Cele mai citite
 


Dr.Tatu-Chiţoiu:Numărul pacienţilor cu infarct este între 40.000-45.000
vineri, 3 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Târgu Mures, 3 iul /Agerpres/ - Vicepresedintele Societatii Române de Cardiologie (SRC), dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, a declarat, vineri, la Târgu Mures, ca, desi în Registrul Român pentru Infarctul Miocardic Acut cu Supradenivelare de Segment – RO STEMI se regasesc aproape 13.000 de pacienti, numarul real al celor care fac infarct se ridica la aproximativ 45.000.

„Probabil în România avem 20.000 – 25.000 de pacienti cu infarct miocardic cu Supradenivelare de Segment, dar mai este infarctul fara Supradenivelare de Segment, probabil ca numarul este dublu. Probabil ca numarul pacientilor care fac toate tipurile de infarct în România se ridica undeva între 40.000-45.000”, a aratat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu.

Vicepresedintele Societatii Române de Cardiologie a aratat ca exista mai bine de 12 ani Registrul Român pentru Infarctul Miocardic Acut cu Supradenivelare de Segment – RO STEMI si ca în acesta se regasesc aproape 13.000, din 28 de centre din România.

„Registrul este deosebit de important pentru a arata modul în care a evoluat tratamentul în infarctul de miocard în România si demonstreaza foarte buna aderenta a cardiologilor din România fata de ghidurile publicate – european si american în acest interval de timp. Daca, spre exemplu, Ghidul European apara cum a aparut ultima data – în decembrie 2008, deja cardiologii români s-au adaptat la acest ghid si folosesc recomandarile din el. Spre exemplu, numarul pacientilor care sunt tratati cu antiagregante plachetare, în speta cu aspirina si clopidogrel a crescut la peste 90%. Combinatia de aspirina si clopidogrel care este reputata ca fiind cea mai eficace la aceasta categorie de pacienti este din ce în ce mai des utilizata, ajungându-se la 30-40% de pacienti si vorbesc la nivel de România. Cea mai spectaculoasa crestere a fost a statinelor; daca în urma cu 7 ani numai 20-25% primeau statine, în momentul de fata peste 80% primesc asa ceva. La fel pacientii tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie, s-a ajuns de la 20-30% în urma cu sapte ani, la 70-80% si vorbesc la nivel de tara”, a aratat medicul.

Dr. Tatu-Chitoiu a precizat ca în aceasta statistica exista atât spitale universitare, cât si municipale sau judetene si ca, desi realizarile unor centre sunt foarte bune, ele nu pot fi extrapolate la nivelul centrelor din întreaga tara.

„Sunt foarte multe lucruri de facut. Aceste date sunt din pacienti internati, dar acesti pacienti internati reprezinta numai un vârf al icebergului pentru ca asa cum se stie peste tot, majoritatea pacientlor cu infarct decedeaza înainte de a ajunge la spital, cu alte cuvinte înainte de a beneficia de aceste tratamente. Efortul pe care îl facem, nu numai în România dar si la nivel european, este de a ameliora aceasta asistenta a pacientilor în faza prespital, de la debutul infarctului si pâna când intra pe usa spitalului”, a aratat vicepresedintele SRC.

În acest sens, potrivit medicului, Societatea Româna de Cardiologie, prin grupul de lucru de cardiologie de urgenta a creat un ghid de diagnostic si tratament a pacientului în faza de prespital a infarctului de miocard, care este implementat în tara.

Vicepresedintele SRC, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu s-a aflat, vineri, la Târgu Mures, la opta editie a Conferintei Nationale de Cardiologie. AGERPRES/(Dorina Matis)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infarctul miocardic Afla cum se produce infarctul miocardic.
Terapie revoluţionară în fibrilaţia atrială După 50 de ani de cercetări, o nouă terapie anticoagulantă se află la dispoziţia pacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială. Noul medicament Dabigatran Etexilat în două variante poate fi utilizat în tratamentul anticoagulant.
Mureş: Mortalitatea din infarct miocardic acut în România, aproape dublă faţă de restul Europei Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), prof. univ. dr. Dan Deleanu, prezent la cea de-a noua Conferinţă Internaţională de Cardiologie de la Târgu Mureş, a declarat joi că în România mortalitatea cauzată de infarct miocardic acut este aproape dublă faţă de alte state europene, adică de 13%...
Dr. Imre Benedek: Mortalitatea generală va scădea cu 8% datorită reţelei de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut Una dintre noutăţile ce vor fi prezentate la cea de-a 15-a Conferinţă de Cardiologie cu Participare Internaţională de la Târgu Mureş va fi reţeaua de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, iniţiată de Secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, care a...
Mureş: Specialişti din 9 ţări, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională 'CardioNET' Specialişti din nouă ţări participă, de miercuri până sâmbătă, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie 'CardioNET', organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie şi Centrul Medical Cardiomed, în colaborare...
Vinereanu (MS): Aproximativ 60% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut beneficiază de angioplastie Preşedintele Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii, Dragoş Vinereanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că aproximativ 60% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut beneficiază de proceduri de angioplastie, faţă de 6% în 2010 când a început Programul de tratament intervenţional...