Cele mai citite
 


Meditaţia, chiar la debutanţi, permite reducerea durerii (studiu)
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Meditaţia, chiar practicată de debutanţi, permite diminuarea durerii, potrivit unui studiu apărut miercuri în Statele Unite ale Americii în Journal of Neuroscience, informează AFP.
'Aceasta este prima cercetare care arată că puţin mai mult de o oră de antrenament poate reduce puternic durerea şi activarea centrilor cerebrali care sunt responsabili de aceasta', explică Fadel Zeidan, de la centrul medical al Universităţii Wake Forest (Carolina de Nord), principal autor al studiului.

'Am constatat un important efect al meditaţiei asupra subiecţilor studiului cu o diminuare de circa 40% a intensităţii durerii şi de 57% a disconfortului legat de durere', afirmă cercetătorul.

Potrivit acestuia, meditaţia ar produce chiar 'o mai mare reducere a durerii decât morfina sau alte analgezice puternice care, cel mai adesea, îi diminuează intensitatea cu circa 25%'.

Un număr de 15 voluntari cu o stare de sănătate bună care nu făcuseră niciodată meditaţie au participat la acest studiu. Ei au urmat patru şedinţe de câte 20 de minute pentru a învăţa să-şi controleze respiraţia şi să se debaraseze de emoţiile şi de gândurile lor.

Înainte şi după aceste şedinţe, activitatea lor cerebrală a fost examinată cu ajutorul unui sistem special de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN). În timpul efectuării examenelor IRM, un instrument de încălzit a fost plasat pe piciorul pacienţilor la o temperatură de 48 de grade, ceea ce majoritatea indivizilor consideră dureros după cinci minute.

Examenele IRM ale creierului participanţilor efectuate după şedinţele de meditaţie au dezvăluit o netă diminuare a durerii, de la 11 la 93%, asigură Fadel Zeidan.

Meditaţia a diminuat în mod puternic activitatea cerebrală în cortexul somatosenzorial primar, o zonă a creierului care joacă un rol-cheie pentru localizarea durerii în corp şi măsurarea intensităţii ei, adaugă sursa citată.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...
Sălaj: Aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău Un performant aparatul de imagistica prin rezonanţă magnetică - IRM a fost dat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unui amplu program de dotare cu aparatură medicală, finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.
Grăsimile din zona abdomenului, periculoase pentru sănătate şi inestetice Rezultatele unui nou studiu, măsurate cu echipamente de imagistică prin rezonanţă magnetică de ultimă generaţie, arată că administrarea capsulelor alli? (orlistat 60 mg), în asociere cu un regim alimentar hipocaloric cu un conţinut redus de lipide, poate conduce atât la reducerea semnificativă a greutăţii...
Senzaţia de durere este resimţită asemănător de sugari şi de adulţi (studiu) Creierul bebeluşilor reacţionează în mod similar cu cel al adulţilor atunci când sunt expuşi la stimuli dureroşi, cercetătorii deducând de aici că nou-născuţii resimt durerea în mare măsură asemănător cu adulţii, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie ale cărui rezultate au fost publicate în...
Investigaţia imagistică prin rezonanţă magnetică 3 Tesla Primul aparat de rezonanţă magnetică de 3 Tesla instalat în România permite obţinerea de imagini ale întregului corp cu un timp de expunere redus şi o putere de rezoluţie incomparabilă.
Mutaţiile genetice accelerează îmbătrânirea creierului Specialiştii au observat de multă vreme că volumul hipocampului scade la persoanele în vârstă - ceea ce explică tulburările de memorie - şi că accelerarea acestui fenomen este unul din simptomele maladiei Alzheimer. Acum cercetătorii pot să explice mecanismul care are loc. Mutaţii genetice asociate cu...