Cele mai citite
 


O echipă de chirurgi clujeni va realiza un transplant dual de rinichi, la acelaşi pacient
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rinichii unei fetiţe de opt ani, care a murit în urma unui accident de tren, vor fi donaţi unui tânăr de 30 de ani, care s-a dovedit a fi singurul pacient compatibil din punct de vedere imunologic.
Operaţia va fi realizată de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de profesorul Mihai Lucan.
'Nu mă pot opri să mulţumesc familiei copilului care în momentele acestea de durere extraordinară au reuşit să treacă peste durerea lor în încercarea de a ajuta alţi oameni', a spus medicul clujean, înainte de intrarea în operaţie.
Acesta a explicat că cei doi rinichi care vor fi transplantaţi pacientului, care suferă de insuficienţă renală cronică şi face dializă de doi ani, vor suplini funcţia unuia singur.
'Este vorba de un pacient cu insuficienţă renală cronică decompensată care este în hemodializă de doi ani. Ceea ce este particular şi într-un fel spectaculos este că amândoi rinichii merg la un singur primitor, deoarece donatorul, respectiv fetiţa care a decedat, are o masă corporală mică, iar rinichii sunt de dimensiuni mici şi dacă i-am fi transplantat separat nu am fi reuşit să ducem la bun sfârşit intenţia de a vindeca pacientul', a explicat Mihai Lucan.
Potrivit şefului ICUTR Cluj, transplantul va consta în plasarea ambilor rinichi în fosa iliacă dreaptă, iar pacientul va trăi probabil toată viaţa cu patru rinichi. Chirurgul a mai spus că atât fetiţa de opt ani, cât şi pacientul au o grupă de sânge mai rară, respectiv AB IV, ceea ce a dus la alegerea tânărului de 30 de ani dintre cei aflaţi pe lista de aşteptare, atât adulţi, cât şi copii.
Echipa de la ICUTR Cluj are la activ câteva experienţe de transplant dual, respectiv transplantarea concomitentă a unui rinichi şi a unui pancreas la acelaşi pacient sau transplantarea, la aceeaşi persoană, a unui rinichi după un transplant de inimă. De asemenea, echipa de chirurgi a operat în urmă cu câţiva ani un pacient care trăieşte cu cinci rinichi.AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Cluj: Alexandru Arşinel va fi consultat de medici austrieci şi italieni Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a spus, luni, că actorul Alexandru Arşinel va fi consultat şi de medici din Italia şi Austria.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant de pancreas din România Primul transplant de pancreas realizat în ţara noastră a fost efectuat în 2004, la Institutul Urologic şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Intervenţia chirurgicală a fost mai complexă, fiind vorba despre un transplant dublu, de pancreas şi rinichi, beneficiarul fiind un bărbat. La câteva zile a fost...
Doi copii au fost operaţi la Cluj pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de cinci ani Cluj-Napoca, 14 ian /Agerpres/ - Doi copii, dintre care unul de doi ani, au fost operaţi, vineri, de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de cinci ani.
Cluj: Tabără unică la nivel naţional, dedicată copiilor cu boli cronice de rinichi, organizată cu sprijinul primăriei Peste 50 de copii cu suferinţe renale cronice participă zilele acestea, la mare, la o tabără organizată de Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie 'Delia Grădinaru' şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, un proiect unic la nivel naţional.
Cluj: Copii cu suferinţe renale cronice, în tabără la mare, sub tratament medical Peste 30 de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală cronică, trataţi prin dializă, sau care au suferit un transplant renal, vor petrece câteva zile de vacanţă, între 14 şi 23 august, în trei centre medicale de pe Litoralul Mării Negre, din staţiunile Mamaia, Constanţa şi Mangalia.