Cele mai citite
 


Canada: Descoperirea unei mutaţii genetice ce accelerează evoluţia maladiei Parkinson
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători canadieni a anunţat descoperirea unei mutaţii genetice care, fără să fie ea însăşi la originile apariţiei maladiei Parkinson, are efectul de a-i accelera evoluţia prin acumularea unei proteine la nivelul creierului, transmite AFP.
Conform autorilor acestui studiu publicat în ultima ediţie a revistei Annals of Neurology, o mutaţie a genei GBA îi face pe pacienţi mai vulnerabili la acumularea în creier a proteinei alfa-sinucleină.

Această proteină este asimilată aşa-numitului colesterol rău al maladiei Parkinson pentru că se acumulează progresiv în creier, pe măsură ce maladia avansează, ducând la distrugerea celulelor cerebrale afectate de Parkinson şi provocând tremurăturile şi rigiditatea în mişcări caracteristică maladiei.

Acest studiu "vizează o enigmă majoră a maladiei Parkinson", susţine Dr. Michael Schlossmacher, titularul catedrei de cercetări asupra maladiei Parkinson de la Institutul de cercetare al spitalului din Ottwa.

"Deşi gena GBA nu atrage prin sine apariţia maladiei Parkinson, ea măreşte într-o manieră semnificativă riscurile evoluţiei rapide a acestei maladii, făcându-i pe pacienţi mai sensibili la acumulările de alfa-sinucleină. Acest fapt explică de ce persoanele care au această genă mutantă ajung la simptomele grave de Parkinson cu 4 până la 5 ani mai devreme decât celelalte persoane", susţine Dr. Schlossmacher, care este şi coordonatorul studiului.

Dacă concluziile cercetătorilor canadieni vor fi confirmate şi de alte studii, ar putea duce la apariţia unor noi tratamente împotriva acestei boli.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Predispoziţiile genetice la colesterol foarte ridicat sunt rare (studiu) Numai o mică parte din populaţia SUA, aproximativ 2 la sută, are o mutaţie genetică ce predispune la un colesterol foarte mare, conform celui mai extins studiu de secvenţiere genetică realizat vreodată, ale cărui rezultate au fost prezentate la conferinţa anuală a American College of Cardiology (ACC)...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
Consumul de canabis poate provoca mutaţii genetice şi măreşte riscurile oncologice O echipă de cercetători de la Universitatea Australiei de Vest (UWA) avertizează că structura ADN a unei persoane poate fi alterată prin consumul de canabis, provocând mutaţii ce pot duce la apariţia unor boli grave. Aceste mutaţii pot fi apoi transmise copiilor de-a lungul mai multor generaţii, conform...