de la Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie', dar 'ulterior, mai marii sistemului sanitar s-au răzgândit şi vor să desfiinţeze un spital care s-a făcut remarcat, prin receptivitatea şi implicarea dezinteresată a personalului medical faţă de pacienţi, iar de la preluarea sa de către Consiliul local Comăneşti , în iunie 2010, şi prin investiţii din bugetul local, provenind de la sponsori ori din fonduri europene'.
'În timp ce guvernanţii vor să închidă spitalul, am primit vestea că două proiecte de-ale noastre, în valoare de 5 milioane de euro pentru modernizarea unităţii sanitare a fost declarate eligibile, iar sponsorii doresc să mai contribuie, chiar încă în acest an, cu peste 500.000 de euro', a menţionat Viorel Miron, promiţând susţinerea financiară a activităţii spitalului de la bugetul local.
Potrivit acestuia, transformarea Spitalului 'Ioan Lascăr' în azil de bătrâni 'este o decizie luată în necunoştinţă de cauză, dacă nu o minciună pe termen scurt, deoarece în prezent în Comăneşti funcţionează, chiar lângă spital, două azile de bătrâni, un altul, deschis persoanelor cu afecţiuni neuropsihice se găseşte la mică distanţă, iar două clădiri în care au fost centre rezidenţiale pentru copiii orfani ori suferinzi de boli psihice sunt goale şi ar putea fi destinate unui nou azil, dacă se doreşte cu adevărat înfiinţarea respectivului aşezământ social".
"Iată cum se risipesc banii. Nu dorim ca oraşul nostru să devină un oraş de asistaţi sociali în loc să aibă parte de condiţii pentru o dezvoltare explozivă a turismului, domeniu în care avem perspective deosebite ţinând cont de cadrul natural, dar mai ales de solicitările făcute de oameni de afaceri din Austria şi Italia. Dar la susţinerea investitorilor nu se gândesc guvernanţii, ci numai la desfiinţarea spitalului', a spus, la rândul său, Carmen Ciobanu, consilier local.
Preotul Sorin Ungureanu şi pastorul Ion Primicheru, tatăl a 14 copii, toţi născuţi la spitalul din Comăneşti, au ţinut să precizeze că în unanimitate enoriaşii lor le-au mandatat 'să pledeze şi să acţioneze' pentru menţinerea unităţii medicale din Comăneşti.
Activitatea în Spitalul Comăneşti s-a desfăşurat, marţi, în condiţii normale cu excepţia relaţiei cu Serviciul de Ambulanţă Comăneşti.
'Am fost înştiinţaţi că nu vor mai fi transportaţi bolnavi la spitalul nostru decât contracost, fapt ce îmi apare ca un gest inuman pentru pacienţii aflaţi în dificultate şi o irosire de bani, dacă bolnavii ar fi transportaţi la Oneşti ori Moineşti', a declarat pentru AGERPRES medicul Mioara Cârlan, managerul unităţii medicale din Comăneşti.
Potrivit graficului stabilit de Ministerul Sănătăţii, pacienţii ar fi trebuit să fie deja transferaţi în alte spitale, iar personalul să se afle în plin proces de redistribuire. Conducerea spitalului a refuzat, însă, să dea curs cererilor Direcţiei de Sănătate Publică de transferare a pacienţilor la alte spitale din judeţ, iar din tot personalul medico-sanitar, 26 de medici şi 80 de asistenţi şi infirmiere, doar şapte asistenţi şi trei medici, dintre care un rezident pe post, au optat pentru locuri în alte spitale.
Primăria şi Consiliul local au decis să îşi caute dreptatea în instanţă.
'Am înaintat către Guvernul Romaniei o plângere prealabilă şi aşteptăm de la ei un răspuns, legat de soarta spitalului orăşenesc. În funcţie de răspunsul lor la plângerea noastră, vom acţiona, dacă este necesar în instanţă Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate şi chiar Guvernul', a declarat, marţi, pentru AGERPRES primarul Viorel Miron.
Autorităţile comăneştene vor să atace doua acte emise de Guvern: cel prin care se decide trecerea spitalului din oraş pe lista celor ce vor fi închise şi transformate în azile de bătrâni şi, apoi, pe cel prin care s-a stabilit comisia ce a evaluat spitalele. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: CJ a adresat o "plângere prealabilă" Ministerului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi în spitalele judeţului Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, sub semnătura preşedintelui instituţiei, social-democratul Dragoş Benea, a adresat joi o "plângere prealabilă" către Ministerul Sănătăţii prin care reclamă că, în baza unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, au fost reduse cu 102 paturi...
Bacău : Primarul din Comăneşti speră ca spitalul din localitate să?funcţioneze în continuare Primarul oraşului Comăneşti, Viorel Miron, speră că va reuşi să obţină scoaterea spitalului din localitate de pe lista unităţilor medicale cărora urmează a nu le mai fi acceptate, după 1 aprilie, reînnoirea contrctelor de finaţare de către casele de asigurări de sănătate.
Bacău: Spitalul din Comăneşti va fi reabilitat cu fonduri europene spitalul " Ioan Lascăr" din Comăneşti, ameninţat cu desfiinţarea de către autorităţile centrale în primăvara anului 2011, va fi reabilitat şi modernizat ca dotare cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Miron, primarul oraşului.
Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Covasna: Miting de protest al Sanitas împotriva desfiinţării Ambulanţei, CAS, DSP şi Centrului de transfuzie Conducerea Sanitas Covasna a anunţat joi că săptămâna viitoare va organiza un miting în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Serviciile de Ambulanţă, Casele de Asigurări de Sănătate, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică...
Bacău: Medicul Gabriela Zoican, noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău Medicul Gabriela Zoican a preluat miercuri funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, după ce funcţia a fost deţinută, mai bine de o lună, cu titlu interimar, de fostul director general care şi-a încheiat mandatul de patru ani.