Cele mai citite
 


Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
Antibioticele sunt medicamente extrem de importante pentru tratarea sau prevenirea tuturor tipurilor de infecţii cauzate de bacterii informează Biroul OMS pentru România. Cu toate acestea, cu cât antibioticele sunt utilizate mai mult, cu atât bacteriile devin rezistente la acest tip de tratament, acesta fiind un fenomen natural care are loc în întreaga lume, în special acolo unde antibioticele sunt utilizate şi utilizate abuziv şi în exces. Aceste medicamente trebuie folosite echilibrat, doar atunci când sunt necesare din motive terapeutice.
Motivul parţial al utilizării în exces a antibioticelor este legat de faptul că oamenii le folosesc pentru a trata gripa şi răcelile. Potrivit specialiştilor, acest boli, precum şi majoritatea durerilor de gât şi bronşitelor sunt cauzate de viruşi, nu de bacterii, astfel că administrarea de antibiotice nu va genera vindecarea, putând face mai mult rău decât bine, deoarece bacteriile rezistente la antibiotice pot infecta alte persoane şi se pot răspândi dintr-un loc în altul sau dintr-o ţară în alta.
Bacteriile pot fi transmise de la om la om, de la animal la om şi invers, între animale şi în tot mediul înconjurător. Tratamentul infecţiilor cauzate de bacterii rezistente necesită medicamente mai scumpe, durează mai mult şi poate implica internări prelungite. De exemplu, medicamentele utilizate la tratarea tuberculozei multidrog-rezistente pot fi mult mai scumpe decât medicamentele anti-tuberculoase obişnuite, utilizate în mod normal.
În plus, antibioticele sunt utilizate pentru a preveni infecţiile bacteriene, însă doar pentru motive specifice, de exemplu în timpul şi la scurt timp după anumite operaţii chirurgicale şi analize diagnostice, cum ar fi introducerea unor mici sonde în corp. În aceste situaţii, utilizarea durează doar 24 de ore.
Antibioticele sunt utilizate şi în lanţul trofic, mai ales ca factori de susţinere a creşterii în producţia de alimente de provenienţă animală. Această practică este interzisă în Uniunea Europeană (UE), însă nu în toate ţările Regiunii europene OMS.
Uneori, la animale se utilizează cantităţi mai mari de antibiotice decât la oameni. Rezistenţa apare şi în această situaţie, înrăutăţind şi mai mult problema: bacteriile rezistente se răspândesc, prin alimentaţie, la oameni, inclusiv în spitale şi clinici.
Din păcate, o serie nouă de antibiotice nu vor apărea foarte repede, întrucât cercetarea şi dezvoltarea de medicamente necesită investiţii foarte mari, care se vor face doar dacă veniturile ulterioare sunt considerate profitabile pentru companiile farmaceutice.
OMS atrage atenţia că, dacă nu se încetează abuzul şi utilizarea incorectă a antibioticelor, acestea pot să nu mai aibă efect când oamenii au nevoie de ele.
În acest moment deja, în Uniunea Europeană - Islanda şi Norvegia - 25 000 de oameni mor în fiecare an din cauză că infecţiile bacteriene nu răspund la antibiotice, majoritatea dintre ele apărând în spitale.
Societatea s-ar putea întoarce la momentul în care antibioticele nu se descoperiseră, când o infecţie simplă putea însemna o condamnare la moarte susţin specialiştii.
Bacteriile rezistente apar şi se răspândesc rapid. La ora actuală, unele bacterii sunt rezistente la mai mulţi agenţi, făcând ca infecţiile cu risc mortal, cum sunt cele ale sângelui sau pneumonia, să fie potenţial netratabile.
În plus, pierderea prevenirii eficiente prin intermediul antibioticelor poate face ca multe intervenţii medicale şi analize diagnostice avansate (cum ar artroscopia, protezele de şold şi operaţiile de colon) să devină imposibil de realizat, deoarece antibioticele n-ar mai asigura protecţia împotriva infecţiilor bacteriene.
Rezistenţa antibiotice este o problemă urgentă pentru toată lumea. Pentru a opri creşterea ei, fiecare are responsabilitatea de a utiliza antibiotice doar atunci când este nevoie şi doar cu prescripţie medicală.
Numeroase ţări din Regiunea europeană OMS au campanii de conştientizare a populaţiei în sensul reducerii folosirii de antibiotice, fapt care contează.
Antibioticele sunt întotdeauna necesare, dar abuzul şi utilizarea neadecvată contribuie la rezistenţa la antibiotice, atrag atenţia specialiştii.
Stafilococul auriu, de pildă, are un nivel de rezistenţă care ajunge la 50% rezistenţă la antibiotice.
În România, rezistenţa la ciprofloxacine ajunge la 30-40%, rezistă foarte mult, susţin specialiştii.
Stafilocul meticilino-rezistent comunitar a apărut în comunitate şi afectează în special copiii, sportivii, dar şi persoanele din închisori, din cauza faptului că acestea au un spaţiu foarte restrâns şi se transmite de la o persoană la alta.
Pentru evitarea contaminării, trebuie respectate regulile de igienă personală, respectiv spălatul mâinilor cu multă apă şi săpun.
Specialiştii spun că foarte mulţi pacienţi vin cu probleme de rezistenţă la antibiotice, deoarece au folosit neadecvat antibiotice într-un interval de şase luni în urmă.
Potrivit unui studiu aflat în derulare la nivel european, România se situează pe locul trei ca şi consum de antibiotice, ceea ce este o poziţie bună.
În anul 2009, se consumau 16 doze de antibiotice la 1.000 de locuitori în Europa, cel mai mult consumându-se în Grecia - 40 de doze. În România, cel mai mult se consumă antibiotice în centre universitare, în marile oraşe, mai evidenţiază studiul citat.
Statisticile arată că la 100 de pacienţi colonizaţi cu diverşi germeni, 0,1% vor face infecţie, iar dintre aceştia 10% ajung să facă o infecţie mai serioasă şi 1% ar pute ajunge la o infecţie foarte gravă. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Dr. Victor Olsavszky: Rezistenţa la antibiotice provoacă creşterea morbidităţii şi decese inevitabile Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Alexandru Rafila avertizează asupra consumului de antibiotice în exces: Ne îngrijorează reîntoarcerea la epoca pre-antibiotică Consumul excesiv de antibiotice poate să determine o întoarcere la "epoca pre-antibiotică", iar consecinţele acestui fapt ar fi incalculabile, a declarat, joi, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, într-o conferinţă de presă cu tema "Antibioticele - utilizarea...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...