Cele mai citite
 


Rarefiere record a stratului de ozon deasupra Arcticii (WMO)
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Oncologie
 

O rarefiere record a stratului de ozon, stratul atmosferic care funcţionează precum un scut împotriva radiaţiilor solare şi cosmice, a fost observată deasupra zonei Arctice în ultimele luni, conform unui anunţ al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization - WMO), transmite marţi Reuters.

"Rarefierea stratului de ozon a atins un nivel fără precedent în această primăvară deasupra Arcticii din cauza poluării dar şi a persistenţei unei ierni foarte reci în stratosferă", conform comunicatului WMO.

Observaţiile de la sol, dar şi informaţiile culese din satelit sau cu ajutorul baloanelor meteorologice, indică faptul că deasupra Arcticii stratul de ozon este cu 40% mai rarefiat decât era la începutul acestei ierni.

Cea mai gravă rarefiere a stratului de ozon de deasupra Arcticii, observată până în prezent, a fost de 30% şi s-a produs în câteva rânduri în ultimii 15 ani.

"Dacă zona rarefiată a scutului de ozon se deplasează de la pol către latitudini mai sudice, ne aşteptăm să ajungă la suprafaţa solului un volum crescut de radiaţii ultraviolete, comparativ cu volumul considerat normal", se mai precizează în comunicat, oamenii fiind îndemnaţi să ţină cont de prognozele meteorologice privind nivelul de raze ultraviolete din atmosferă.

Însă, ne asigură experţii, o creştere a nivelului de radiaţii ultraviolete ce ar putea afecta părţi din Canada, Alaska, Rusia şi ţările scandinave, nu se va compara totuşi cu intensitatea ultravioletelor de la tropice.

O creştere a nivelului de ultraviolete poate provoca apariţia unor forme de cancer de piele, cataractă şi poate afecta sistemul imunitar uman. "Anumite culturi agricole şi forme de viaţă marină pot fi de asemenea afectate", se mai precizează în comunicatul agenţiei din cadrul ONU.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancer de piele descoperit în premieră la peştii sălbatici; posibila cauză, gaura din stratul de ozon Oamenii de ştiinţă au descoperit în premieră cancer de piele la peştii sălbatici. Este posibil ca afecţiunea să aibă drept cauză expunerea puternică la radiaţiile ultraviolete ce trec prin gaura din stratul de ozon de deasupra recifului din Marea Coralillor, mai exact în zona numită Marea Barieră de...
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
DOCUMENTAR: 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor...
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Suceava: Zeci de cazuri noi de cancer de piele, în acest an În prima jumătate a acestui an, secţiile de specialitate din cadrul spitalelor din judeţul Suceava au raportat 33 de cazuri de tumori la nivelul pielii, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, precizând că cinci dintre acestea sunt curabile.
Cancer de piele: Cabinele cu raze UV responsabile pentru moartea a 800 de persoane pe an în Europa Cabinele de bronzat cu raze UV sunt responsabile pentru moartea a circa 800 de persoane pe an în Europa ca urmare a cancerului de piele şi cei care apelează la astfel de aparate prezintă un risc cu 20% mai crescut de a dezvolta într-o bună zi un melanom, conform unui studiu publicat miercuri în British...