Cele mai citite
 


Oamenii de ştiinţă dezvoltă 'embrioane de ochi' în laborator
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Grefa de ochi a mai făcut un pas înainte, după ce o echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să 'crească' pentru prima dată o retină în laborator. Cercetătorii au fost uimiţi când celulele stem dintr-un flacon de teste s-au organizat spontan într-o structură complexă care seamănă cu un embrion de ochi în dezvoltare, scrie Daily Telegraph.
Uimitoarea descoperire poate duce eventual la cultivarea întregii retine şi apoi la grefarea ei, restabilind capacitatea vizuală a nevăzătorilor şi vindecând deficienţe de vedere.

Echipa de cercetători de la Institutul de cercetări fizice şi chimice din Japonia a cultivat celule stem într-un flacon de teste şi a adăugat apoi proteine pentru a le impulsiona să se dezvolte. Ei au sperat să se formeze un organ recognoscibil, dar au fost uluiţi când, după 10 zile, celulele s-au adunat şi au început să creeze 'cupa optică' a unei retine. Testele au arătat că celulele funcţionează normal şi pot comunica între ele.

Cercetările s-au desfăşurat pe ochii şoarecilor, dar nu există niciun motiv pentru ca o tehnică similară să nu funcţioneze şi la oameni, sunt de părere experţii. Ei speră ca, în următorii 10 ani, să poată începe experimentele clinice pentru implanturile de retină.

'Este o realizare absolut uimitoare', spune profesorul Robin Ali, oftalmolog la University College din Londra. 'Este un punct de referinţă nu numai pentru retină, ci şi pentru întreaga medicină regenerativă', adaugă el.

Neuronii de retină s-au organizat în cele din urmă într-o structură compusă din şase straturi, foarte asemănătoare cu retina copiilor imediat după naştere.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost realizată în premieră grefarea unei vene 'personalizate' cu celule stem O echipă medicală suedeză a realizat în premieră grefarea cu succes a unei vene 'personalizate' în prealabil cu celule stem de la pacienta care a suferit transplantul, se arată într-un articol publicat joi în The Lancet şi menţionat de AFP.
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Laureatul cu Nobel pentru Medicina a deschis intalnirea anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem In luna iunie, a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR), prilej cu care Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a urmarit indeaproape dezbaterile...
Forum internaţional privind celulele stem Cea de-a 11-a întâlnire anuală a Societăţii Internaţionale de Cercetări în Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR) a oferit prilejul Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem să urmărească îndeaproape dezbaterile "pentru a-şi respecta angajamentul luat...