Cele mai citite
 


Tulcea: Lipsa medicilor şi nerespectarea programului de lucru, principalele probleme din sistemul sanitar judeţean
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul mic al medicilor şi faptul că cei care deţin cabinete în mediul rural nu îşi respectă programul de lucru constituie principalele probleme ale sistemului sanitar din judeţul Tulcea, în opinia directoarei Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Anişoara Radu.
''Numărul mic al medicilor este una dintre marile probleme ale judeţului Tulcea. Mai mult, unii medici din mediul rural nu îşi respectă programul, iar asiguraţii nu sunt informaţi cu privire la drepturile pe care le deţin. Medicii îşi consultă pacienţii, le prescriu medicamentele, dar nu le spun dacă sunt beneficiari ai unor legi speciale şi ce drepturi au'', a declarat, joi, pentru AGERPRES, directoarea CAS, Anişoara Radu.
Ea a mai spus că în ultimul an a înregistrat foarte multe plângeri verbale la adresa medicilor de familie din mediul rural, din cauză că aceştia nu îşi respectă programul de lucru, mulţi dintre ei fiind sancţionaţi.
''Vom recurge inclusiv la rezilierea contractelor dacă medicii nu îşi respectă programul de lucru. Şi fac referire doar la medicii din mediul rural, pentru că nu avem probleme cu cei din mediul urban'', a menţionat directoarea CAS.
Lipsa medicilor este o problemă veche semnalată de autorităţile judeţene de ani, dar nerezolvată chiar şi în condiţiile în care sporurile acordate medicilor ajung în Delta Dunării şi la 62% din salariu.
La finele anului trecut, conform CAS, în judeţ existau 96 de medici, numărul fiind cu 42 mai mic decât cel necesar. Deficitul cel mai mare, respectiv 24, se înregistra în mediul rural.
O altă problemă a sistemului sanitar din judeţ o constituie vârsta înaintată a medicilor de familie, conform unei statistici oferite de Direcţia de Sănătate Publică, media de vârstă a medicilor fiind de 48 de ani în 2010. În acest context, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă anunţa în 2009 că, dacă renunţă la serviciile unor medici pensionabili, secţia Boli Interne din Policlinica unităţii ar fi putut fi închisă.
În ceea ce priveşte medicii rezidenţi, autorităţile medicale tulcene nu îi consideră o adevărată soluţie, din cauză că foarte mulţi dintre ei renunţă la posturile din spitalul din municipiu, lăsând vacante specialităţi, dar blocând în acelaşi timp şi posturile care nu puteau fi scoase la concurs. Din acest motiv, circa 150 de rezidenţi au fost daţi în judecată în 2009 de Direcţia de Sănătate Publică, procesele fiind încă pe rol.
"Dacă un specialist ar fi să aleagă între Constanţa sau Tulcea, chiar dacă este mai greu, el va rămâne la Constanţa, deşi la Tulcea, din punct de vedere profesional şi material, se poate realiza mult mai bine. Sperăm ca această mentalitate să se schimbe, pentru că şi oraşul nostru s-a schimbat, iar spitalul s-a schimbat şi el'', declara, în 2010, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea, Ion Popescu. AGERPRES/(A, AS - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Situaţia asistenţei medicale din Deltă în perioada estivală, în atenţia autorităţilor Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion, doreşte gestionarea corespunzătoare a situaţiei centrului de permanenţă din Sulina, astfel încât turiştii care vor avea probleme în perioada vacanţei în Deltă să poată accesa cât mai rapid serviciile de asistenţă medicală.
Tulcea: Protest spontan al angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din cauza salariilor mici Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea au protestat marţi dimineaţă din cauza salariilor pe care le primesc, acestea fiind, potrivit inclusiv conducerii unităţii spitaliceşti, printre cele mai mici din ţară.
Sălaj: Lipsă de cabinete stomatologice în mediul rural Un total de 24 dintre cele 57 de comune ale judeţului Sălaj nu au cabinete stomatologice, 14 comune nu au farmacii sau puncte farmaceutice iar şase dintre ele nu au medic de familie, relevă datele prezentate joi de Ligia Marincaş, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în şedinţa lunară a comitetului...
Tulcea: Medicii de familie doresc ca vaccinările să fie plătite de Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Tulcea doresc ca vaccinările care se efectuează în propriile cabinete să fie plătite de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), nu de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), aşa cum prevede decizia Ministerului Sănătăţii.
Tulcea: Colegiul Naţional al Medicilor, nemulţumit de propunerile CAS pentru contractul cadru Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a primit vineri, la Tulcea, mandatul Consiliului Naţional al organizaţiei pentru a participa la următoarele întâlniri organizate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru contractul cadru de anul viitor.
Tulcea: Medicii psihiatri, cei de familie şi CAS doresc modificarea Contractului cadru din acest an Medicii psihiatri şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Tulcea doresc modificarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale din acest an, astfel încât fie aceştia, fie medicii de familie să poată prescrie reţete persoanelor suferinde.