Cele mai citite
 


Consumul a trei banane pe zi ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul a trei banane pe zi ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral, sunt de părere cercetători americani, scrie în ediţia sa de miercuri cotidianul britanic Daily Mail.
O banană la micul dejun, una la prânz şi alta la cină oferă suficient potasiu pentru a diminua cu circa 21 % riscurile formării unui cheag de sânge pe creier.
Cercetările, întreprinse de specialişti britanici şi italieni, sugerează faptul că mii de cazuri de atacuri vasculare ar putea fi prevenite prin consumul altor alimente bogate în potasiu, cum ar fi spanacul, nucile, laptele, peştele şi lintea.
Cu toate că studii anterioare arătau că bananele ar putea fi importante pentru controlul presiunii arteriale şi prevenirea accidentelor vasculare, rezultatele n-au fost întotdeauna notabile.
În ultimele cercetări, publicate în Journal of the American College of Cardiology, specialiştii au analizat datele provenite de la un număr de 11 studii diferite, datând de la jumătatea anilor '60, şi au fost regrupate, obţinându-se un rezultat global.
S-a constatat că o doză zilnică de potasiu de circa 1.600 miligrame, mai puţin de jumătate din doza zilnică recomandată în Regatul Unit pentru un adult de 3.500 miligrame, este suficientă pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral cu peste 20 %.
O banană medie conţine circa 500 miligrame de potasiu, care contribuie la scăderea presiunii arteriale şi controlul echilibrului de fluide din corp.
Scăderea potasiului din organism poate duce la ritm cardiac neregulat, iritabilitate, greaţă şi diaree.
Cercetători de la Universitatea din Warwick şi de la Universitatea din Napoli au afirmat că doza de potasiu în majoritatea ţărilor este cu mult sub doza medie recomandată. Dacă oamenii ar consuma mai multe alimente bogate în potasiu şi ar reduce şi consumul de sare, rata anuală a deceselor pe glob din cauza accidentelor vasculare cerebrale ar putea scădea cu mai mult de un milion pe an.
În Regatul Unit, circa 200 de persoane mor zilnic ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale, care survin de obicei când se formează un cheag ce blochează alimentarea cu sânge a creierului.
Mult mai multe persoane rămân însă cu handicap şi sunt în pericol de a suferi un al doilea sau al treilea atac vascular care s-ar putea solda cu deces.
Tratamentul şi îngrijirea a circa 100.000 de persoane care au suferit atacuri vasculare în Regatul Unit costă anual NHS /National Health Service/ circa 2,3 miliarde de lire sterline.
Doar cancerul şi bolile de inimă provoacă mai multe decese.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programul prelungit de lucru poate mări riscul de accident vascular cerebral (studiu) Persoanele care lucrează multe ore se expun unui risc net crescut de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un studiu desfăşurat pe sute de mii de salariaţi din toată lumea (Statele Unite, Europa, Australia, etc.) de o echipă de cercetători de la University College London, relatează joi passionsante...
Mercurul din peşte nu creşte riscul de boli cardiace, potrivit unui studiu Los Angeles, 29 mar /Agerpres/ - Mercurul care provine din consumul de peşte nu creşte riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat de cercetători americani care au măsurat prezenţa acestei substanţe în unghiile tăiate de la picioare, scrie ziarul Nouvel Observateur...
Un accident vascular cerebral este echivalent cu opt ani de îmbătrânire prematură (studiu) Accidentele vasculare cerebrale la persoanele vârstnice duc la o îmbătrânire prematură a creierului cu echivalentul a opt ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan şi publicat în revista de ştiinţă 'Stroke', informează AFP.
Consumul de citrice reduce riscul de accident vascular cerebral la femei (studiu) Femeile care consumă frecvent citrice, precum portocale sau grepfrut, îşi pot reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat joi de revista americană 'Stroke: Journal of the American Heart Association' şi preluat de AFP.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Dispută în lumea medicală în jurul anticoagulantului Pradaxa Anticoagulantul Pradaxa, foarte utilizat în prevenirea riscului de accident vascular cerebral, se află în centrul unei dispute pe motiv că producătorul ar fi ascuns informaţii care pot pune în pericol siguranţa pacienţilor.