Cele mai citite
 


Cazurile de la Băneasa şi Bălceşti nu ar fi putut fi tratate în spitalele desfiinţate, susţine Raed Arafat
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, că nici unul dintre cele două cazuri în care a survenit decesul, de la Băneasa, judeţul Constanţa, şi Bălceşti, judeţul Vâlcea, nu ar fi putut fi tratat în unităţile sanitare desfiinţate.
Potrivit lui Arafat, cei doi sufereau de afecţiuni foarte grave, care necesitau asistenţă medicală specializată în spitale cu dotarea necesară şi chiar dacă ar fi ajuns la timp într-o unitate sanitară, nu se ştie dacă ar fi fost salvaţi.
Pentru pacientul din Băneasa, judeţul Constanţa, diagnosticul era de insuficienţă cardiacă, în stagiu foarte avansat, infarct miocardic în antecedente, cardiopatie dilatativă, hipertensiune moderată, bloc de ramură. În acest caz a fost trimisă o maşină de tip B, cu asistent, urmând ca aceasta să întâlnească o maşină de tip C, cu medic şi care dispunea de terapie intensivă.
În drum spre Constanţa starea pacientului s-a agravat, asistenta medicală a solicitat o altă ambulanţă de terapie intensivă, cu care s-a întâlnit pe traseu, dar pacientul a decedat, a explicat subsecretarul de stat.
Dr. Raed Arafat a spus că rămâne de analizat un singur aspect în acest caz, şi anume de ce nu a fost trimisă de la început o maşină de reanimare. S-ar fi câştigat cam 15 minute, a susţinut el.
În cel de al doilea caz, cel de la Bălceşti, judeţul Vâlcea, a fost vorba de un pacient pentru care un vecin a apelat 112, însă acesta nu a mai avut răbdare şi l-a transportat pe bolnav cu o maşină particulară. Din păcate, bolnavul a decedat, diagnosticul fiind hemoragie de trunchi cerebral, o afecţiune foarte gravă şi care necesită un anume tip de transport, a subliniat Arafat.
După analiza sistemului GPS al ambulanţei, cu ajutorul căruia s-a putut reconstitui traseul acesteia, a reieşit că maşina a stat mai mult de 15 minute la Spitalul din Drăgăşani, unde a dus o gravidă. S-ar fi câştigat 30 de minute dacă ambulanţa ar fi lăsat acolo pacienta şi ar fi plecat după 15 minute, a evidenţiat subsecretarul de stat.
Şi această situaţie va fi analizată pentru a se vedea exact ceea ce s-a întâmplat, a adăugat el.
Dr. Raed Arafat a afirmat că analizând cele două cazuri s-ar trage concluzia că serviciile de ambulanţă ar fi putut reacţiona mai bine.
El a făcut referire la o nouă achiziţie de ambulanţe, care urmează a se finaliza şi care ar completa necesarul şi a accentuat asupra faptului că acolo unde sunt închise spitale a fost suplimentat numărul de ambulanţe, tocmai pentru a asigura asistenţa medicală.
În legătură cu timpul de ajungere la cazuri în zonele rurale, este prevăzut ca până în 2014 acesta să fie de 20 de minute, inclusiv în cazurile în care este folosit elicopterul. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ambulanţă de terapie intensivă, operaţionalizată la Botoşani O ambulanţă de terapie intensivă de tip C din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani a devenit operaţională începând de marţi. Autospeciala SMURD a intrat în exploatare în cadrul unei ceremonii la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed...
Vaslui: Ambulanţă SMURD nefolosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională O ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă, care se află în dotarea SMURD Vaslui din luna octombrie a anului trecut, dar nu a putut fi folosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională de săptămâna viitoare, a anunţat, luni, la Vaslui, Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a...
O ambulanţă pentru terapie intensivă, primită anul trecut de autorităţile prahovene, va fi pusă în funcţiune săptămâna viitoare O ambulanţă de tip C1, folosită pentru terapie intensivă, va fi pusă în funcţiune în cursul săptămânii viitoare, decizia fiind luată, sâmbătă, în cadrul unei vizite de lucru a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Cluj: Ambulanţă ultramodernă la SMURD pentru nou-născuţii aflaţi în stare critică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a intrat, vineri, în posesia unei ambulanţe de terapie intensivă ultradotată, care va ajuta echipajele Serviciului Medical de Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) şi pe cel judeţean de Ambulanţă să intervină pentru a asigura supravieţuirea nou-născuţilor...
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.