Cele mai citite
 


Valeriu Tabără: Folosirea pesticidelor, mai periculoasă decât consumul plantelor modificate genetic
vineri, 8 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Folosirea pesticidelor este mai periculoasă pentru sănătatea omului decât consumul plantelor modificate genetic, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic.
"S-a demonstrat acest lucru, dacă ne gândim numai la grupele cloroderivatelor, care s-au găsit până şi în peşti. Nu mai spun despre remanenţa lor pe termen lung, ori tocmai acest lucru îl exclude, la această dată, biotehnologia", a spus Tabără.
De asemenea, el a atras atenţia asupra a reziduurilor provenite din industria pesticidelor, care reprezintă o altă problemă, dar şi emisiile de CO2 existente în atmosferă.
"Apoi, emanaţiile de CO2 - miliarde de metri cubi pe care nu-i mai avem în atmosferă (prin introducerea biotehnologiilor - n.r.), nici trecerile cu utilajele, astfel consumul de carburant se reduce foarte mult şi creşte sistemul de extensie a culturilor. Nu întâmplător ţările în curs de dezvoltare, cele care au condiţii grele de cultură, deşertice, le acceptă, pentru că sunt şi plante care determină o astfel de extensie. Biotehnologiile sunt una dintre căile cele mai importante în reducerea emanaţiilor de CO2 în lume. Sunt calcule şi studii serioase pe această temă", a explicat ministrul Agriculturii.
În acelaşi timp, biotehnologiile sunt un factor de calitate, pentru că, prin proceduri genetice superioare, se ameliorează inclusiv calitatea.
"Nu le spun modificări genetice, pentru că în fiecare zi mâncăm, de pildă, un produs care este modificat genetic natural. Este vorba despre grâu. Forma lui de evoluţie în timp a fost o modificare genetică extraordinară. Porumbul este o modificare genetică extraordinară naturală. Provine din două specii în care boabele nu erau pe ştiulete. Dacă ne gândim la proteina de soia, există un factor toxic chiar în soia clasică, însă el poate fi ameliorat prin aceste proceduri genetice", a spus Valeriu Tabără.
El a explicat că nu există niciun fel de deosebire între planta clasică şi cea obţinută prin tehnologii superioare, biotehnologiile fiind factorul viitor în producţia agricolă mondială de progres pentru agricultură şi pentru tot ceea ce înseamnă productivitate în agricultură. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tabără: Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de circa un miliard de euro Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de aproape un miliard de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.
Culturile modificate genetic nu au reuşit să crească producţia de plante comestibile Culturile modificate genetic stimulează creşterea buruienilor, insecuritatea alimentară şi recurgerea la pesticide, susţine un raport al mai multor ONG-uri, preluat de The Guardian în ediţia de miercuri.
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Cultivarea organismelor modificate genetic - subiect de discuţie la întâlnirea parlamentarilor români cu comisarul european pentru Agricultură Membrii Comisiilor reunite pentru agricultură şi afaceri europene ale Parlamentului au avut vineri o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Phil Hogan, în care s-a discutat printre altele despre cultura organismelor modificate genetic în spaţiul comunitar.
Partidul Verde este împotriva plantelor modificate genetic Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunţă categoric împotriva cultivării plantelor modificate genetic - OMG în România, deoarece consumul alimentelor care le conţin poate avea în timp consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor, se arată într-un comunicat de presă al acestei formaţiuni...