Cele mai citite
 


Societatea Română de Cardiologie: România are doar opt laboratoare de cateterism
vineri, 3 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 3 iul /Agerpres/ - Vicepreşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, prezent la a opta ediţie a Conferinţei Naţionale de Cardiologie de la Târgu Mureş, a arătat că pe teritoriul ţării există doar opt laboratoare de cateterism şi doar unul dintre aceste asigură intervenţii 24 de ore din 24.

„Este o problemă mare laboratorul de cateterism (cardiac - n.r.) şi este o problemă jenantă pentru România, ca să nu o numesc altfel, comparativ cu alte ţări care încep de la Vama Borş spre Vest şi este o discrepanţă pentru că toate datele acumulate în ultimii 10 ani au dovedit faptul că această modalitate de tratament intervenţional a pacientului - cu alte cuvinte să-i deschizi artera printr-un cateter introdus în artera coronară - este cea care poate aduce cele mai mari beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii şi recuperarea mai bună a pacientului. În momentul de faţă nu putem s-o facem cum trebuie în România pentru că avem numai opt laboratoare de cateterism, majoritatea dintre ele nu au posibilitatea să facă 24 din 24 de ore această procedură, laboratoarele se ciocnesc de mari probleme de dotare, de consumabile, de personal”, a spus vicepreşedintele SRC.

Acesta a arătat că Cehia deţine nu mai puţin de 28 de astfel de laboratoare care lucrează 24 de ore din 24 pe zi, şapte zile din şapte şi fac 90% angioplastie primară. În România, potrivit medicului, se face sub 5% angioplastie primară.

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu a susţinut că România se află undeva pe ultimele trei locuri din Europa la mortalitatea prin bolile cardiovasculare, alături de Rusia şi Bulgaria, şi că, deşi la tratamentul medical stă bine, la tratamentul intervenţional stă extrem de prost.

„Ca standarde de pregătire a cardiologilor suntem la acelaşi nivel cu cei din Europa, dar la intervenţional nu. (…) Nu cred că în România sunt mai mult de 25 - 30 de medici capabili să efectueze în mod curent această procedură. Deci, sunt probleme care la acest nivel trebuie rezolvate şi pe cale administrativă. SRC încearcă să facă un program, astfel încât să optimizeze activitatea celor opt laboratoare, în sensul în care fiecăruia să-i fie arondată o anumită zonă din România şi să preia pacienţi. Nu poate să fie un program al SRC, ci trebuie făcut împreună cu Ministerul Sănătăţii”, a precizat medicul.

Vicepreşedintele SRC a arătat că singurul laborator de cateterism cardiac din ţară care funcţionează non-stop este cel din Cluj-Napoca.

Şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, dr. Imre Benedek, a ţinut să precizeze că şi laboratorul din cadrul clinicii sale lucrează non-stop, întrucât întotdeauna de gardă este un medic care ştie cum să exploateze aparatul, dar că diferenţa este că echipele de gardă nu sunt plătite, ci fac această muncă în mod voluntar. AGERPRES/(Dorina Matiş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrele de cardiologie intervenţională - o necesitate În insuficienţa cardiacă există un risc de moarte subită prin aritmii cardiace tratamentul modern se face fie prin diferite proceduri de stimulare - peece maker - fie prin defibrilator implantat, tratament inclus în ghidurile europene a declarat dr.Dan Deleanu, preşdintele Societăţii Române de Cardiologie...
Dan Deleanu: Cardiologia intervenţională, o problemă complexă Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Cardiologia intervenţională este o problemă destul de complexă, România aflându-se pe ultimul loc în Europa din punctul de vedere al utilizării monografiei şi angioplastiei cu stent, în urma Bulgariei, a declarat prof. dr. Dan Deleanu.
Constanţa: Centru de cardiologie intervenţională inaugurat la Spitalul Judeţean, investiţie de un milion de euro Un modern centru de cardiologie intervenţională a fost inaugurat, miercuri, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, investiţie de aproape un milioan de euro realizată printr-un parteneriat public privat.
Buzău: Clinică de cardiologie intervenţională, inaugurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă O clinică de cardiologie intervenţională dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie a fost deschisă, vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
Dr. Dan Deleanu: Numărul de centre cu laboratoare de cateterism e foarte mic, iar accesul este limitat Procedurile per cutane intervenţionale se folosesc foarte mult în sindroamele coronare acute şi infarctul de miocard, unde cel mai bun tratament este intervenţia rapidă, mecanică, de implantare de stent, a declarat, joi, cu prilejul conferinţei privind insuficienţă cardiacă, dr. Dan Deleanu, de la D...
UPDATE Primul stent resorbabil pentru pacienţii cu leziuni coronariene Implantarea primului stent resorbabil - o premieră medicală naţională - va avea loc luni, la Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life (MNL) cu punct de lucru în incinta Delta Hospital din Bucureşti.