Cele mai citite
 


Minodora Cliveti, preşedinte Menos: România ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în sănătate
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Minodora Cliveti, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Menos, apreciază, într-un comunicat transmis AGERPRES, că "România, stat european, ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în domeniul sănătăţii", etalând "o formă crasă de discriminare între cetăţenii" ţării.
Fost membru al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi fost vicepreşedinte al Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi familie a acestui for european, Minodora Cliveti susţine că "o treime dintre cadrele medicale româneşti au părăsit ţara, nu mai există, practic, servicii medicale acoperite de asigurarea de sănătate, un număr mare de spitale mai ales din zona rurală se închid, altele îşi reduc activitatea, în situaţia în care statisticile europene arată că românii sunt cei mai bolnavi europeni".
"Prin măsurile luate, Guvernul îndepărtează actul medical de pacient, îi barează, practic, acestuia, accesul la îngrijirea medicală", susţine Minodora Cliveti, referindu-se la măsura închiderii unor unităţi spitaliceşti.
Ea reaminteşte, în comunicatul de presă, că John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consum, afirma, pe 19 ianuarie 2011, că "europenii preferă să primească asistenţă sanitară aproape de casă, nimeni nu doreşte să călătorească mai departe decât trebuie atunci când e bolnav". "Cu toate acestea, pacientul român, sărac şi vârstnic, este silit să parcurgă zeci sau sute de kilometri pentru a ajunge la o unitate spitalicească, ceea ce reprezintă şi o formă crasă de discriminare între cetăţenii României", mai afirmă Minodora Cliveti.
În opinia sa, "există discriminare atât între cadrele medicale silite să facă naveta la noile locuri de muncă la care sunt nevoite să se transfere după închiderea spitalelor şi cele care au norocul să îşi păstreze jobul, dar şi o discriminare de gen, de vreme ce aceste decizii afectează un domeniu în care angajaţii sunt preponderent femei".
Minodora Cliveti consideră că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, "trebuie să respecte ansamblul de valori şi principii comune ale UE cu privire la modul în care sistemele de sănătate răspund nevoilor populaţiei şi ale pacienţilor pe care îi deservesc", între care aminteşte valori generale precum "universalitatea accesului la îngrijiri medicale de bună calitate, echitatea şi solidaritatea asigurate de statele membre pentru propriii cetăţeni, dar şi pentru ceilalţi pacienţi din UE".
Într-o declaraţie acordată AGERPRES, ea consideră că "recentele măsuri prin care se desfiinţează un număr mare de spitale reprezintă tot atâtea atentate la viaţa românilor, având consecinţe imprevizibile grave pe lungă durată". AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în sănătate /ONG/ România, stat european, ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în domeniul sănătăţii, etalând "o formă crasă de discriminare între cetăţenii" ţării, a declarat miercuri Minodora Cliveti, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Menos, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Reţete standardizate pentru toate ţările membre UE, din octombrie Principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt finanţarea insuficientă şi accesul dificil al pacienţilor la tratament, a reliefat Nela Păvăloiu, preşedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare, joi, la conferinţa cu tema "Sistemele de sănătate: propuneri inovatoare în vederea...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...