Cele mai citite
 


APAH-RO susţine introducerea unui program de screening pentru afecţiunile hepatice
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România susţine necesitatea unui program de screening pentru aceste boli care ar trebui recunoscute de urgenţă ca o problemă de sănătate publică, se arată într-un comunicat remis presei de organizaţie.
Din păcate, sunt mulţi pacienţi care află absolut întâmplător că au boala, când au primele simptome reale, asta însemnând şi ciroză sau un grad avansat al afecţiunii, spun reprezentanţii asociaţiei, membră COPAC şi a Alianţei Mondiale pe Hepatită.
Potrivit asociaţiei, în prezent, peste 6.500 de pacienţi cu hepatită cronică de tip B, C şi D şi ciroză hepatică din mai multe judeţe din ţară aşteaptă tratamentul salvator pe listele de aşteptare. Aproximativ 700 dintre ei aşteaptă o a doua şansă şi speranţa unor noi terapii care să le salveze viaţa.
Reprezentanţii asociaţiei aduc în discuţie şi discrepanţele între judeţe în privinţa accesului la tratament.
"Am cerut de mai multe ori reprezentanţilor Caselor de Asigurări de Sănătate să se implice pentru a găsi o soluţie în a rezolva situaţia din judeţele cu probleme, unde se aşteaptă aproximativ doi ani pentru a primi tratamentul antiviral. Să fii trecut pe lista de aşteptare a unor judeţe precum Iaşi, Galaţi, Brăila, Bihor sau Neamţ amplifică ghinionul de a avea hepatită cronică, întrucât îl poate costa pe pacient agravarea bolii. Cine poate garanta că starea de sănătate a acestuia nu se va schimba în perioada de aşteptare? Cine plăteşte pentru zecile de drumuri, pentru stresul fiecărei luni de aşteptare?', a declarat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.
Potrivit organizaţiei, situaţia este gravă la unele case judeţene. Astfel, în timp ce comisia specializată a CAS a solicitat în luna ianuarie 750 de dosare, de la casele judeţene nu s-au primit decât 500 de dosare la nivel naţional.
Aproximativ 500 de pacienţi aşteaptă tratamentul de doi ani doar în judeţul Iaşi, iar peste 300 la Galaţi. La CAS Bucureşti se înregistrează şi cea mai lungă listă de aşteptare, de aproximativ 900 de pacienţi, în timp ce judeţul în care există cea mai scurtă listă este Covasna, relevă comunicatul citat.
"Din păcate, în ciuda eforturilor pe care le fac medicii şi a previziunilor sumbre, numărul pacienţilor care îşi descoperă boala este încă mic, comparativ cu prevalenţa estimată pentru ţara noastră, de aproximativ 3,25% în ceea ce priveşte hepatita C, spre exemplu. Ce vină au aceşti pacienţi că sunt afectaţi de virusul B, C sau D? Ei sunt, totuşi, plătitori către sistemul de sănătate. Autorităţile române trebuie să îşi asume implementarea rezoluţiei 63.18 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aprobată anul trecut, în luna mai, şi semnată de 193 de ţări, printre care şi România", a adăugat Marinela Debu. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Pacienţii cu hepatita C sunt îngrijoraţi că noile terapii nu sunt trecute pe lista medicamentelor compensate Pacienţii cu hepatita C din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noile terapii, care le pot salva vieţile, nu se află pe lista medicamentelor compensate.
APAH-RO îşi exprimă îngrijorarea faţă de eliminarea Eritropoetinei de pe lista compensatelor Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România(APAH-RO) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la decizia Ministerului Sănătăţii de a elimina din lista medicamentelor compensate a produsului Epoetinum alfa şi beta în cazul pacienţilor cu hepatită cronică virală B, C şi D, precum şi la pacienţii...
Tratarea hepatitei C, o prioritate pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților din România Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate a organizat miercuri, 10 octombrie, o dezbatere referitoare la Hepatita C, la care au participat...
Hepatita C, o problemă de sănătate publică Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată, marţi, prin lansarea la Bucureşti a studiului 'Hepatita C, prevalenţă şi probleme la nivel regional'.
Hepatita - o problemă de sănătate publică Hepatitele reprezintă o problemă de sănătate publică şi este extrem de important ca toţi bolnavii să fie identificaţi, trataţi şi monitorizaţi - aceasta este una dintre concluziile reliefate la finalul Conferinţei Naţionale a Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, desfăşurate la...
Iaşi: Asociaţia bolnavilor cu afecţiuni hepatice ar putea acţiona în instanţă CJAS Reprezentanţii filialei ieşene a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) intenţionează să acţioneze în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi pentru îngrădirea dreptului la viaţă a celor 500 de persoane diagnosticate cu hepatită cronică, ce aşteaptă de...