Cele mai citite
 


Maternitatea – implicatii psiho-sociale
joi, 7 aprilie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

 

 
 
 
 
 
Nasterea si moartea sunt evenimentele umane de baza. Reproducerea este un semn al supravietuirii familiei si speciei. Pentru multi dintre noi, copiii reprezinta o parte din nemurire, o prelungire in viitor.

 

 

Din perspectiva psihologica si sociologica, fertilitatea este o problema importanta, iar atitudinea fata de natalitate ramane criteriul fundamental de definire a politicii demografice, incurajare a natalitatii sau delimitare a ei.
 
In aparenta, un eveniment biologic elementar, nasterea sta sub semnul unui numar mare de factori sociali, economici, culturali, frecventa nasterilor intr-o populatie nationala reflectand modelele culturale complexe in care sunt implicate institutii, atitudini si valori, societatea in intregul ei. 
           
Abordarea psihologica a maternitatii
 
Maternitatea este o etapa unica in viata unei femei, ea simbolizand implinirea, sentimentul de plenitudine, la care orice femeie viseaza. Insa aceasta plenitudine are la baza un efort psihic de adaptare, care nu este deloc simplu. Maternitatea reprezinta ansamblul acestor procese psiho-afective pe care femeia le va traversa pe toata perioada sarcinii pentru a se transforma intr-o alta persoana, capabila sa-si asume noi responsabilitati si sa-si primeasca copilul. Dincolo de modificarile fiziologice asociate cu schimbari in structura Eu-lui fizic, imaginea de sine a gravidei se dezvolta pe fondul relatiei psihologice cu viitorul copil.
           
Odata cu graviditatea, femeia trece de la rolul conjugal la asumarea rolului parental.
Graviditatea se caracterizeaza printr-o serie de influente exercitate asupra evolutiei sarcinii si asupra proceselor de crestere si dezvoltare a fatului.
           
In timpul sarcinii femeia traverseaza o criza psihica intensa, o stare care se dezvolta gradual, pentru a atinge un grad de sensibilitate ridicata, mai ales in ultima perioada. Acest stadiu este obligatoriu pentru ca femeia sa poata nu numai „sa se identifice cu nou-nascutul ei, ci mai ales sa-i inteleaga acestuia nevoile inca de la nastere”.
           
Intre femeia insarcinata si fat exista o armonie deosebita, conditie fundamentala pentru evolutia sanatoasa a copilului. In corpul mamei sale insarcinate, copilul este sursa de momente de viata psihica, de vise nocturne in care el difera complet de realitatea sa biologica. Pentru multe femei prima sarcina este descrisa ca o perioada de oboseala, schimbare a apetitului alimentar, greturi, pierderea libidoului. Se pot manifesta stari de anxietate si ingrijorare in legatura cu viitorul statut de parinte, rolurile materne si paterne, incertitudini referitoare la stabilitatea relatiei cu partenerul. Numai intr-o relatie maritala bazata pe incredere si respect reciproc gravida se va simti securizata din punct de vedere emotional si va putea impartasi familiei aceste stari normale pentru perioada de graviditate.
 
            Manifestarile psihice caracteristice femeii gravide sunt:
-          cresterea gradului de anxietate si a sentimentului de insecurizare psihologica;
-          iritabilitate;
-          scaderea pragului senzorial;
-          cresterea reactivitatii;
-          scaderea rezistentei la frustrare;
-          oboseala, stari de somnolenta.
 
In conditii de instabilitate psihica poate sa apara un conflict intre dorintele si drepturile mamei de a-si ingriji propriul copil si necesitatea de a asigura conditii optime de crestere si dezvoltare a copilului. Riscurile in dezvoltarea biologica si psihica a fatului pot creste din cauza infectiilor, deficitului nutritional, expunerii la drog, autovatamarii deliberate.
Evaluarea psihologica a mamei si depistarea eventualelor afectiuni precum schizofrenia cronica, tulburarile alimentare (anorexia sau bulimia nervoasa), dependenta de drog, tulburarile de personalitate devin o urgenta ca urmare a riscurilor ce pot apare ulterior la fat. Aceste riscuri trebuie sa intre in ecuatie atunci cand se stabileste un tratament obligatoriu.
 
Manifestarile patologice intrapartum si post partum
Pe toata perioada sarcinii, in unele cazuri, pot sa apara  tulburari nevrotice si tulburari psihotice.
 
Tulburarile nevrotice - apar mai ales in primele luni si pot imbraca aspecte diferite ale:
-          sindomului obsesional (idei obsedante, verificari, ritualuri obsesive);
-          sindromului fobic (fobii legate de momentul nasterii, de aspectul somatic al copilului, agorafobie sau claustrofobie);
-          sindromului isteric (apare ca o cerinta a unui surplus de afectivitate, tandrete, ca o dorinta a femeii insarcinate de a fi in centrul atentiei).
 
In perioada de post partum probabilitatea de recurenta a bolilor psihice este semnificativa de aceea evaluarea prenatala precisa si corecta, este esentiala pentru planificarea momentului in care mama este luata in evidenta serviciilor clinice de obstretica si ingrijire primara. Unii autori arata ca in perioada de sarcina se manifesta atat disconfort fizic ce farorizeaza tendinte impulsive de tip obsesiv, stari depresive si alte tendinte de normalitate cat si anxietate de fond fara cauze organice determinate.
 
Tulburarile psihotice   - pot aparea mai ales in a 2 a perioada a sarcinii, nasterea fiind considerata ca posibil factor in declansarea primului episod al unei tulburari afective.
 
Exista 3 forme de manifestare specific patologica a caror denumire sugereaza asocierea cu nasterea:
-          depresia usoara de maternitate;
-          depresia postnatala;
-          psihoza post partum.
 
Depresia usoara de maternitate
 
Ca un fenomen universal, episoadele scurte de labilitate emotionala apar caracteristic in jurul celei de a 4-a sau a 5-a zi de post partum. Tabloul clinic este de disforie, dar in unele cazuri poate fi dominat si de hiperactivitate, insa aceste episoade nu pot constitui o boala sau un sindrom.
Cele doua puncte de interes clinic sunt:
- identificarea caracteristicilor ce sugereaza evolutia spre depresia postnatala
- delimitarea modificarilor de dispozitie ale maternitatii de simptomele premergatoare ale psihozei afective.
 
Depresia postnatala
 
Simptomele depresiei postnatale sunt aceleasi cu cele ale tulburarilor depresive standard. In plus, femeile prezinta frecvent idei obsesive de vinovatie si inadecvare legate de dorinta de a fi mame bune sau competente. Uneori descriu tendinte agresive ce se manifesta prin dorinta de a face rau copilului, rareori traduse in fapt, dar care intretin sentimente de vinovatie.
 
 Psihoza puerperala
 
Se defineste ca un ansamblu de tulburari psihice care apar in perioada graviditatii si nasterii sau in perioada imediat urmatoare.
In raport cu momentul aparitiei se diferentiaza:
-          psihoza puerperala propriu-zisa care apare in primele 10-15 zile dupa nastere;
-          psihoza post partum care apare la mai mare distanta de la nastere si anume in perioada cuprinsa intre cateva saptamani si pana la 3-4 luni dupa nastere.
 
Desi nu se cunosc toti factorii ce determina psihoza post partum, diversi autori inscriu printre cei mai importanti factori urmatoarele categorii:
-          factorii ereditari;
-          fartorii infectiosi;
-          factori legati de modificarile biofiziologice si umorale consecutive nasterii;
-          factori psihologici si psihosiciali.
 
Printre trasaturile caracteristice ale psihozei puerperale sunt incluse urmatoarele:
-          agitatie sau inhibitie psihomotorie;
-          modificari ale constiintei de tip confuz;
-          tulburari de perceptie;
-          modificari de dispozitie.
 
Spre deosebire de psihoza puerperala, psihoza post partum se caracterizeaza prin tablouri clinice mult mai conturate.
 
      Tulburarile psihice pot fi grupate in:
-          tulburari nevrotice (astenie, indiferenta si dezinteres fata de copil, insomnii, iritabilitate);
-          tulburari psihotice.
In determinarea psihozei post partum un rol important il au si factorii ereditari.
 
Psihoza post partum are influente deosebit de grave asupra copilului si evolutiei acestuia. Datorita riscului mare pentru nasterile ulterioare se impune un intens si amplu tratament profilactic si curativ.
 
Tratamentul profilactic cuprinde un ansamblu de metode de consiliere si psihoterapie in pregatirea pentru nastere si adoptarea statusului de mama.
 
PSIHOLOG VERONICA PÂRLICA
MEDCENTER CONSTANTA
0241.620.280

 

Notare
Comentarii
de Irimiea
Poate as fi reusit sa citesc cu mai multa atentie articolul (si pana la sfarsit...), daca nu m-as fi poticnit in nenumaratele greseli de ortografie si punctuatie. Mi se pare cam lipsit de respect sa ni se ofere spre lectura un text pe care nimeni nu s-a ostenit sa-l corecteze... Iar lipsa de respect nu e doar fata de cititor, ci si fata de imaginea institutiei in numele careia primim aceste articole...

de Medcenter
Va multumim pentru sesizarea micilor greseli de ortografie din articol. Acestea au fost corectate si va rugam sa recititi articolul in forma revizuita. Multumim.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
De ce apare depresia postnatala si cum scapam de ea Depresia postnatala este o conditie medicala care afecteaza pana la 15% dintre femei in primul an de la nastere. Un dezechilibru poate aparea atat in cazul unui avort spontan, cat si in cazul nasterii normale, a nasterii cu fat mort sau a adoptiei. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregatite...
Sibiu: Naştere de tripleţi la maternitatea SCJU, prima după 2013 O naştere de tripleţi a avut loc joi, în cadrul maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, operaţia decurgând în condiţii bune.
Depresia apare si vara. Afla cum se manifesta! Vara este anotimpul vacantelor si al zilelor insorite petrecute alaturi de cei dragi, insa ce ne facem atunci cand starea de spirit ne impiedica sa ne bucuram de toate acestea si in schimb suntem coplesiti de tristete, iritabilitate sau oboseala excesiva?