Cele mai citite
 


Un om de ştiinţă anunţă identificarea unui nou domeniu al vieţii
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un om de ştiinţă a anunţat descoperirea unor forme de viaţă necunoscute până în prezent, ce formează un al patrulea domeniu independent al vieţii, în afara celor deja recunoscute - eucariote, bacterii şi archaea, conform publicaţiei britanice The Telegraph.
Diferenţa dintre eucariote (plante, animale şi ciuperci) şi procariote (bacterii şi archaea - micro-organisme) este că primele au organitele celulare protejate şi individualizate de membrane.

Profesorul Jonathan Eisen, un biolog de la University of California, a apelat la o serie de tehnici de secvenţiere genetică pentru a studia mostrele de ADN colectate Dr Craig Venter în timpul unei călătorii pe vas, în jurul lumii. El a descoperit astfel că o parte dintre genele recoltate de Dr. Venter nu par să aparţină de niciunul dintre cele trei domenii cunoscute, fapt ce l-a îndreptăţit să considere că ar putea să fie vorba şi de un al patrulea domeniu al vieţii.

Încercările de a clasifica noul ADN în funcţie de cele trei domenii cunoscute au eşuat, motiv pentru care Prof. Eisen şi-a publicat descoperirea în revista de specialitate Public Library of Science, în speranţa că va primi ajutor de la alţi membri ai comunităţii ştiinţifice.

"Întrebarea care se pune este de unde provin aceste mostre de ADN? Ele ar putea reprezenta un virus neobişnuit, descoperire ce ar fi şi aşa extrem de importantă. Şi mai interesant încă, ele ar putea reprezenta dovada existenţei unei ramificaţii complet necunoscute în copacul vieţii", susţine Prof. Eisen.

Principala dificultate în studierea acestor gene este dată de faptul că este practic imposibil să le cultivi într-o cantitate suficientă pentru a le studia cu uşurinţă. Din acest motiv, Prof. Eisen a folosit metoda de pionierat a Dr.-ului Venter privind descifrarea codului genetic uman.

Această tehnică a primit denumirea de "metagenomică" şi implică secvenţierea ADN-ului în bucăţi uşor de descifrat şi apoi reasamblarea lor în ordinea corectă, ca un uriaş joc de puzzle.

Această tehnică a fost aplicată asupra mostrelor de apă de mare colectate între 2003 şi 2007 de Dr. Venter, în călătoria în jurul lumii pe iahtul său, Sorcerer II. Prof. Eisen a identificat mai multe variaţii ale genelor RecA şi RpoB, ambele foarte vechi şi foarte comune, dar care au o serie de caracteristici ce nu se regăsesc în bazele de date genetice actuale.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Partidul Verde este împotriva plantelor modificate genetic Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunţă categoric împotriva cultivării plantelor modificate genetic - OMG în România, deoarece consumul alimentelor care le conţin poate avea în timp consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor, se arată într-un comunicat de presă al acestei formaţiuni...
Culturi de plante modificate genetic pentru a produce acizi Omega 3 - prime teste concludente Cercetători britanici de la Rothamsted Research Center au anunţat că au reuşit să cultive plante modificate genetic pentru a produce acizi graşi Omega 3, necesari pentru sănătatea umană şi care, în general, se obţin din grăsimea de peşte, scrie AFP miercuri.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
Descoperire: Pe Terra trăiesc patru specii de girafe, nu doar una singură (studiu genetic) Pe Terra există patru specii de girafe distincte genetic şi nu doar o singură specie, relevă un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista 'Current Biology' şi care ar trebui să faciliteze eforturile de conservare a acestor animale aflate în pericol de dispariţie, notează vineri agenţia...