Cele mai citite
 


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: 98.000 de pacienţi sunt în pericol să rămână fără tratament
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 98.000 de pacienţi cu cancer sunt în pericol de a rămâne fără tratament, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Potrivit sursei citate, federaţia a solicitat CNAS şi Ministerului Sănătăţii, prin intermediul unei scrisori deschise, să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratamentul vital al bolii lor.
Federaţia solicită menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat medicamentele necesare, amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis.
Totodată, reprezentanţii federaţiei solicită informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie şi a disponibilităţii tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis şi respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente şi implicit dreptul la viaţă.
"Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este o ironie că, în timp ce în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi se dezbat măsuri prin care viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie îmbunătăţită, în România oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie", afirmă Cezar Irimia, preşedintele federaţiei, în comunicatul de presă.
Sursa citată menţionează că această măsură a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanţi ai pacienţilor, iar de atunci nu a fost făcută nicio altă comunicare cu părţile implicate: pacienţi, farmacii sau spitale. Mai mult, se arată în comunicat, autorităţile au ignorat constant alertele transmise de medicii oncologi şi de pacienţi şi au impus această hotărâre care a blocat accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România.
"În acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziţionării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legala de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, în timp ce boala pacienţilor evoluează. Pe de altă parte, farmaciile sunt ameninţate cu suspendarea contractului şi cu nerambursarea sumelor în cazul în care mai eliberează astfel de tratamente, iar CNAS ignoră recomandările Comisiei de Oncologie şi refuză dialogul cu medicii şi pacienţii, în demersurile lor de a solicita prelungirea termenului pentru aplicarea acestei Hotărâri de Guvern", susţin reprezentanţii federaţiei.
Directorul executiv al CNAS, dr. Dorin Ionescu, a precizat marţi pentru AGERPRES că măsura era cunoscută şi este necesară pentru siguranţa păstrării acestor medicamente, care nu trebuie transportate oricum, necesitând condiţii speciale.
În plus, a afirmat dr. Dorin Ionescu, nu ar trebui să existe probleme în asigurarea medicamentelor de către spitale, având în vedere că a fost prelungit vechiul Contract - Cadru şi spitalele sunt responsabile de asigurarea tratamentelor. El a adăugat că majoritatea unităţilor sanitare au încheiat contracte pentru medicamentele injectabile.
Directorul executiv al CNAS a mai spus că aproximativ 150.000 de pacienţi ar avea nevoie de acest tratament. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
APCR cere Ministerului Sănătăţii aprobarea HG privind introducerea unor medicamente noi, vitale bolnavilor cronici Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere Ministerului Sănătăţii aprobarea hotărârii de guvern privind introducerea unor medicamente noi, precizând că, în caz contrar, va susţine bolnavii, în continuare, în demersurile lor în instanţă.
Scrisoare deschisă a Societăţii Naţionale de Oncologie adresată CNAS şi CMR Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR), scrisoare adoptată în urma întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă pe tema problemelor legate...
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Bolnavii de cancer îşi procură medicamentele din străinătate Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti