Cele mai citite
 


Tabără: Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de circa un miliard de euro
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de aproape un miliard de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.

"Exceptând Câmpia Padului, mici porţiuni irigate din Spania sau Franţa, România este singura ţară din Europa care are condiţiile necesare pentru a produce soia industrial", a spus Valeriu Tabără.


El a atras atenţia că România, care ar putea produce anual două milioane de tone de soia, importă 500.000 de tone anual.
"România, care este singura ţară cu condiţii climatice de a realiza soia pe care o importăm la nivelul de circa 500.000 de tone anual - şi ar putea produce două milioane de tone, este obligată să o importe nu să o producă. Uniunea Europeană, care importă aproape 40 de milioane de tone din care peste 90% este soia modificată genetic, mă obligă pe mine să nu o pot cultiva pentru că ţările din UE nu o pot cultiva, pentru că nu au condiţii", a explicat ministrul Agriculturii.


În opinia acestuia, "este inadmisibil să ţi se permită să consumi 'otravă', dar nu şi să o produci".
"Trebuie să o iei de la altul, mai dai şi bani pe ea. România importă anual 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA, Argentina, unde se produce numai soia obţinută prin biotehnologie", a spus Tabără.
El a explicat că nu există niciun fel de deosebire între planta clasică şi cea obţinută prin tehnologii superioare, biotehnologiile fiind factorul viitor în producţia agricolă mondială de progres pentru agricultură şi pentru tot ceea ce înseamnă productivitate în agricultură. Biotehnologia, potrivit lui Valeriu Tabără, este un factor cu ajutorul căruia se poate combate foametea, cu care se pot realiza unele produse cu destinaţii speciale, cum este cel al medicamentelor, se pot contracara schimbărilor climatice, întrucât contribuie la diminuarea poluării mediului cu pesticide şi îngrăşăminte în cantitate mare.
"Biotehnologiile sunt una dintre căile cele mai importante în reducerea emanaţiilor de CO2 în lume. Sunt calcule şi studii serioase pe această temă", a adăugat el.
În acelaşi timp, biotehnologiile sunt un factor de calitate, pentru că, prin proceduri genetice superioare, se ameliorează inclusiv calitatea.
"Nu le spun modificări genetice, pentru că în fiecare zi mâncăm, de pildă, un produs care este modificat genetic natural. Este vorba despre grâu. Forma lui de evoluţie în timp a fost o modificare genetică extraordinară. Porumbul este o modificare genetică extraordinară naturală. Provine din două specii în care boabele nu erau pe ştiulete. Dacă ne gândim la proteina de soia, există un factor toxic chiar în soia clasică, însă el poate fi ameliorat prin aceste proceduri genetice", a spus ministrul.
În argumentaţia sa în sprijinul utilizării biotehnologiilor, Valeriu Tabără a dat ca exemplu insulina.
"Câţi vorbesc despre faptul că insulina în proporţie de peste 95% se obţine de pe un miceliu care este modificat genetic pentru a produce insulină în cantităţile mari care se cer acum, că există fermenţi care se folosesc în vinuri şi în brânzeturi şi care nu se evidenţiază niciodată", a spus el.
De asemenea, Tabără a vorbit despre orezul galben modificat genetic, care nu a fost obţinut în China, ci în Elveţia.
"Rolul acestui orez galben este cel de a preveni orbirea prin prezenţa carotenului, genă sau fracţiune de genă, care a adus segmente de betacaroten - un precursor al vitaminei A - şi care are o influenţă, prin consumul de orez, asupra ochiului. Câţi asiatici poartă ochelari? Dar s-a pus problema câţi copii se nasc orbi? Este una dintre elementele extraordinare naturale de a aduce aportul de vitamine în sănătate. Dar şi-a pus problema cineva ce înseamnă să obţin substanţele active în medicamente natural şi nu sintetic?", a mai spus Valeriu Tabără.
El a atras atenţia asupra faptului că speculaţiile existente care există pe marginea biotehnologiilor nu au niciun suport, întrucât, din 1996, când au intrat în sistemul industrial atât soia, cât şi alte plante modificate genetic, nu a fost semnalat nici măcar un caz de alergie care să fie alăturat acestei plante.
"Sunt 15 ani de producţie industrială, iar suprafaţa mondială cu aceste plante se apropie de 200 milioane de hectare", a punctat acesta.
De asemenea, el a subliniat că la nivelul UE se discută foarte mult cu privire la competitivitatea internaţională, Uniunea confruntându-se cu agricultura SUA, a uneia dintre cele mai mari puteri în devenire în agricultură datorită biotehnologiei - Brazilia, dar şi cu Argentina, Canada, China, India sau Australia.
"Acestea nu sunt ţări care trebuie neglijate în sistemul producţiei şi al competitivităţii naţionale. Însă, ce este mai grav, este fapt că, neacceptând aceste biotehnologii, costul producţiei şi preţul produsului agricol şi agroalimentar creşte. Astfel de produse sunt mai ieftine cu 40% până la 60%, pentru că tehnologiile de obţinere în câmp sunt mai ieftine", a punctat ministrul Agriculturii.
În altă ordine de idei, Valeriu Tabără a mai spus că nu este de acord cu folosirea hormonilor în furaje sau în alimente.


"Niciodată nu voi fi de acord cu aşa ceva, Este cu totul şi cu totul altceva, iar tehnica de obţinere a acestor plante (modificate genetic - n.r.) nu are nimic cu problema hormonilor. Este cu totul şi cu totul altceva", a spus el.
Totuşi, ministrul Agriculturii a subliniat că România va respecta ad-literam toate regulamentele europene şi nu se va abate de la ele.


"Ele sunt în dezbatere. Sigur că, fiind soia în particular numai în România, toţi ceilalţi se preocupă mai puţin, dar poziţia noastră în acest moment este pentru ca fiecare stat să hotărască singur ce face pe domeniul respectiv şi nimeni nu poate bloca producţia şi intrarea în piaţă, sigur cu notificările ce trebuie făcute. Eu sunt unul dintre adepţii regulilor, dar regulile să fie cu bază şi cu argumentaţia necesară. Eu am avut o discuţie cu comisarul pentru sănătate - John Dali - şi i-am prezentat un studiu elaborat de mediul academic din România, pe această temă", a încheiat ministrul Agriculturii, adăugând că va face un demers şi se va adresa pe această temă miniştrilor de resort din Uniune. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Valeriu Tabără: Folosirea pesticidelor, mai periculoasă decât consumul plantelor modificate genetic Folosirea pesticidelor este mai periculoasă pentru sănătatea omului decât consumul plantelor modificate genetic, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic.
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...