Cele mai citite
 


Arad: Spitalul din Gurahonţ va deveni secţie externă de pneumologie a SCJU
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul orăşenesc din Gurahonţ, desfiinţat prin Hotărârea de Guvern privind reorganizarea sistemului sanitar, nu se va transforma în azil pentru bătrâni, ci va deveni Secţie Externă de Pneumologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, urmând să preia în totalitate activitatea Secţiei Externe de la Bulci.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Constantin Cătană, a declarat că s-a căutat o soluţie viabilă prin care să se rezolve atât problemele cetăţenilor din zonă, cât şi cele ale personalului care a lucrat în spitalul din Gurahonţ.
'Drept urmare, împreună cu Consiliul Judeţean Arad, am hotărât ca spitalul din Gurahonţ să devină Secţie Externă de Pneumologie a SCJU Arad, noua unitate medico - sanitară urmând să aibă 70 de paturi, adică tot atâtea câte avea şi înainte, ca spital comunal. Scriptic, 30 de paturi vor fi transferate de la Sanatoriul TBC din Bulci, care a funcţionat ca Secţie Externă a Secţiei de Pneumologie a Spitalului Clinic Municipal Arad, care se va desfiinţa, alte 40 de paturi urmând să fie transferate de la Secţia de Pneumologie a SCM Arad.
Potrivit sursei citate, personalul mediu sanitar, precum şi cel auxiliar, va rămâne la spitalul din Gurahonţ, majoritatea medicilor urmând să vină de la Arad.
Tot la Gurahonţ se va înfiinţa o Cameră de Gardă şi un Centru de Permanenţă, noile structuri medicale urmând să absoarbă în totalitate personalul sanitar de specialitate.
În ceea ce priveşte Secţia de Pneumologie a SCM Arad, aceasta va rămâne cu 90 de paturi care vor fi rezervate bolnavilor cu probleme deosebite, care necesită tratamente speciale.
'Această secţie funcţionează într-o clădire revendicată de Arhiepiscopia BOR a Aradului, autorităţile locale căutând în prezent soluţii fie pentru a o muta într-un alt imobil, fie pentru a construi o altă clădire care să o adăpostească, fie în municipiul Arad, fie într-una din localităţile limitrofe', a precizat dr. Constantin Cătană.
Sanatoriul TBC de la Bulci a funcţionat până în urmă cu câţiva ani, în castelul de pe domeniul care a aparţinut familiei Mocioni - Stârcea.
Datorită degradării clădirii castelului, bolnavii au fost mutaţi în saloane amenajate în nişte clădiri anexă în care a locuit personalul de serviciu, clădirile fiind însă improprii pentru cazarea bolnavilor de plămâni.
Castelul ar fi trebuit renovat, însă fiind revendicat de către moştenitorii fostului proprietar autorităţile nu au putut finanţa aceste lucrări, deoarece nu le permitea legislaţia în vigoare, soluţia cea mai bună fiind aceea a mutării sanatoriului la Gurahonţ.
Urmare a strategiei Ministerului Sănătăţii de reorganizare a sistemului sanitar, Guvernul României a aprobat în această săptămână, la propunerea autorităţilor publice locale, reorganizarea Spitalului Clinic Municipal Arad şi a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie 'Dr. Salvator Vuia' Arad. Acestea au fost desfiinţate ca unităţi cu personalitate juridică, reorganizându-se ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, urmând să funcţioneze ca Secţii Externe în cadrul SCJU Arad.
Se apreciază că prin această măsură se va putea utiliza mai eficient personalul celor trei spitale şi se va optimiza activitatea medicală în condiţii de eficienţă economică.
De asemenea, Spitalul Judeţean va putea fi clasificat la o categorie superioară, având şi aceste secţii care în acest moment se află la celelalte unităţi sanitare din municipiul Arad, asigurându-se utilizarea în comun a platoului tehnic existent în vederea realizării investigaţiilor paraclinice complete şi la standarde de calitate corespunzătoare momentului actual. AGERPRES /(AS, A - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fostul manager al SCJU Arad consideră inoportună mutarea Maternităţii în noua clădire destinată Spitalului TBC Arad, 29 mar /Agerpres/- Fostul manager şi director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Adrian Wiener, consideră inoportună mutarea Secţiei de Obstetrică - Ginecologie a SCJU în noua clădire, destinată iniţial Spitalului TBC şi construită în cartierul Grădişte, scoţând în evidenţă...
Arad: Soluţii în vederea asigurării asistenţei medicale pentru locuitorii comunei Gurahonţ Preşedintele Consiliul Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, s-a întâlnit, la solicitarea autorităţilor publice locale din comuna Gurahonţ, cu factorii responsabili din sistemul sanitar din judeţ pentru a identifica soluţiile privind asigurarea accesului locuitorilor din această comună la actul medical după...
Preşedintele CJ Arad: Doresc să mutăm urgent secţia TBC a Spitalului judeţean în noua clădire Arad, 6 sep /Agerpres/- Consiliul Judeţean Arad a urgentat mutarea secţiei TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în noua clădire din cartierul Grădişte şi pregăteşte construirea unui spital de Obstetrică şi Ginecologie, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Arad, Iustin...
Arad: Au început lucrările de construcţie a clădirii care va adăposti Secţia TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Lucrările de construcţie a clădirii ce va adăposti noua secţie TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au început în urmă cu câteva zile, preşedintele CJ, Nicolae Ioţcu, exprimându-şi, vineri, speranţa că în circa o lună se va ajunge la cota 0.
Arad: Lucrările la noua Secţie TBC a SCJU sunt în grafic Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că lucrările de construcţie a noii Secţii tbc a spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se află în grafic.
MS: Reorganizarea unor unităţi sanitare din judeţele Arad şi Bihor, aprobată de Guvern Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii (MS), două acte normative privind reorganizarea unor unităţi sanitare din judeţele Arad şi Bihor, ambele măsuri fiind propuse de autorităţile publice locale şi înscriindu-se în strategia de reorganizare a sistemului sanitar.