Cele mai citite
 


Diabetul în lumea arabă, o boală a celor bogaţi
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În fiecare zi, în întreaga lume se înregistrează 18.000 cazuri noi de îmbolnăviri de diabet. Însă, dacă în Occident la această boală sunt predispuse în speciali păturile sărace ale populaţiei, în regiunea Golfului Persic diabetul a devenit un fenomen în special în rândul persoanelor avute. În ultimii 20 de ani, viaţa în regiune s-a schimbat considerabil: munca fizică a devenit ocupaţia muncitorilor străini, în timp ce obiceiurile gastronomice ale păturilor bogate sunt caracterizate prin majorarea consumului de grăsimi şi de zahăr.
În prezent, în regiunea Golfului Persic şi în ţările arabe ale Africii de Nord se înregistrează peste 26 milioane de diabetici. Anvergura pe care această boală o capătă în ţările Golfului Persic se apropie de cea a unei epidemii: astăzi, circa 25-30% dintre locuitorii Emiratelor Arabe Unite sunt diabetici. În 'top' se mai află ţări precum Arabia Saudită, Bahreinul, Kuweitul, Omanul şi Egiptul.

Potrivit specialiştilor, până în 2030, numărul diabeticilor din aceste ţări se va dubla. În Emirate, 31 la sută dintre decese sunt cauzate de bolile cardio-vasculare, consecinţă directă a diabetului.

Mohammed Al Khan din Dubai lucrează ca redactor al publicaţiei Gulf News. Jurnalistul cântăreşte 152 de kilograme şi încearcă deja de 3 luni, în cadrul programului Cut The Fat, să slăbească. Însă, eforturile sale nu prea aduc rezultate şi, în afară de aceasta, după cum recunoaşte chiar Mohammed, produsele cu conţinut scăzut de grăsimi îi provoacă depresie. Potrivit Die Welt, jurnalistul din Dubai este 'candidatul ideal' la diabet.

Amestecul fatal dintre lipsa de mişcare şi alimentaţia hipercalorică se răsfrânge nu doar asupra sănătăţii individuale, ci cauzează şi majorarea contribuţiilor la sistemul medical. În opinia specialiştilor, inclusiv a medicului endocrinolog Abdul Razak Al Madani, preşedintele Asociaţiei pentru Diabet din Emirate, este absolut necesar să se ducă o activitate de lămurire în rândul populaţiei.

Potrivit Die Welt, în ceea ce priveşte viziunea subiectivă a locuitorilor din regiune, ei consideră că sănătatea lor este în regulă. Astfel, un amplu sondaj de opinie a dezvăluit că 78 la sută dintre locuitorii Arabiei Saudite şi 88 la sută dintre cei ai Emiratelor sunt mulţumiţi de sănătatea lor.

În 2005, publicaţia americană The New York Times şocase opinia publică prin informaţia că, anual, în SUA circa 50.000 de oameni ajung la operaţii de amputare a membrelor, ca urmare a unor forme grave de diabet, cifră care o depăşeşte pe cea care se înregistra în timpul războiului din Vietnam. În fiecare an, în SUA mor din cauza diabetului 3,8 milioane de persoane, în condiţiile în care boala SIDA ia viaţa unui număr de 1,8 milioane de americani anual.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Sfaturi pentru diabetici de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului Vineri, 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, boală care nu înseamnă lipsa totală de desert. Dar diabeticii trebuie să ţină sub control variaţiile nivelului de zahăr din timpul zilei şi să îşi supravegheze greutatea pe termen lung, aşa încât regimul alimentar are o importanţă...
Iaurtul are beneficii dovedite în combaterea obezităţii infantile, susţin specialiştii Copiii şi adolescenţii care consumă regulat iaurt au un aport caloric şi de grăsimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masă corporală, circumferinţa taliei şi mărimea pliului subscapular, susţin specialiştii.
Peste 500 de milioane de chinezi riscă să se îmbolnăvească de diabet (OMS) Peste 110 milioane de chinezi, care reprezintă circa 10 la sută din populaţia adultă a ţării, suferă în prezent de diabet, iar alte 500 de milioane sunt prediabetici cu risc de a contracta această boală sau de a suferi de afecţiuni cardiovasculare, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)...