Cele mai citite
 


Inegalitatea socială este în creştere în Polonia
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Solidaritatea nu este una dintre caracteristice sociale cele mai evidente în Polonia. Cu niveluri ale sărăciei în rândul copiilor mai mari decât în SUA şi aproape de două ori mai mari decât în Marea Britanie, ţara înregistrează un decalaj de 15 ani în ceea ce priveşte speranţa de viaţă între cetăţenii celor mai bogate şi celor mai sărace cartiere din capitala Varşovia, scrie cotidianul britanic The Guardian în ediţia de miercuri.
Polonia a rezistat recesiunii, dar inegalitatea socială este în creştere, în special între zonele rurale şi urbane. "Chiar dacă spunem că economia poloneză se descurcă bine, numărul de persoane care trăiesc în sărăcie este în creştere şi există clar o problemă în ceea priveşte politica socială", explică părintele Marian Subocz, director al Caritas Polska.

Serviciile de asistenţă au fost recreate după sfârşitul comunismului, iar consultanţii Băncii Mondiale - foarte vizibili - au sosit în Polonia cu agenda lor neoconservatoare în serviete. Unul dintre rezultatele surprinzătoare a fost un nivel ridicat de inegalitate. În prezent, în Polonia, distribuirea veniturilor este printre cel mai puţin egale din Uniunea Europeană, astfel încât, scrie publicaţia britanică, per ansamblu, nivelurile sărăciei au ajuns comparabile cu cele din Marea Britanie. Această situaţie priveşte însă sărăcia relativă: în termeni absoluţi, Polonia este o ţară mai săracă, în condiţiile în care în Marea Britanie veniturile sunt de trei ori mai mari decât cele din Polonia.

În Polonia, marea problemă politică a acestei primăveri o reprezintă pensiile. De asemenea, se prefigurează şi o criză în sistemul de sănătate.

Polonia este o ţară unde deja costurile pensiilor - 11,4% din PIB - sunt imense, prin comparaţie cu o ţară ca Marea Britanie unde procentajul este de 5,7%. O parte a problemei o reprezintă pensionarea anticipată, în condiţiile în care doar o treime din polonezii cu vârsta de peste 50 de ani mai lucrează.

În ceea ce priveşte sănătatea, guvernul ar putea intenţiona privatizarea mai multor spitale de stat. Oficial, planul este unul de 'comercializare', în care spitalele concurează unul cu altul, rămânând în acelaşi timp parte a serviciilor publice.

Politicile sociale nu sunt unele orientate în special spre familii. Chiar dacă concediul de maternitate este destul de generos, părinţii singuri nu sunt trataţi la fel de bine ca cei din Marea Britanie. Îngrijirea copiilor este slab dezvoltată, în condiţiile în care doar 2% dintre copiii sub doi ani din Polonia sunt înscrişi la creşă, prin comparaţie cu 25% în Marea Britanie. În ceea ce priveşte şcolarizarea timpurie, doar 40% dintre copiii polonezi sunt la grădiniţă, spre deosebire de 90% în Marea Britanie şi de 100% în Franţa.

Polonezii sunt nemulţumiţi de sistemul de sănătate: unul din trei crede că sistemului îi lipsesc banii. Problema sa perenă este sub-finanţarea. Pe de altă parte, aproximativ 72% din cheltuielile alocate sănătăţii sunt din bani publici, faţă de 81% în Marea Britanie. Un milion de polonezi încheie o asigurare privată de sănătate, mulţi dau bani pe sub mână medicilor şi cheltuie extravagant pe medicamente. Facturile lor farmaceutice se ridică la 2,4% din PIB - unul dintre procentajele cele mai ridicate din Europa, în condiţiile în care fiecărui polonez i se prescriu în medie 29 reţete pe an.

Pe de altă parte, aşa cum se întâmpla chiar şi în timpul regimului comunist, banii vor asigura întotdeauna servicii mai rapide din partea specialiştilor. Medicii se plâng de salarii, iar unii s-au alăturat marelui exod polonez. Cu 2,16 medici la 1.000 de persoane, faţă de 2,61 în Marea Britanie, Polonia se confruntă cu constrângeri, iar serviciile de asistenţă comunitară sunt slab dezvoltate. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.
Costul medicamentelor revoluţionare pune în pericol sistemele de sănătate Tratamentele inovatoare au redat speranţa a milioane de bolnavi, dar unele dintre ele, cum sunt de exemplu cele pentru hepatita C, sunt atât de scumpe încât nu pot fi suportate de către pacienţi şi pun în pericol sistemele de sănătate. Un studiu recent arată că medicamente noi care pot vindeca boala...
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
Franţa: Cardiacii au o nouă speranţă după implantarea cu succes a unei inimi artificiale autonome După implantarea cu succes, într-un spital parizian, a unei inimi artificiale autonome - premieră mondială -, operaţiile similare prevăzute săptămânile următoare dau speranţe cardiacilor din lumea întreagă, transmite sâmbătă AFP.