Cele mai citite
 


Ialomiţa: Ziua internaţională de conştientizare a autismului, marcată la Slobozia
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membri ai Asociaţiei 'Ajutaţi-ne să înţelegem lumea' au marcat, miercuri, la Centrul Cultural UNESCO 'Ionel Perlea' din Slobozia, ziua internaţională de conştientizare a autismului, printr-o întâlnire cu specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, medici şi părinţi ai căror copii sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.
Preşedintele asociaţiei, Eugen Ghiţă, a declarat că prin această întâlnire s-a dorit atragerea cât mai multor specialişti, părinţi şi autorităţi pentru sprijinirea organizaţiei şi, implicit a copiilor autişti, dar şi pentru discutarea mai multor aspecte legate de legislaţie şi problemele pe care le întâmpină.
Potrivit specialiştilor, numărul copiilor cu autism este în creştere, numai la Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap Neuropsihic din Slobozia fiind 25 de copii diagnosticaţi, iar la centrele de zi existente în municipiile Slobozia şi Feteşti, înfiinţate de asociaţie, sunt în jur de 15 copii.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanţa diagnosticării precoce şi corecte a autismului, dar şi despre necesitatea prezentării la un specialist în cazul în care părinţii observă orice caracteristică a acestei boli la copilul lor.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa, Mihai Petru Lungu, preciza în context că este necesară popularizarea acestei afecţiuni, iar medicii de familie trebuie instruiţi pentru a o putea diagnostica din timp şi a trimite copilul care prezintă tulburări din spectrul autist la un specialist.
'Noi am putea fi în măsură, prin procentul pe care îl reprezentăm, dar şi prin faptul că venim foarte des în contact cu copiii, dacă am fi un pic mai instruiţi, să descoperim şi să ajutăm la treaba asta. Din câte ştiu eu, a fost şi la nivelul medicilor de familie un proiect privind screening-ul de autism, dar care a rămas la stadiul de proiect. Să ne instruiască un pic pentru a diagnostica autismul dintr-un stadiu precoce', a spus acesta.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că au în plan înfiinţarea unui centru regional de diagnosticare a autismului la Slobozia, însă au admis că va fi foarte greu de îndeplinit acest obiectiv, în condiţiile în care normele metodologice de aplicare a legii 151/2011 privind serviciile specializate integrate adresate persoanelor cu tulburări autiste reduc aceste şanse, serviciile nefiind decontate de Casa de Asigurări.
Părinţii copiilor diagnosticaţi cu autism au reclamat faptul că lipsa şcolilor speciale şi forţarea copilului de a se integra într-un mediu normal este o greşeală şi că, la ora actuală, nu există voinţă la nivel naţional pentru a ajuta aceşti copii pe termen mediu şi lung.
În judeţul Ialomiţa există două centre de zi pentru copiii cu autism, la Feteşti şi Slobozia, centre susţinute din fondurile părinţilor, dar şi din sponsorizări.
De asemenea, Primăria Slobozia are în derulare un proiect pentru înfiinţarea unui centru cu destinaţie similară, într-o fostă centrală termică, proiect în valoare de 1,7 milioane de lei, însă până în prezent nu s-a găsit nicio soluţie din punct de vedere financiar pentru susţinerea cheltuielilor de întreţinere şi nici pentru plata specialiştilor care vor lucra în acest centru. AGERPRES/(A - Mihaela Leţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Părinţii copiilor cu TSA pot găsi psiho-terapeuţi cu ajutorul platformei Autism Connect Prima platformă care oferă informaţii utile părinţilor copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi îi ajută să ia legătura cu specialişti în domeniu a fost lansată, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia de Terapie...
Ziua internaţională de conştientizare a autismului Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale...
Ialomiţa: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Ambulanţa au semnat contractele de finanţare cu Casa de Asigurări Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa a reuşit să convingă ultimii doi furnizori de servicii medicale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Ialomiţa, să semneze contractele de finanţare a serviciilor medicale, după...
Ialomiţa: Spitalul de Urgenţă din Slobozia a preluat parţial personalul spitalului de la Ţăndărei Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia au decis preluarea unui număr de 20 de cadre medicale şi personal de îngrijire de la Spitalul municipal Ţăndărei, recent desfiinţat pentru a fi transformat în cămin de bătrâni.
Ialomiţa: Membrii USL s-au alăturat protestatarilor, la Slobozia Aproximativ 400 de persoane au manifestat din nou, luni seară, în a treia zi de proteste la Slobozia, împotriva Guvernului şi a preşedintelui ţării, printre manifestanţi aflându-se şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD şi PNL, pensionari, revoluţionari, funcţionari publici, reprezentanţi ai s...
Serviciile de specialitate acordate copiilor autişti de ONG-uri vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a declarat pentru AGERPRES că marţi a fost adoptată în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010, în care a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a ...