Cele mai citite
 


FIBROADENOMUL MAMAR
miercuri, 6 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

 

 
 
Fibroadenomul mamar este o tumora benigna frecvent intalnita in randul  femeilor sub 40 de ani, in 15% din cazuri fiind multiplu sau bilateral. Poate aparea si la adolescenta, imbracand uneori forma de fibroadenom juvenil gigant, cu dimensiuni de peste 5 cm si crestere rapida.

 

 

Incepand cu dezvoltarea sanilor la fetita pubera si continuand de-a lungul vietii, femeile pot experimenta diverse tipuri de durere mamara sau alte modificari (aparitia unei mase palpabile sau nodularitate difuza la nivelul sanului). Desi descoperirea unei formatiuni mamare cauzeaza multa anxietate din pricina posibilitatii ca aceasta sa fie un cancer mamar, in realitate majoritatea tumorilor mamare sunt benigne.
 
Fibroadenoamele constau in hiperplazia sau proliferarea unei singure unitati ductale terminale mamare, aparitia lor fiind considerata drept o aberatie a dezvoltarii normale a glandei mamare de cauza  necunoscuta. O parte din ele pot disparea spontan, iar majoritatea isi inceteaza cresterea dupa ce au atins dimensiuni de 2-3cm. Aceste tumori par a fi influentate de cantitatea de hormoni estrogeni deoarece incidenta maxima este la femeile aflate in perioada reproductiva si foarte mica la menopauza cand are loc scaderea dramatica a estrogenilor.
 
La menopauza pot involua si pot dezvolta in interior calcificari grosiere. Eventualitatea ca o tumora mamara recent aparuta la o femeie in varsta sa fie un fibroadenom este rara, astfel incat aceasta va fi etichetata ca avand potential malign pana la proba contrarie.
 
In timpul sarcinii, sau la pacientele aflate sub tratament de substitutie hormonala, fibroadenoamele pot prezenta o crestere rapida in dimensiuni. Acelasi lucru se intampla si in timpul tratamentelor citostatice, cand aceste tumori benigne pot simula malignitatea.
 
Din punct de vedere al localizarii, fibroadenoamele pot aparea oriunde la nivelul sanului, cu precadere in jumatatea superioara si spre exterior.
 
La femeile sub 30 de ani marea majoritate a tumorilor mamare sunt diagnosticate ca fiind fibroadenoame, pe cand peste 40 de ani prevalenta lor este de 10%.
De multe ori un fibroadenom este depistat cu ocazia autoexaminarii sanilor (recomandabil a fi efectuata lunar, in prima saptamana de dupa incetarea menstruatiei!) , alarmeaza pacienta si o determina sa se adreseze ginecologului.
 
La examenul clinic, fibroadenomul se palpeaza sub forma unei mase rotund-ovalare, bine delimitata de structurile vecine, de consistenta ferma dar elastica si cu o mare mobilitate pe planul subiacent.
 
Alteori, fibroadenomul este descoperit accidental cu ocazia efectuarii unei ecografii mamare sau a unei mamografii. La femeile tinere, fibroadenoamele sunt de obicei palpabile, pe cand la menopauza pot fi nepalpabile si relevate numai de examenul mamografic.
 
Decizia de a alege tipul de diagnostic imagistic este in functie de varsta pacientei.
La femeile sub 30 de ani si in timpul sarcinii, modalitatea preferata este ecografia mamara, deoarece pacienta este scutita de iradierea pe care o presupune mamografia, iar probabilitatea ca la aceasta varsta formatiunea sa fie un fibroadenom este foarte mare.
 
Mamografia este indicata sub 30 de ani doar daca pacienta prezinta factori de risc (de ex istoric familial de cancer mamar la rude de gradul I).
Pe ecografie fibroadenomul prezinta un aspect tipic de formatiune ovala, hipoecogena, omogena, bine circumscrisa; ocazional se pot descrie lobulatii fine sau o capsula  subtire la periferie.
 
Aspectul mamografic este de opacitate (pata) rotund ovalara, cu marginile clar delimitate de tesuturile vecine, eventual cu calcificari grosolane la interior.
Examenul RMN nu este indicat in stabilirea diagnosticului de fibroadenom.
Atunci cand exista dubii asupra naturii formatiunii mamare sau cand se decide tratamentul expectativ la paciente peste 30 de ani, atitudinea indicata este de a efectua o punctie in tumora. Aceasta se face de obicei prin aspiratie cu ac fin si este urmata de examenul histopatologic al materialului prelevat, cu obtinerea diagnosticului de certitudine.
 
Tratamentul fibroadenoamelor mamare este variabil in functie de marime, de simptomatologia pe care o determina, de ritmul de crestere si nu in ultimul rand de nivelul de stress si anxietate pe care prezenta tumorii il genereaza pacientei.
De regula, fibroadenoamele mici(< 2 cm ), asimptomatice, diagnosticate la paciente sub 35 de ani nu au indicatie de tratament chirurgical. Dupa ce diagnosticul se stabileste cu certitudine (ecografie, mamografie, eventual  punctie biopsie) tumora trebuie revazuta clinic si ecografic peste 3-4 luni pentru a i se stabili ritmul de crestere, apoi din 6 in 6 luni pana la 2 ani; daca este stationara, probabilitatea de a ramane astfel este foarte mare.
Daca diametrul tumorii depaseste 3 cm, este dureroasa, are ritm rapid de crestere sau biopsia demonstreaza celule atipice (foarte active) se recomanda indepartarea chirurgicala. Excizia tumorii se poate realiza sub anestezie locala si ofera un diagnostic sigur, dar nu este scutita de complicatii (hemoragie, infectie postoperatorie, cicatrizare inestetica) sau de posibilitatea recidivei in acelasi loc.
 
Prognosticul fibroadenoamelor mamare este excelent. Pacientele prezinta un risc foarte putin crescut de a dezvolta un cancer mamar fata de celelalte femei; extrem de rar biopsia prelevata de la nivelul unui fibroadenom demonstreaza prezenta celulelor canceroase.
 
 
Dr. Corina MANOLEA
Medic specialist Obstetrica ginecologie
Centrul Medical MEDAS
 
Call Center: 021.9232/ *9232
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În România, în 2011, 6.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar În România, în 2011, au fost diagnosticate 6000 de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent dar continuu în ultimii ani, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Ion Stoian de la Gynecoland, cu prilejul simpozionului 'Managementul Diagnostic şi Terapeutic al Tumorilor Mamare'...
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgenţă unui program naţional de screening pentru cancerul de sân
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgență a unui program național de screening pentru cancerul de sân 8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sânilor. 83,7% dintre femeile din mediul rural nu și-au controlat niciodată sănătatea sânilor. Doar 37% dintre femeile testate se autopalpează lunar. 4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie. ...
Campania 'Nu am făcut destul': Zece metode de prevenire a cancerului la sân Specialiştii recomandă zece metode de prevenire a cancerului de sân, acestea fiind parte a unei campanii lansate joi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer, intitulată "Nu am făcut destul", cu mesajul "Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!".