Cele mai citite
 


Maramureş: Adolescentă lovită peste faţă de un educator în timpul cursului de educaţie sexuală
joi, 7 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Baia Mare, 7 apr /Agerpres / - O adolescentă în vârstă de 15 ani din cadrul Casei Familiale Ştefan cel Mare din municipiul Sighetu Marmaţiei a fost lovită peste faţă de unul dintre educatori în timpul orei de educaţie sexuală. În urma incidentului, tânăra a necesitat internarea în spital pentru patru zile de tratamente medicale.
Agresiunea educatorului a avut loc în timpul cursului ţinut în urmă cu două săptămâni la ora de educaţie sexulă, când Pălăguţa Buftea (53 ani) oferea explicaţii despre anatomia corpului. Tânăra ar fi comentat în timpul lecţiei, iar educatorul a lovit-o peste faţă provocându-i o hemoragie nazală.
Cazul a fost adus la cunoştinţa şefului de centru de către copii, ulterior fiind sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.
În urma primelor verificări cazul s-a confirmat, conducerea instituţiei urmând a sesiza organele de urmărire penală cu privire la cele întâmplate în timpul cursului susţinut de Pălăguţa Buftea.
Directorul adjunct al Casei Familiale Ştefan cel Mare din Sighetu Marmaţiei, Lavina Orzac, a declarat joi, pentru AGERPRES, că sesizarea a scos la iveală şi alte aspecte referitoare la comportamentul educatorului, mai precis modul în care le predă copiilor educaţie sexuală.
'Am discutat cu persoana implicată, fiind la finalizarea verificărilor. Aşa este, s-a confirmat şi urmează să finalizez raportul. Într-un centru de plasament, un educator pe stil mai vechi a perceput greşit toată educaţia copilului. De exemplu, a făcut educaţie sexuală la copii într-un anumit mod în care nu e permis, a lovit copiii şi a distrus lucrurile personale ale copiilor. Unul dintre aceştia, în vârstă de 15 ani, a fost lovit peste faţă de educator şi a ajuns la spital cu hemoragie nazală. Acesta a stat internat timp de patru zile, perioadă în care i s-a administrat vitamina k, pentru oprirea hemoragiei', a declarat Lavinia Orzac.
De asemenea, directorul casei, Viorica Zlati, a precizat că sesizarea a venit din partea copiilor şi a unuia dintre şefii instituţiei care a alertat şi Direcţia pentru Protecţia Copilului.
'Aşteptăm să se finalizeze verificările. Eu doar am sesizat ceea ce mi-au transmis copiii, în urmă cu două săptămâni. Aceştia şi-au manifestat neliniştea şi tulburarea din casă. O tânăra mi-a spus că a fost agresată fizic. E pentru prima dată când avem o astfel de situaţie. Nu voi tolera aşa ceva în sistem', a declarat Viorica Zlati.
Conducerea Direcţiei a precizat că educatorul nu va mai lucra cu copiii, fiind propus pentru un transfer în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş. În cazul unui refuz, acesta nu va mai lucra în sistem. Apoi, va fi făcută şi sesizarea penală.
'Din punctul meu de vedere poate să îşi exercite atribuţiile în altă parte, la persoane adulte sau, dacă nu, vom merge pe suspendare. De asemenea, va fi făcută obligatoriu şi o sesizare penală, fiind vorba de un caz de abuz evident. Dar asta abia după ce vom finaliza noi raportul, pentru a avea un suport legal. Vineri vom avea o ultimă întalnire cu educatorul, iar luni va fi gata raportul', a mai precizat Lavina Orzac, directorul adjunct al Casei Familiale.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Nicolae Boitor, a precizat că ştie cazul semnalat din Sighetu Marmaţiei, dar că măsurile împotriva educatorului se vor lua abia la finalizarea raportului.
'Ştiu că a existat o sesizare referitoare la un angajat, care vorbeşte mai urât cu copiii. S-a întrunit comisia de disciplină şi aştept un raport final referitor la acest caz', a spus Nicolae Boitor. AGERPRES /(AS - Leontin Cupar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maramureş: 12 tineri cu dizabilităţi neuro-motorii salvaţi după ce s-a declanşat un incendiu O casă de tip familial din localitatea Băiţa a fost distrusă în urma unui incendiu puternic, declanşat, marţi, din cauze necunoscute. Asistenţii sociali au reuşit în ultimul moment să îi evacueze pe cei 12 copii cu dizabilităţi neuro-motorii şi psihice, înainte ca flăcările să distrugă clădirea.
Maramureş: Trei copii care trăiu într-o creşă abandonată, descoperiţi de autorităţi Trei copii cu vârsta cuprinsă între unu şi trei ani, care locuiau într-o creşă dezafectată din Baia Mare, au fost ridicaţi, miercuri, de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC) la sesizarea locatarilor din blocurile învecinate imobilului abandonat...
Maramureş: Adolescentă găsită în stare gravă, după ce ar fi căzut de la etajul şapte al unui bloc O adolescentă în vârstă de 16 de ani a fost găsită miercuri pe terasa unui bloc de locuinţe din municipiul Baia Mare, existând indicii că ar fi căzut de la etajul şapte al imobilului.
Maramureş: Centru social pentru persoanele cu dizabilităţi, dat în folosinţă Primăria municipiului Baia Mare a inaugurat, marţi, noul centru multifuncţional pentru persoanele cu dizabilităţi, investiţie în valoarea de 2,5 milioane lei, realizată printr-o finanţare europeană.
Vaslui: O minoră dintr-un centru de plasamant a ajuns la spital intoxicată cu etnobotanice Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui a declanşat, miercuri, o anchetă în cazul unei adolescente, în vârstă de 16 ani, aflată în sistem de protecţie într-un centru de plasament din municipiul Bârlad, care a ajuns la spital în urma unei intoxicaţii cu substanţe etnobotanice.
Maramureş: Centru de Radioterapie la SJU, investiţe din fonduri de la Banca Mondială Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că unitatea medicală va beneficia până la sfârşitul anului de o secţie de radioterapie, investiţie realizată cu fonduri de la Banca Mondială.