Cele mai citite
 


Olt: Campanie de infomare de Ziua Mondială a Sănătăţii
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt încep joi o amplă campanie de informare în rândul personalului medical, dar şi al pacienţilor privind rezistenţa microbilor la tratamentele cu antibiotice şi antimicorbiene, unul din scopurile campaniei fiind şi o mai bună depistare şi raportare a infecţiilor nozocomiale şi efectuarea antibiogramelor înaintea prescrierii de medicamente antibiotice.
Medicul epidemiolog din cadrul DSP Olt, Marinela Madan, a precizat că în campaniei de informare vor avea loc întâlniri cu medicii de la spitalele din judeţul Olt, va fi organizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina un seminar privind rezistenţa la medicamentele antimicrobiene la care vor participa şi medicii de familie, vor fi distribuite materiale informative, iar în marile farmacii din judeţ vor fi amenajate pupitre tematice. În cadrul dezbaterilor va fi abordată şi tema infecţiilor dobândite în spitale, care necesită depistare şi tratare corespunzătoare pentru că microbii respectivi sunt rezistenţi la tratamente şi în aceste cazuri trebuie efectuate analize care să stabilească exact ce medicamente sunt eficiente.
Marinela Madan a arătat că în judeţul Olt au fost raportate foarte puţine cazuri de infecţii nozocomiale (infecţii dobândite în unităţile spitaliceşti), respectiv 61 de cazuri în 2010, ceea ce înseamnă o proporţie 0,03% din numărul pacienţilor externaţi din spitalele din Olt, deşi Ministerul Sănătăţii a fixat ca ţintă o proporţie de depistare a acestor infecţii de 3% din totalul pacienţilor externaţi.
Reprezentanta DSP a menţionat că prin intermediul campaniei se urmăreşte îmbunătăţirea atitudinilor şi practicilor de care depinde diminuarea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene, în condiţiile în care conform unui Eurobarometru tematic din 2010 românii sunt printre europenii cei mai puţin imformaţi privind ineficienţa antibioticelor împotriva virusurilor şi obţin cel mai uşor antibiotice fără să treacă pe la medic - factorii care generează consum abuziv de antibiotice şi în ultimă instanţă rezistenţa la antimicrobiene în comunităţi.
Printre cauzele rezistenţei la antimicrobiene se numără prescrierea antibioticelor pentru infecţii fără a practica antibiograma, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.
Ziua Mondială a Sănătăţii are anul acesta ca temă rezistenţa la agenţii antimicrobieni. AGERPRES/(AS - Cristina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Dolj au demarat, joi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare care are ca scop prevenirea şi reducerea incidenţei acestei boli, în condiţiile în care Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
UPDATE Ministerul Sănătăţii spune că pilotul paramotorului prăbuşit la Comana a fost infectat cu bacterii de spital Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana pe 10 iulie, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni'', a fost infectat cu germeni de spital, a informat Ministerul Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Olt: Şeful DSP Olt numit director la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Andrei Iordache, a fost numit luni manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, după ce fostul manager, Nicu Vladu, a demisionat pentru a putea candida la fotoliul de primar al municipiului Caracal.
Olt: Conducerea sindicatului medicilor din SJU Slatina avertizează asupra riscului unor infecţii nozocomiale Conducerea Camerei Federative a Medicilor (CFM) Olt a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina se pot înmulţi infecţiile nozocomiale din cauza desfiinţării spălătoriei spitalului şi transformării acesteia în bloc alimentar.
Olt: Produse expirate folosite la dezinfecţie în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au constatat că printre produsele folosite pentru dezinfecţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se numără şi unele care aveau termenul de folosinţă expirat, potrivit declaraţiilor şefului DSP Olt, Andrei Iordache.