Cele mai citite
 


Cancerul la sân: Celulele adipoase pot modifica celulele canceroase, făcându-le mai agresive (studiu)
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Celulele adipoase ar putea modifica celulele canceroase ale sânului, făcându-le mai agresive, arată un nou studiu, care urmează să fie prezentat în cursul acestei săptămâni la congresul Asociaţiei americane de cancerologie, scrie site-ul maxisciences.com.
Creşterea în greutate ar putea fi la originea recidivei cancerului la sân, potrivit studiului menţionat. Astfel, conform rezultatelor acestuia, când o pacientă se îngraşă cu 10% din greutatea ei, riscul de recidivă a cancerului de sân poate creşte cu 14% faţă de femeile a căror greutate nu se schimbă. Este vina celulelor adipoase, numite adipocite, care favorizează răspândirea celulelor canceroase, scrie Sciences et Avenir.

Doi cercetători de la Universitatea din Toulouse au cultivat celule de cancer de sân şi adipocite. Au observat că adipocitele secretă multe proteine care, când intră în contact cu celulele canceroase de la sân, interacţionează cu ele, favorizând astfel răspândirea lor. Coabitarea acestor celule ar duce astfel la creşterea agresivităţii celulelor canceroase.

În plus, după un experiment efectuat pe şoareci, cercetătorii au mai constatat că asocierea celulelor canceroase cu cele adipoase duce la apariţia metastazelor. Oamenii de ştiinţă trebuie să mai studieze mecanismele prin care celulele de grăsime le fac pe cele canceroase mai agresive. Interleuchina 6, proteină inflamatoare secretată de adipocite, ar putea juca un rol important în acest proces, încheie site-ul maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Celulele canceroase pot fi ţintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie (studiu) O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcţionarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranţa creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în...
Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân (studiu) Efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Annals of Oncology', citat de agenţia France Presse (AFP).
Un test sanguin poate indica riscul de recidivă a unui cancer de sân (studiu) Un test sanguin ar putea fi un bun indicator al riscurilor de recidivă în cazul cancerului la sân, atunci când acesta se află în stadiu localizat, arată un studiu apărut miercuri în revista britanică The Lancet Oncology, menţionat de AFP.
Cercetători spanoli au descoperit mecanismul celular de propagare a metastazelor (studiu) Un nou mecanism de comunicare fizică între celule, care determină extinderea metastazelor la bolnavii de cancer, a fost descoperit de cercetători de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia, care consideră că în acest fel se deschid noi posibilităţi de tratament împotriva proliferării tumorilor, informează...
Un tratament anti-leucemie ar putea da rezultate şi împotriva cancerului de pancreas Un tratament folosit pentru a trata leucemiile şi limfoamele ar putea eficientiza, de asemenea, chimioterapiile menite să combată cancerul de pancreas, unul dintre cele mai letale forme de cancer, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost prezentate miercuri la Barcelona, relatează AFP.
Cafeina poate preveni cancerul de piele (studiu) Cafeina poate preveni unele forme de cancer de piele, arată un studiu realizat pe şoareci, care explică mecanismul de protecţie la nivel molecular, informează AFP.